ДПІ: електронне адміністрування ПДВ

ДПІ інформує

ДПІ у Сторожинецькому районі доводить до відома платників, що бізнес та влада знайшли компромісне рішення. Важливим результатом обговорень стало те, що спільно був розроблений законопроект спрямований на вдосконалення роботи системи електронного адміністрування ПДВ. Він був прийнятий ВРУ, а 28 липня підписаний Президентом України (Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення адміністрування податку на додану вартість» № 643-VIII).

Найголовніше, на чому наполягали підприємці – це виправлення помилок під час роботи системи в тестовому режимі.

Також для бізнесу Закон містить низку позитивних змін стосовно складання податкових накладних та веденні обліку ПДВ, зокрема, з 1 серпня вступають в дію нові правила.

По-перше, сільськогосподарським товаровиробникам, які застосовують спецрежим ПДВ, Держказначейством починаючи з 01.08.2015 року автоматично відкриються додаткові електронні рахунки для зарахування сум ПДВ від сільськогосподарської діяльності. Кошти з таких рахунків Казначейством автоматично (в день їх зарахування на електронний рахунок с/г підприємством) перераховуються на спеціальні рахунки с/г товаровиробників. На сьогоднішній день кошти на спеціальний рахунок с/г товаровиробників перераховуються з електронних рахунків лише після подання декларації.

По-друге, постачальникам комунальних послуг населенню, на електронні рахунки в Держказначействі будуть зараховуватись суми субвенцій з бюджету, які збільшуватимуть реєстраційну суму для реєстрації в ЄРПН податкових накладних.

Також заборонено накладення арешту на кошти, які знаходяться на електронних рахунках платників, відповідно до Закону України «Про виконавче провадження» та доручено зняти раніше накладені арешти. Це дозволить Казначейству списати розблоковані кошти в бюджет для погашення зобов’язань платників з ПДВ.

З метою виправлення помилок Законом передбачено на початок третього робочого день після набрання чинності «обнуління» формули (всіх її складових), яка визначає реєстраційну суму, на яку платник має право зареєструвати податкові накладні та/або розрахунки коригування в ЄРПН.

Після такого “обнуління” у формулу ДФС України автоматично будуть включені:

  • середньомісячні (1/12) суми ПДВ, задекларовані платником до сплати в бюджет та погашені або розстрочені за останні 12 місяців/ 4 квартали (т.з. «овердрафт»);
  • суми переплат станом на 01.07.2015;
  • суми залишку коштів на електронному рахунку платника станом на дату набрання чинності законом;
  • суми від’ємного значення, непогашеного станом на 01.07.2015, задекларовані платниками у рядках 24 та 31 декларації з ПДВ за червень/ІІ квартал 2015 року;
  • суми ПДВ, що містяться в податкових накладних/розрахунках коригування, складених починаючи з 01.07.2015;
  • суми ПДВ по імпортованих товарах з митних декларацій,  аркушів коригування та додаткових декларацій, оформлених з 01.07.2015.

Таке «перезавантаження» дозволить прибрати фіктивні суми ПДВ, «затягнуті» в систему електронного адміністрування ПДВ недобросовісними платниками в тестовий період та виправити помилки інших платників.

Наступне, для спрощення порядку обліку ПДВ:

  • покупцям надано право відображати податковий кредит на підставі копій податкових накладних, отриманих з ЄРПН. Тобто, їм вже не потрібно отримувати такі податкові накладні у постачальників. Такий сервіс ДФС вирішує проблему, коли програмне забезпечення покупця та продавця не налаштоване для електронного обміну накладними;
  • платникам податку, які постачають товари/послуги безперервно або ритмічно матимуть право складати 1 раз на місяць 1 зведену податкову накладну кожному покупцю – платнику ПДВ. Наприклад, постачання тепла газу, електроенергії, послуг зв’язку тощо. Такі накладні складаються в останній день місяця і містять обсяг всіх операцій проведених за місяць. Це суттєво зменшить кількість податкових накладних, оскільки раніше податкові накладні потрібно було складати на кожну операцію.
  • платники податку зможуть включати до податкового кредиту податкові накладні, зареєстровані в ЄРПН, протягом 365 календарних днів з дати їх складання. Раніше – лише в періоді їх складання чи в періоді їх реєстрації в ЄРПН з порушенням термінів;
  • спрощується форма податкової накладної, оскільки скасовуються  неактуальні реквізити (місцезнаходження покупця/продавця, вид цивільно-правового договору), в яких платники найчастіше припускали помилки.
  • збільшено термін реєстрації податкових накладних в ЄРПН, складених з 1-го липня по 30 вересня 2015 року до 31-го календарного дня. Раніше термін реєстрації був 15-ть календарних днів з дати складання накладних.

Найголовніше – не застосовуються штрафні санкції за порушення термінів реєстрації податкових накладних в ЄРПН (10%, 20%, 30%, 40%), складених до 1 жовтня 2015 року.

Окрім того платники податку зможуть отримувати від ДФС витяги про рух коштів на їхніх електронних рахунках та сумах ПДВ, перерахованих в бюджет. Такі витяги будуть підставою для відображення сум ПДВ в бухгалтерському обліку.

Про новий Закон в системі електронного адміністрування ПДВ під час «Гарячої лінії»

Про новий Закон в системі електронного адміністрування ПДВ під час «Гарячої лінії»

Сьогодні в ДПІ у Сторожинецькому районі було проведено  черговий сеанс телефонного зв»язку «гаряча лінія» з начальником ДПІ у Сторожинецькому районі ГУ ДФС у Чернівецькій області Григоряком Олександром Євгеновичем на тему: «Новації податкового законодавства, що стосуються електронного адміністрування ПДВ.»

Під час сеансу телефонного зв»язку «гаряча лінія» платники запитували про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів  України щодо податкової реформи, в частині змін для юридичних осіб.

Також, запитання були щодо механізму застосування РРО та акцизного податку у 2015 році.

На всі запитання платників були надані вичерпні відповіді.

Електронні сервіси ДФС

Електронні сервіси ДФС

ДПІ у Сторожинецькому ГУ ДФС у Чернівецькій області нагадує, що на офіційному веб-порталі Державної фіскальної служби України розміщено чимало електронних сервісів, за допомогою яких платники можуть знайти багато корисної інформації.

Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс «ЗІР», в якому у формі питань-відповідей представлена офіційна позиція ДФС України по різних напрямах чинного податкового та митного законодавства.

Сервіс «Дізнайся більше про свого бізнес-партнера» допоможе оцінити податкові ризики діяльності з вашим партнером по бізнесу, який можливо не є платником податку на додану вартість, є банкрутом чи відсутній за визначеною в установчих документах адресою та ін.

Електронні сервіси «Реєстр платників ПДВ», «Анульовані свідоцтва платників ПДВ» допоможуть дізнатися про те, чи є дійсним свідоцтво ПДВ свого контрагента, дату початку дії свідоцтва, а також інформацію про анулювання реєстрації платника ПДВ.

«Перевірка свідоцтва платника єдиного податку» – за допомогою цього сервісу можна впевнитись в тому, що свідоцтво платника єдиного податку є дійсним.

Сервіс «Пульс» –гарантує платнику послуги з оперативного вирішення проблемних питань. Номер цілодобової телефонної лінії сервісу «Пульс» Державної фіскальної служби України для клієнтів податкової та митниці: (044) 284-00-07.

Перелік сервісів, що надаються Державної фіскальної служби України постійно розширюється та вдосконалюється, адже це вимога часу. Доступ до вказаних сервісів можливий як із веб-порталу ДФС України (https://sfs.gov.ua/)

Правильність заповнення поля «Призначення платежу»

Правильність заповнення поля «Призначення платежу»

ДПІ у Сторожинецькому ГУ ДФС у Чернівецькій області нагадує, що Порядок заповнення поля «Призначення платежу» передбачено наказом Міндоходів від 22.10.2013 року № 609. При цьому важливо пам’ятати:

– при заповнені полів у призначені платежу не допускаються пропуски між словами і службовими знаками ( п.2 Порядку № 609).

– сплата за кожним видом платежу і за кожним видом сплати оформляється окремими документами ( п. 7 Порядку № 609).

– якщо поле заповнено з порушенням вимог, то платіжне доручення буде прийнято до виконання, проте платіж буде враховано в рахунок оплати зобов’язання, визначеного під кодом «101» (п..8 Порядку № 609).

Штрафних санкцій за порушення порядку заповнення поля «Призначення платежу» не передбачено. Проте у разі несвоєчасної сплати узгодженого податкового зобов’язання (з урахуванням штрафних санкцій за прострочення сплати і нарахованої пені) вважається податковим боргом (пп.14.1.175 ПКУ).

Якщо допущена помилка і платіж зараховано не на той код виду сплати, необхідно подати заяву на повернення помилково сплаченої суми. У заяві слід зазначити напрямок перерахування коштів у рахунок погашення грошового зобов’язання за необхідним платежем. Подання такої заяви є обов’язковою умовою для повернення/зарахування помилково перерахованих коштів ( п. 43.3 ПКУ).

19 серпня – останній день сплати квартальних платежів

19 серпня – останній день сплати квартальних платежів

Відповідно до п.57.1 статті 57 Податкового кодексу України платник податків повинен самостійно сплатити суму податкового зобов’язання, зазначену у поданій ним податковій декларації, протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого Податковим кодексом України для подання податкової декларації. Для квартального звітного (податкового) періоду встановлено строк подання звітності – протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного податкового кварталу. Тобто граничний термін подання податкових декларацій за 2 квартал або І півріччя 2015 року – 9 серпня 2015 року. Якщо останній день строку подання податкової декларації припадає на вихідний або святковий день, то останнім днем строку вважається операційний (банківський) день, що настає за вихідним або святковим днем. Отже, останній день подання квартальної звітності – 10 серпня, але граничний термін сплати податкових зобов’язань за квартальними платежами залишається 19 серпня 2015 року.

Фахівці  Головного управління ДФС у Чернівецькій області нагадують, що Податковим кодексом передбачено, якщо платник податків не сплачує узгоджену суму грошового зобов’язання протягом строків, визначених цим Кодексом, такий платник податків притягується до відповідальності у вигляді штрафу у таких розмірах:

при несплаті до 30 календарних днів включно, наступних за останнім днем строку сплати суми грошового зобов’язання, – у розмірі 10 відсотків погашеної суми податкового боргу;

при несплаті більше 30 календарних днів, наступних за останнім днем строку сплати суми грошового зобов’язання, – у розмірі 20 відсотків погашеної суми податкового боргу.

Деякі реквізити у податкових накладних можна не заповнювати

Деякі реквізити у податкових накладних можна не заповнювати

29 липня 2015 року  набрав чинності Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення адміністрування податку на додану вартість» від 16.07.2015 р. № 643-VІІІ згідно якого  платники ПДВ при складанні податкової накладної / розрахунку коригування (далі — ПН/РК) можуть не заповнювати в їх заголовній частині поля реквізитів, які не визначені п. 201.1 Податкового кодексу України як обов’язкові.

А саме:

  •  місцезнаходження (податкова адреса продавця);
  •  місцезнаходження (податкова адреса покупця);
  •  номер телефону (продавця та покупця);
  •  вид цивільно-правового договору, його номер і дата;
  •  форма проведених розрахунків.

При цьому наявність чи відсутність у ПН/РК заповнених полів реквізитів заголовної частини, які не є обов’язковими, не може бути підставою для виключення таких ПН/РК зі складу податкового кредиту, якщо немає інших підстав для його зменшення. Водночас фіскали підкреслили, що таблична частина ПН/РК, яка визначає опис і номенклатуру товару, до затвердження нових форм ПН/РК заповнюється без змін.

Підприємцям-єдиноподатникам, неплатникам ПДВ, обліковувати запаси не треба

Підприємцям-єдиноподатникам, неплатникам ПДВ, обліковувати запаси не треба

Фахівці ГУ ДФС області зазначають, підприємці, які є платниками єдиного податку та не зареєстровані платниками ПДВ, можуть не вести обліку товарних запасів на складах та/або за місцем їх реалізації.

Так як  Законом України “Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законів України щодо застосування реєстраторів розрахункових операцій” від 01.07.2015 р. № 569-VIII, який набув чинності 23 липня 2015 року встановлено, що на підприємців, які є платниками єдиного податку та не зареєстровані платниками ПДВ, не поширюються вимоги щодо: — ведення обліку товарних запасів на складах та/або за місцем їх реалізації, здійснення продажу лише тих товарів (послуг), що відображені в такому обліку; — забезпечення відповідності сум готівкових коштів на місці проведення розрахунків сумі коштів, яка зазначена в денному звіті РРО, а у випадку використання розрахункової книжки — загальній сумі продажу за розрахунковими квитанціями, виданими з початку робочого дня.

ДФС Буковини: поновлюємо електронний цифровий підпис заздалегідь

ДФС Буковини: поновлюємо електронний цифровий підпис заздалегідь

Головне управління ДФС у Чернівецькій області нагадує, що з 1 листопада 2013 року посилені сертифікати ключів формують строком дії на два роки.

Слід зауважити, у зв’язку з закінченням терміну дії сертифікатів і особистих ключів платникам необхідно наново звернутись до сектору реєстрації користувачів для повторного виготовлення електронних ключів.

Відтак,  для уникнення ажіотажу, черг та зайвого напруження, фахівці сектору реєстрації користувачів при Головному управлінні ДФС у Чернівецькій області запрошують платників податків Чернівецької області, у яких термін дії електронних ключів добігає кінця до дострокового виготовлення електронних підписів з попереднім скасуванням посилених сертифікатів.

Процедура повторної реєстрації заявника після закінчення строку обслуговування посиленого сертифікату ключа здійснюється у відповідності до первинної процедури реєстрації заявника, за винятком того, що при повторній реєстрації не формується нова особова справа заявника, а здійснюється актуалізація документів у існуючій особовій справі та реєстраційних даних в реєстрі підписувачів АЦСК ІДД ДФС на підставі поданої заявником інформації.

Звертатись необхідно за адресою: м. Чернівці, вул. Героїв Майдану, 200 «А» каб.  № 110, тел. (0372) 514379.

Джерело: ДПІ у Сторожинецькому районі

Категорія: Економіка
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ