Як отримати шість земельних ділянок у власність? Покрокова інструкція

Сторожинецьке Бюро правової допомоги нагадує, що законодавством передбачена можливість для громадян України набути права власності на земельні ділянки на підставі безоплатної передачі із земель державної і комунальної власності (п. б ч. 1 ст. 81 Земельного Кодексу України, далі – ЗКУ).

Tyre Center Сторожинець

Згідно з ч.1 ст. 121 ЗКУ громадяни України мають право на безоплатну передачу їм земельних ділянок із земель державної або комунальної власності у таких розмірах:

  • для ведення фермерського господарства – в розмірі земельної частки (паю), визначеної для членів сільськогосподарських підприємств, розташованих на території сільської, селищної, міської ради, де знаходиться фермерське господарство. Якщо на території сільської, селищної, міської ради розташовано декілька сільськогосподарських підприємств, розмір земельної частки (паю) визначається як середній по цих підприємствах. У разі відсутності сільськогосподарських підприємств на території відповідної ради розмір земельної частки (паю) визначається як середній по району;
  • для ведення особистого селянського господарства — не більше 2,0 гектара;
  • для ведення садівництва — не більше 0,12 гектара;
  • для будівництва і обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка) у селах — не більше 0,25 гектара, в селищах — не більше 0,15 гектара, в містах — не більше 0,10 гектара;
  • для індивідуального дачного будівництва — не більше 0,10 гектара;
  • для будівництва індивідуальних гаражів — не більше 0,01 гектара.

Важливо! Передача земельних ділянок безоплатно у власність громадян у межах вищезазначених норм провадиться один раз по кожному виду використання (ч. 4 ст. 116 ЗКУ).

[minidivider color=”orange” width=”20%”]

Це означає, що Ви маєте право отримати у приватну власність до шести земельних ділянок різного цільового призначення (згідно з переліком наведеним у ст. 121 ЗКУ).

[minidivider color=”orange” width=”20%”]

Звертаємо вашу увагу, якщо Ви отримали безоплатно земельну ділянку, наприклад, для індивідуального дачного будівництва у розмірі 0,07 гектара (законодавством закріплено максимально 0,10 гектара), Ви не зможете у майбутньому отримати решту (інші 0,03 гектара).

Власник також має право поміняти цільове призначення земельної ділянки. Це не складна процедура.

[minidivider color=”orange” width=”20%”]

Зміна цільового призначення — це не зміна власника.

[minidivider color=”orange” width=”20%”]

Якщо ви приватизували ділянку, а потім поміняли цільове призначення, ваше право на приватизацію все рівно залишається реалізованим.

Дуже багато помилок виникає при подачі заяви щодо отримання земельної ділянки — це надсилання її у невідповідні органи.

Так, стаття 122 Земельного кодексу України чітко визначає, повноваження органів щодо передачі земельних ділянок у власність:

  • органи місцевого самоврядування (сільські, міські ради) мають право надавати земельні ділянки у власність для всіх потреб у межах населених пунктів;
  • районні державні адміністрації — для дачного будівництва за межами населених пунктів;
  • органи держгеокадастру — землі сільськогосподарського призначення для всіх потреб за межами населених пунктів.

Переходимо до покрокових дій для отримання земельної ділянки.

1Обрати в конкретному населеному пункті, чи за його межами, вільну земельну ділянку, яка вас цікавить.

2Стаття 118 Земельного кодексу України повністю описує процедуру отримання земельної ділянки у власність. Зокрема, необхідним є подання до відповідного органу (сільської, міської ради, райдержадміністрації тощо) клопотання (заяви).

У клопотанні (заяві) зазначаються:

  • цільове призначення земельної ділянки;
  • її орієнтовні розміри (відповідно від цільового призначення);
  • до клопотання додаються графічні матеріали, на яких зазначено бажане місце розташування земельної ділянки.

Забороняється вимагати інші документи та додаткові матеріали на цьому етапі, не передбачені ст.118 Земельного кодексу.

Пояснень щодо графічних матеріалів у законодавстві немає.

[minidivider color=”orange” width=”20%”]

Графічний матеріал — це будь-який малюнок, з якого зрозуміло, де знаходиться ваша земельна ділянка.

[minidivider color=”orange” width=”20%”]

Ви можете звернутися до територіального органу Державної служби з питань геодезії, картографії та кадастру (Держгеокадастр) та замовити вказані вище графічні матеріали — викопіювання з кадастрової карти або плану. Очікувати на таке викопіювання доведеться до місяця, відповідно за цей час земельна ділянка, якщо вона є «цікавою», вже буде кимось зайнята.

[minidivider color=”orange” width=”20%”]

Отож, зробити такі графічні матеріали можна самостійно, зайшовши на публічну кадастрову карту і виділивши маркером ту ділянку і у тому місці, що ви собі підшукали.

[minidivider color=”orange” width=”20%”]

Крім графічних матеріалів варто додати копію паспорта громадянина України. Хоча в самому законі і не зазначається про те, що потрібна копія паспорта, але це випливає з того, що право на безоплатне отримання земельної ділянки належить громадянам України, а одним із документів, які підтверджують українське громадянство, є паспорт.

Заяву можна надіслати поштою цінним листом з описом та повідомленням про отримання, або ж подати самостійно до відповідного органу з відміткою про отримання на другому примірнику. Саме від дати подання (при поштовій пересилці — дати повідомлення про отримання) відраховується 30 днів, протягом яких орган влади має надати згоду, або обґрунтовану відмову.

3Отримання дозволу на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки. Згідно із статтею 118 Земельного кодексу України, відповідний орган виконавчої влади або орган місцевого самоврядування розглядає клопотання у місячний строк і дає дозвіл на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки або мотивовану відмову у його наданні.

Підставою відмови у наданні такого дозволу може бути лише невідповідність місця розташування об’єкта вимогам законів, прийнятих відповідно до законів нормативно-правових актів,генеральних планів населених пунктів, іншої містобудівної документації,схем землеустрою, техніко-економічних обґрунтувань використання та охорони земель, проектів землеустрою щодо впорядкування територій населених пунктів, затверджених у встановленому законом порядку.

У разі отримання відмови варто звернутись із запитом про надання публічної інформації щодо цієї конкретної земельної ділянки, яка, можливо, вже перебуває на стадії реєстрації іншою особою, тощо. Якщо обрана ділянка виявиться зайнятою, варто розпочати таку ж процедуру щодо іншої вільної земельної ділянки.

[minidivider color=”orange” width=”20%”]

Інформація варта вашої уваги!
Якщо ж впродовж 30-денного терміну ви не отримали жодної відповіді, вступає в силу принцип мовчазної згоди.

[minidivider color=”orange” width=”20%”]

Зокрема, у статті 118 Земельного кодексу України йдеться, у разі якщо у місячний строк з дня реєстрації клопотання орган не надав дозволу на розроблення проекту землеустрою або мотивовану відмову у його наданні, то зацікавлена особа у місячний строк з дня закінчення зазначеного строку має право замовити розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки без надання такого дозволу, про що письмово повідомляє орган місцевого самоврядування. До письмового повідомлення додається договір на виконання робіт із землеустрою щодо відведення земельної ділянки.

4Розробка проекту землеустрою, що передбачає звернення до землевпорядної організації таукладення з нею договору (із зазначенням вартості робіт та строків їх виконання).

Згідно із статтею 186 Земельного кодексу, проект землеустрою щодо відведення земельних ділянок усіх категорій та форм власності підлягає обов’язковому погодженню з територіальним органом центрального органу виконавчої влади, що здійснює реалізацію державної політики у сфері земельних відносин. Тут є 2 варіанти: або ви самостійно берете цей проект землеустрою та віддаєте на погодження в управління Держгеокадастру, або це здійснює сам землевпорядник, про що ви можете домовитись на етапі укладання договору.

5Затвердження проекту землеустрою в органі місцевого самоврядування. Після узгодження проекту землеустрою з Держгеокадастром, узгоджений проект землеустрою потрібно передати до органів місцевого самоврядування із супроводжуючим листом, в якому вказати, що подається оригінал проекту землеустрою з проханням його затвердити. Суть цього затвердження полягає в тому, щоб орган, який передає земельну ділянку, переконався, що заява подавалась на цю земельну ділянку, проект і узгодження зроблені теж на цю ділянку.

6Реєстрація земельної ділянки у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно- заключний етап отримання земельної ділянки у власність.

Для того, аби зареєструвати ділянку в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно варто звернутись додержавного реєстратора або нотаріуса та подати такі документи:

  • копія паспорта та довідки про присвоєння ідентифікаційного коду;
  • квитанція про сплату адміністративного збору;
  • рішення органу про передачу земельної ділянки;
  • витяг з Державного земельного кадастру.

Витяг з Державного земельного кадастру можна отримати самостійно. Для цього потрібно зареєструватись на сайті у свій обліковий запис, знайти свою ділянку, натиснути на неї курсором та обрати пункт «Замовити Витяг про земельну ділянку», далі з’являється електронна форма заяви, яку необхідно заповнити.

Відповідно до ч. 1 ст. 125 Земельного кодексу України право власності на земельну ділянку виникає з моменту державної реєстрації.

Нагадуємо, що Сторожинецьке бюро правової допомоги знаходиться за адресою: м. Сторожинець, вул. Чернівецька, 6а (будівля Сторожинецької районної ради), 4 поверх.

Серед основних послуг: надання правової інформації, консультацій та роз’яснень, доступ до електронних сервісів Міністерства юстиції України, надання допомоги у забезпечені доступу до вторинної правової допомоги.  

Прийом громадян здійснюється у робочі дні з 8:00 до 17:00.

Поспілкуватися зі спеціалістами можна за телефоном 2-28-99 або за допомогою Skype-зв’язку. Для цього просто внесіть до списку контактів електронне ім’я відділу: «Сторожинецьке бюро правової допомоги» або логін бюро «[email protected]».

Категорія: Інформація
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ