Керівники виконавчої влади району і області готові і надалі допомагати Сторожинецькому лісгоспу у розвитку виробництва

Державне підприємство «Сторожинецький лісгосп» з робочим ознайомчим візитом відвідав заступник голови Чернівецької облдержадміністрації Олексій Бойко.

Разом з ним про здобутки і проблемні питання одного з найбільших в країні галузевих підприємств говорили з адміністрацією лісгоспу голова Сторожинецької райдержадміністрації Дмитро Балінов, начальник Чернівецького обласного управління лісового та мисливського господарства Василь Гончар, начальник управління екології та природних ресурсів Чернівецької ОДА Микола Білоконь.

Олексій Сергійович був якраз серед тих, хто активно допомагав нашому підприємству вирішити одне з важливих виробничих питань, а саме – відновити діяльність місцевої, єдиної на весь Сторожинецький район, залізничної станції «Межиріччя» (с. Чудей), коли Укрзалізниця занесла станцію у список малодіяльних і блокувала тим на досить тривалий термін роботу лісгоспу з виконання зовнішньоекономічних контрактів на поставку готової продукції на ринки ЄС. В результаті на верхніх складах лісгоспу залишалося без подальшої переробки 5,878 тисяч кубометрів вже заготовлених дров з перспективою для лісгоспу отримати, зокрема, фінансові збитки у 3 млн. 129 тис грн.

Спільними зусиллями адміністрації нашого підприємства, виконавчої влади і народних депутатів залізнична станція запрацювала на користь не тільки Сторожинецького лісгоспу, але й всієї області. Завдяки цьому державне лісогосподарське підприємство змогло зберегти близько 70 працівників, сплатити 2,5 млн грн податків до всіх рівнів бюджетів.

«Ми і надалі готові робити усе від нас залежне для розвитку лісогосподарського підприємства у Сторожинці, яке є бюджетоутворюючим для Буковини, справно проводить відрахування до бюджетів і соціальних фондів, створює робочі місця, – зазначив Олексій Бойко. – Водночас серед пріоритетів нашої роботи – забезпечити в нашій багатій на лісовий ресурс області екологічно та економічно ефективне лісокористування, контролювати лісозаготівлю і не допустити несанкціонованих рубок деревини».

«Можна з впевненістю сказати, що лісогосподарські підприємства Буковини, у тому числі і Сторожинецький лісгосп, забезпечують належну охорону державного лісового фонду, – зауважив начальник ЧОУЛМГ Василь Гончар. – За минулий рік зафіксовано, зокрема і правоохоронними органами, на всю область 50 випадків незаконних рубок на 170 кубометрів деревини. Це поодинокі випадки. Їх здійснили місцеві мешканці, які притягнуті до відповідальності і відшкодовують нанесені державі збитки. Для дієвого патрулювання лісфонду у державних лісгоспах створено 8 рейдових бригад мобільного оперативного реагування. Ніяких незаконних рубок в промислових масштабах, про які ми чуємо з інших областей, на Буковині не було і немає».

Серед проблем, які озвучували лісівники на зустрічі з керівниками виконавчої влади, – непомірний податковий тиск на державні лісгоспи, який не залишає фінансових ресурсів для розвитку. У собівартості одного заготовленого куба більше 50% становлять податки. З отриманого прибутку лісгоспи відраховують державі 90% дивідендів. До всього з 1 квітня Укрзалізниця суттєво піднімає вартість зберігання одного вагона. Не додає позитиву в роботі Сторожинецькому лісгоспу ситуація, коли протягом 7 місяців підприємство працює з вакансією посади директора.  

«Але попри все ми виконуємо покладені на нас виробничі обов’язки, забезпечуємо у 10 лісництвах належне відновлення лісів і лісозаготівлю, а у виробничих цехах – якісну деревопереробку, завдяки чому відправляємо на експорт дошку букову до Єгипту, хвойні заготовки до Німеччини, тирсу технологічну до Румунії. Це дозволяє ефективно використовувати весь асортимент лісоматеріалів, спрямовувати валютні надходження до бюджетів», – поінформував керівників району і області заступник директора ДП «Сторожинецьке ДГ» Олександр Красовський.

Зі свого боку представники виконавчої влади запевнили на проведеній зустрічі адміністрацію і трудовий колектив Сторожинецького лісгоспу у сприянні пошуків нових ринків збуту, можливостей щодо забезпечення розвитку в області лісової і деревопереробної галузі, збереження існуючих та створення нових, реальних робочих місць.

Джерело: ДП «Сторожинецьке ЛГ»

Категорія: Новини району Суспільство
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ