Юрій Червоняк зі Сторожинецького лісгоспу став найкращим лісорубом Буковини

Ювійлейні, 20-ті за рахунком, обласні змагання вальників лісу-2019 щойно відбулися у Берегометському державному лісомисливському господарстві, на території лісфонду Гірсько-Кутського лісництва.

Метою змагань було продемонструвати досягнення у технічних навичках на лісозаготівлях, підвищити майстерність звалювальників лісу та престиж їхньої професії.

Державні лісогосподарські підприємства Буковини представили найкращих своїх лісорубів виборювати першість у конкурсі на професійну вправність. 

Загалом звалювальник – головна особа у лісорубній бригаді, від його професіоналізму залежить уся робота трудового колективу. Його завдання – вправно зрубати дерево, правильно його завалити, при цьому точно розрахувати траєкторію падіння у відповідності до схеми розробки лісової ділянки.  

Честь лісорубів ДП «Сторожинецьке ЛГ» захищав Юрій Олександрович Червоняк, який працює старшим майстром лісу.

Незважаючи на молоді роки, він має значний досвід роботи на лісозаготівлі. Допомагав йому Степан Степанович Чокалюк – лісоруб 6 розряду Жадівського лісництва.

Серед суддівського корпусу були найповажніші лісоруби не тільки Буковини, але й України, які багато років пропрацювали на берегометських гірських лісосіках. Петро Миколайович Долинський – учасник перших таких змагань лісорубів області. А Костянтин Дмитрович Жебчук є лісорубом-асом зі світом іменем і має у своєму професійному активі чемпіонські звання на всеукраїнських і навіть міжнародних змаганнях.

Учасники змагань-2019 демонстрували вправність у звалюванні дерева, відокремленні гілок, підготовці до роботи бензопили, у комбінованому і точному розкряжуванні колоди.

З самого початку наш Юрій Червоняк захопив лідерство у конкурсних вправах.

І судді змагань, і численні вболівальники після кожного конкурсного етапу незмінно повторювали: «Сторожинецький лісгосп таки найкращий».

В результаті чесної і захопливої боротьби почесне звання кращого вальника Буковини отримав Юрій Червоняк. Він зійшов на першу сходинку п’єдесталу переможців.

Друге місце посів Костянтин Жолован з ДП «Берегометське ДЛМГ», а третє – Ілля Якович Калинчук з ДП «Вижницький спецлісгосп АПК».

Зазначимо, що Ілля Якович показав на змаганнях результат, який не завжди щастить побачити. Він єдиний з усіх учасників-лісорубів зумів спрямувати дерево таким чином, що воно впало точно на кілок, забитий суддями на визначеному місці падіння стовбура.

Варто також зазначити, що Юрій Червоняк є учнем Віталія Слюсарчука, викладача Сторожинецького лісового коледжу, який відомий своїм високим рівнем професіоналізму серед вальників України і світу.

Віталій Васильович був почесним учасником цих змагань, демонструючи майстер-клас у поводженні з бензопилою. Він побажав своєму талановитому учневі подальших перемог у професійних конкурсах і успіхів у роботі.

Чемпіони змагань отримали грошову винагороду від обласних осередків Товариства лісівників України та профспілки працівників лісового господарства України. Фірма «Моноліт», яка представляє в Чернівцях німецьку фірму «Штіль», презентувала переможцям свої цінні призи. Подарунки від «Моноліту» отримали усі учасники конкурсу.

«Вальники лісу виконують найважчу роботу в лісовому господарстві. Тому серед лісівничих професій професія вальника чи не найпочесніша. На лісорубних бригадах, зрештою, тримається лісове господарство та діяльність галузевих лісогосподарських підприємств, які через заготівлю деревини постачають на ринок якісні лісоматеріали.

Наш лісгосп забезпечує лісозаготівельні бригади, а вони є у кожному лісництві, усіма необхідними засобами для роботи. Ми піклуємося про охорону праці лісорубів, про виробничу безпеку і гідну оплату їхньої роботи. Усім лісорубам бажаємо успіхів», – зазначає директор ДП «Сторожинецьке ЛГ» Ігор Іванович Беленчук, який був присутній на змаганнях з самого початку і до їх тріумфального завершення для нашого підприємства.

Джерело: ДП «Сторожинецьке ЛГ»

Категорія: Новини району
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ