Скільки заробляють у міській раді?

Авторська стаття

Останнім часом Сторожинецьку громаду стрясають скандали, найчастіше пов’язані з “оптимізацією штатної чисельності” (тобто скороченням) працівників як самої мерії, так і її закладів – то “бібліотекарів треба оптимізувати”, то учителям недоплачують 13 зарплату, то сторожів у школах звільняють і так далі.

Взявши на озброєння Єдиний веб-портал використання публічних коштів spending.gov.ua (E-data), я трохи розібрався в структурі витрат на зарплату тих, хто працює у Сторожинецькій громаді за бюджетний кошт.

Tyre Center Сторожинець

Для аналізу вибрав фактично виплачені у 2019 році міською радою кошти.

Загалом міська рада виплатила “на руки” людям 120,7 млн. грн. Тут і надалі мова буде йти тільки про “чисту” заробітну плату, без врахування податків.

Буде багато графіків з короткими поясненнями. Спеціально робив щомісячну розбивку, щоб було зрозуміло деякі тенденції.

Це структура щомісячних витрат на апарат міської ради. За 2019 рік працівники ратуші та старостатів заробили 13,3 мільйона гривень. Є характерне підвищення виплат у літній період відпусток, а також дуже характерний стрибок у грудні – певно, це передноворічні премії.

Бібліотеки, які належать до громади, заробили набагато менше – 1 мільйон гривень, при чому “передноворічного” стрибка виплат не було.

Управління бухгалтерського обліку обійшлося платникам податків громади у 1,04 мільйона гривень. Як бачимо – є збільшення виплат саме у кінці року. Забігаючи наперед, зазначу, що таке різке підвищення виплат перед новим роком є тільки у працівників Управління бухгалтерського обліку та, відповідно, апарату мерії.

Значною статтею витрат на заробітну плату є дошкільні навчальні заклади. Загалом за 2019 рік працівники ДНЗ громади отримали 17,4 мільйона гривень заробітної плати.

Наприкінці 2019 року громада прийняла від районної ради ряд закладів. Зокрема, ДЮСШ. Виплата зарплати з бюджету ОТГ відбувалася тільки у листопаді та грудні. Загальна сума – 148 тисяч гривень.

На проведення громадських робіт міська рада витратила 242 тисячі гривень. Що це за роботи – мені не відомо.

Інклюзивно-ресурсний центр, який піклується проблемами дітей з особливими потребами, був відкритий у Сторожинці весною минулого року. Кошти на заробітну плату працівників ІРЦ йдуть з державного бюджету, але у структуру витрат міської ради потрапляють. Загалом за 2019 рік на зарплати Центру було витрачено 835 тисяч гривень.

Комбінат трудового навчання, а конкретно зарплата його працівникам, стала “яблуком розбрату” між міською та районною радою. Суть конфлікту можна дізнатися, переглянувши минулу сесію районної ради. Фактично, мерія виплатила КТН і ТТМ 417 тисяч гривень зарплати.

Працівники методкабінету, які займаються методичним забезпеченням діяльності закладів освіти, заробили за минулий рік 536 тисяч гривень.

Працівники мистецьких шкіл (художньої та музичної) отримали з бюджету громади майже 4,7 мільйона гривень заробітної плати. При чому видно значний “сплеск” виплат у літній період.

Місцеві пожежні охорони, які є у селах громади, та діють спільно з рятувальниками ДСНС, отримали за рік 1,16 мільйона гривень зарплати.

Ще одна стаття витрат, пов’язана з передачею установ районною радою до міської ради. За два місяці 2019 року на зарплату вихователів позашкілля було витрачено 475 тисяч гривень. У 2020 році передбачена оптимізація штатів ЦДЮТ.

Найбільш значна стаття витрат на заробітну плату – це оплата праці учителів закладів загальної середньої освіти. У 2019 році мерія витратила на це 77,5 мільйона гривень. Без врахування податків.

Але це не кошти громади – зарплата учителів виплачується з державного бюджету через бюджет міської ради.

Це видно і на такій круговій діаграмі. Але вона стає іншою, якщо забрати звідси кошти, які отримує міська рада як субвенцію.

Фактично, у 2019 році бюджетні витрати громади власних коштів на “чисту” зарплату склали 42,3 мільйона гривень. І це без врахування податків.

При чому апарат міської ради “забирає” третину з цього “пирога”, лише трохи менше, ніж все дошкілля Сторожинецької громади.

Мушу нагадати, що всі податкові надходження, заплановані на 2020 рік у бюджеті громади, складають 87 мільйонів гривень.

Для чого я це пишу? Мені самому було цікаво розібратися, які суми витрачаються на заробітну плату бюджетних працівників громади.

Багато це чи мало – не мені вирішувати. Думаю, що читачі з свого досвіду можуть зрівняти такі фактичні витрати з якістю роботи тієї чи іншої установи.

Наприклад, зарплата працівників бібліотек у структурі загальних витрат займає менше відсотка (або трохи більше 2% фактичних витрат з власних доходів), так само, як місцеві пожежні охорони.

Як ми можемо побачити, зарплата всіх бібліотекарів громади у 2019 році була менше, ніж зарплата працівників бухгалтерії міської ради.

Але “оптимізувати” почали чомусь саме з МПО та бібліотек, при чому навіть таку просту аналітичну інформацію депутатам не готують та не надають і вони приймають рішення “наосліп”, що до позитивних наслідків не призводить.

На жаль, багато осіб, особливо з керівництва, використовують незнання або неповну обізнаність сторожинчан для певних маніпуляцій.

Інформація такого плану має бути вільно доступна для ознайомлення всіма.

Дмитро Балінов

Категорія: Статті Суспільство
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ