ДПІ: надходження за 7 місяців, звітність, податковий кредит

ДПІ

Податковою інспекцією Сторожинеччини за січень-липень 2015 року до зведеного бюджету забезпечено збір в сумі 53956,8 тис. грн. Про це повідомив Олександр Григоряк, начальник ДПІ у Сторожинецькому районі ГУ ДФС у Чернівецькій області під час зустрічі з представниками малого та середнього бізнесу.

Олександр Євгенович відмітив, що індикативні показники виконані на 115,7 відсотків: податку на прибуток – 113,5%, податку на додану вартість – 128,0%, рентної плати за використання лісових ресурсів – 129,8 %, плати за користування надрами – 432,2 %, збір за спеціальне використання водних ресурсiв – 92,7 %, єдиний податок – 137,5 %.

До державного бюджету забезпечено збір в сумі 21539,8 тис. грн. або 123,4 % від планових показників.

До місцевих бюджетів забезпечено надходження в сумі 33886,7 тис. грн., доведені завдання виконані на 116,1 відсотка.

Працівники податкової ведуть постійну та наполегливу роботу зі своєчасного та повного надходження платежів до бюджету. У своїй роботі прагнуть підвищити рівень добровільного виконання платниками податків  податкових зобов»язань, досягти того, щоб податки сплачувались з відчуттям  відповідальності – зазначив Олександр Григоряк.

Сторожинецьким ЦОПом ДПІ було надано 26,4 тис. послуг

Сторожинецьким ЦОПом ДПІ було надано 26,4  тисячі сервісних послуг

 Фахівцями Центру обслуговування платників ДПІ у Сторожинецькому районі ГУ ДФС у Чернівецькій області за сім місяців 2015 року надано 4,0 тисячі адміністративних послуг. Майже 2,7 тисячі громадян отримали реєстраційні номери облікової картки платника податку з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків. Запитуваними послугами також у ЦОПі  є отримання довідок про відсутність заборгованості з платежів до бюджету, реєстрація  книг обліку доходів і витрат, книг обліку розрахункових операцій, реєстрація платником єдиного податку, надання витягу з реєстру платника єдиного податку.

З метою забезпечення платників податків повною та достовірною інформацією про порядок надання адміністративних послуг, на інформаційних стендах у Центрі обслуговування платників та на суб-сайті ГУ ДФС у Чернівецькій області, розміщено перелік адміністративних послуг, Інформаційнi картки адміністративних послуг, зразки заповнення заяв.

В Центрі усі бажаючі можуть отримати  потрібну інформацію та консультації спеціалістів з питань оподаткування. З початку року фахівцями  центру обслуговування платників податків було надано 70 консультацій щодо норм дії чинного податкового законодавства або порядків  заповнення та подання звітності.

В ЦОПі встановлено скриньки  для проведення анкетування платників податків з метою здійснення  моніторингу  громадської думки, своєчасне реагування  на  критичні зауваження та пропозиції платників стосовно організації діяльності Центру.

Анкетування проводиться анонімно та на добровільних засадах.

На Сторожинеччині ЄСВ надійшло в сумі 69,5 млн.грн.

На Сторожинеччині ЄСВ надійшло в сумі 69,5 млн.грн.

Станом на 01.08.2015 року на обліку ДПІ у Сторожинецькому районі ГУ ДФС у Чернівецькій області знаходяться  4816 платників ЄСВ, в тому числі: 645 юридичних осіб,  4150 фізичних осіб-підприємців, крім того з метою додаткового залучення коштів та збільшення кола платників єдиного соціального внеску працівниками в 2015 році станом на 01.08.2015 року заключено 21 договір  «Про добровільну участь у системі  загальнообов’язкового державного соціального страхування».

По  єдиному соціальному внеску  доведений плановий показник Державної фіскальної служби України на січень – липень 2015 року в сумі 66764,00 тис. грн., фактично забезпечено на 104,1 %, або 69525,70 тис. грн., додатково  надійшло єдиного соціального внеску в сумі 2761,70 тис.грн. В порівнянні з відповідним періодом 2014 року більше на 5004,86 тис. грн., або на 7,8% відповідно до 2014 року.

За липень 2015 року забезпечено надходження в сумі 9092,6 тис. грн. при плановому завданню  8600,00 тис. грн., тобто доведене завдання виконано на 105,7 % тис .грн.  в бюджет додатково  надійшло  ЄСВ в сумі 492,60 тис.грн., в порівнянні з липнем 2014 року більше на 1350,85 тис. грн., або на 17,5 %.

Одночасно працівниками податкової інспекції  разом з фахівцями Державної виконавчої служби вживаються заходи,спрямовані на зменшення боргу з даного платежу, який є джерелом соціальних виплат на фінансування державних гарантій для незахищених верств населення

Довідково повідомляємо, що на веб-порталі Державної фіскальної служби України працює  он-лайн сервіс «Реєстр страхувальників», завдяки якому платники єдиного внеску можуть оперативно отримати дані про взяття на облік, реєстраційний номер платника єдиного внеску та його клас професійного ризику виробництва. Для отримання інформації з Реєстру достатньо знати ім`я, прізвище та по-батькові платника, його податковий номер або серію та номер паспорта

Земельний податок та пільги зі сплати

Земельний податок та пільги зі сплати

ДПІ у Сторожинецькому районі ГУ ДФС у Чернівецькій області повідомляє, що з 1 січня 2015 року плата за землю, яка справляється у формі земельного податку та орендної плати за земельні ділянки державної і комунальної власності, належить до місцевих податків.

Встановлення даних податків здійснюється органами місцевого самоврядування у порядку, визначеному Податковим кодексом України. А також Кодексом передбачено під час встановлення даного податку можуть передбачатися пільги, запроваджені відповідним рішенням органу місцевого самоврядування.

Підставами для надання податкових пільг є особливості, що характеризують певну групу платників податків, вид їх діяльності, об’єкт оподаткування або характер та суспільне значення здійснюваних ними витрат (п. 30.2 ст. 30 Кодексу).

Звертаємо увагу, якщо право на пільгу у платника виникає протягом року, то він звільняється від сплати податку починаючи з місяця, що настає за місяцем, у якому виникло це право. У разі втрати права на пільгу протягом року, то податок сплачується починаючи з місяця, що настає за місяцем, у якому втрачено це право.

Місцеві органи виконавчої влади, підприємства, установи, організації, а також громадяни несуть встановлену законом відповідальність перед органами місцевого самоврядування за заподіяну їм шкоду своїми діями або бездіяльністю.

Тож, якщо встановлення пільг із сплати земельного податку прийнято органами місцевим самоврядуванням, то таке рішення є обов’язковим.

Дане рішення повинно виконуватися усіма розташованими на відповідній території органами виконавчої влади, підприємствами, установами, організаціями, посадовими особами, а також об’єднаннями громадян з урахуванням строків, визначених таким рішенням.

Допущені помилки слід виправляти у черговому звіті

У Звіті про суми податкових пільг  допущені помилки слід виправляти  у черговому такому звіті у межах року

ДПІ у Сторожинецькому районі ГУ ДФС у Чернівецькій області повідомляє, що відповідно до п. 1 Порядку обліку сум податків та зборів, не сплачених суб’єктом господарювання до бюджету у зв’язку з отриманням податкових пільг, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2010 року № 1233, Порядок є обов’язковим для виконання суб’єктами господарювання, які відповідно до Податкового кодексу України не сплачують податки та збори до бюджету у зв’язку з отриманням податкових пільг.

Пунктом 3 Порядку № 1233 визначено, що звіт про суми податкових пільг подається суб’єктом господарювання за три, шість, дев’ять і дванадцять календарних місяців за місцем його реєстрації протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем податкового періоду. У разі коли суб’єкт господарювання пільгами не користується, звіт не подається.

Форма Звіту про суми податкових пільг визначена додатком до Порядку № 1233.

Порядок визначення сум податків та зборів, не сплачених суб’єктом господарювання до бюджету у зв’язку з отриманням податкових пільг за операціями, які здійснюються на митній території України, затверджений наказом ДПА України від 29.03.2011 № 167.

Враховуючи те, що формою Звіту про суми податкових пільг, а також Порядком визначення сум податків та зборів, не сплачених суб’єктом господарювання до бюджету у зв’язку з отриманням податкових пільг за операціями, які здійснюються на митній території України, не передбачено механізм подання уточненого звіту, а також враховуючи те, що зазначений звіт складається наростаючим підсумком з початку року, то допущені помилки слід виправляти у черговому Звіті про суми податкових пільг у межах року При цьому, виправлення помилок у Звіті про суми податкових пільг не призводить до нарахування штрафних санкцій.

Особливості формування податкового кредиту

Особливості формування податкового кредиту

Згідно з пунктом 198.6 статті 198 розділу V Кодексу у разі якщо платник податку не включив у відповідному звітному періоді до податкового кредиту суму податку на додану вартість на підставі отриманих податкових накладних, зареєстрованих в ЄРПН, таке право зберігається за ним протягом 365 календарних днів з дати складення податкової накладної.

Суми податку, сплачені (нараховані) у зв’язку з придбанням товарів/послуг, зазначені в податкових накладних, зареєстрованих в ЄРПН з порушенням терміну реєстрації, відносяться до податкового кредиту за звітний податковий період, в якому зареєстровано податкову накладну в ЄРПН, але не пізніше ніж через 365 календарних днів з дати складення податкової накладної.

До набрання чинності  Законом України від 16 липня 2015 року N 643-VIII “Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення адміністрування податку на додану вартість”зазначений термін становив 180 календарних днів.

Податкові накладні/розрахунки коригування, які станом на 29.07.2015 р. (дата набрання чинності Закону України від 16 липня 2015 року N 643-VIII “Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення адміністрування податку на додану вартість”) року не зареєстровані в ЄРПН, та по яким станом на вказану дату сплинув граничний термін їх реєстрації в ЄРПН (з дати їх складання минуло 180 календарних днів), не можуть бути зареєстровані в ЄРПН після 29.07.2015 року та включені до складу податкового кредиту.

Транспортний податок від фіз. осіб у разі переходу права власності

Як обчислюється та сплачується фізичними особами транспортний податок у разі переходу права власності на об’єкт оподаткування протягом звітного року?

Згідно з п.п. 267.6.5 п. 267.6 ст. 267 розд. ХІІ Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року №2755 – VI із змінами та доповненнями (далі – ПКУ) у разі переходу права власності на об’єкт оподаткування від одного власника до іншого протягом звітного року податок обчислюється попереднім власником за період з 1 січня цього року до початку того місяця, в якому він втратив право власності на зазначений об’єкт оподаткування, а новим власником – починаючи з місяця, в якому він набув право власності на цей об’єкт.

Контролюючий орган надсилає податкове повідомлення-рішення новому власнику після отримання інформації про перехід права власності.

Підпунктом 267.6.6 п. 267.6 ст. 267 ПКУ визначено, що за об’єкти оподаткування, придбані протягом року, податок сплачується пропорційно кількості місяців, які залишилися до кінця року, починаючи з місяця, в якому проведено реєстрацію транспортного засобу.

Право на податковий кредит зберігається протягом 365 днів

Право на податковий кредит зберігається протягом 365 днів

З  29 липня п.р. Законом України від 16 липня 2015 року N 643-VIII “Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення адміністрування податку на додану вартість” пункт 198.6 статті 198 Податкового кодексу України доповнено новими нормами, згідно з якими податкові накладні, отримані з Єдиного реєстру податкових накладних, є для отримувача товарів/послуг підставою для нарахування сум податку, що відносяться до податкового кредиту.

У разі якщо платник податку не включив у відповідному звітному періоді до податкового кредиту суму ПДВ на підставі отриманих податкових накладних, зареєстрованих в Єдиному реєстрі податкових накладних, таке право зберігається за ним протягом 365 календарних днів з дати складення податкової накладної.

Якщо ж податкова накладна була зареєстрована в ЄРПН після законодавчо встановленого терміну для її реєстрації (15 календарних днів, наступних за датою складання), суми ПДВ, сплачені (нараховані) у зв’язку з придбанням товарів/послуг, зазначені в податкових накладних, зареєстрованих в Єдиному реєстрі податкових накладних з порушенням терміну реєстрації, відносяться до податкового кредиту за звітний податковий період, в якому зареєстровано податкову накладну в Єдиному реєстрі податкових накладних, але не пізніше ніж через 365 календарних днів з дати складення податкової накладної ( раніше було 180 днів). Для платників, що застосовують касовий метод та банківських установ при одержанні ними права власності на заставне майно правила формування податкового кредиту при порушенні термінів реєстрації податкової накладної в ЄРПН залишилися без змін.

Декларація на прибуток від виробників сільськогосподарської продукції

Якщо основна діяльність “Виробництво сільськогосподарської продукції” – подайте декларацію з податку на прибуток до 31 серпня 2015 року

Відповідно до норм Податкового кодексу України (далі – ПКУ) виробники сільськогосподарської продукції, визначеної статтею 209 цього Кодексу, можуть обрати річний податковий (звітний) період, який починається з 01 липня поточного звітного року і закінчується 30 червня наступного звітного року (пп. 137.4.1 п.137.4 статті 134 ПКУ). Така норма діє з 01 січня 2015 року.

Для цілей оподаткування податком на прибуток до підприємств, основною діяльністю яких є виробництво сільськогосподарської продукції, належать підприємства, дохід яких від продажу сільськогосподарської продукції власного виробництва за попередній податковий (звітний) рік перевищує 50 відсотків загальної суми доходу.

У редакції ПКУ, чинній до 01 січня 2015 року, підприємства, основною діяльністю яких є виробництво сільськогосподарської продукції, подавали декларацію з податку на прибуток у строки, визначені законом для річного податкового періоду, тобто протягом 60 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) року, а річний податковий період починався з 1 липня поточного звітного року і закінчувався 30 червня наступного звітного року.

Якщо останній день строку подання податкової декларації припадає на вихідний або святковий день, то останнім днем строку вважається операційний (банківський) день, що настає за вихідним або святковим днем.

Відповідно до п. 57.1 ст. 57 ПКУ податок на прибуток сплачується протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого цим Кодексом для подання податкової декларації, крім випадків, установлених Кодексом.

Враховуючи зазначене, звітний податковий рік для підприємств, основною діяльністю яких є виробництво сільськогосподарської продукції, розпочався 1 липня 2014 року та закінчився 30 червня 2015 року. Ставка податку на прибуток за цей період не змінювалась (18 %). Отже, декларацію таким підприємствам слід подати не пізніше 31 серпня 2015 року та сплатити податок на прибуток не пізніше 08 вересня 2015 року.

Категорія: Економіка
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ