Приватні підприємці мають право на період відпустки не сплачувати єдиний податок та єдиний внесок “за себе” за березень-квітень 2020 року

Платники єдиного податку першої і другої груп, які не використовують працю найманих осіб, звільняються від сплати єдиного податку протягом одного календарного місяця на рік на час відпустки, а також за період хвороби, підтвердженої копією листка (листків) непрацездатності, якщо вона триває 30 і більше календарних днів.

Tyre Center Сторожинець

Інформація про період щорічної відпустки і терміни втрати працездатності з обов’язковим додаванням копії листка непрацездатності подається за заявою у довільній формі. Заяви можна надсилати на електронні адреси Центрів обслуговування платників. 

З метою уникнення порушення термінів сплати авансових платежів доцільно подавати до органу податкової служби заяву щодо періоду щорічної відпустки до початку відпустки.

Важливо: платникам єдиного податку усіх груп, які використовують найманих працівників, не передбачено звільнення від сплати єдиного податку на період відпустки.

Крім того інформуємо, що за періоди з 1 до 31 березня та з 1 квітня до 30 квітня 2020 року звільняються (автоматично) від нарахування та сплати єдиного внеску фізичні особи – підприємці, особи, які проводять незалежну професійну діяльність, члени фермерського господарства в частині сум, що підлягають сплаті цими особами «за себе». А також, тимчасово штрафні санкції, визначені частиною 11 статті 25 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» не застосовуються за наступні порушення, вчинені щодо періодів з 1 по 31 березня та з 1 квітня по 30 квітня 2020 року:

  • несвоєчасна сплата (несвоєчасне перерахування) єдиного внеску;
  • неповна сплата або несвоєчасна сплата суми єдиного внеску одночасно з видачею сум виплат, на які нараховується єдиний внесок (авансових платежів);
  • несвоєчасне подання звітності, передбаченої цим Законом, до податкових органів. При цьому частина друга пункту 7 частини 11 статті 25 цього Закону щодо такого порушення, вчиненого щодо періодів з 1 по 31 березня та з 1 квітня по 30 квітня 2020 року, не застосовується.

Однак слід знати, що суб’єкти господарювання, які використовують найману працюсплачують нараховані суми єдиного внеску за найманих працівників за відповідний календарний місяць не пізніше 20 числа наступного місяця (крім гірничих підприємств, які сплачують єдиний внесок не пізніше 28 числа наступного місяця).

У зв’язку  з встановленням карантину  на території України найактуальнішім для роботодавців та працівників стало питання надання відпустки без збереження заробітної плати.

Законом України «Про відпустки» визначено випадки та терміни  надання відпустки без збереження заробітної плати за бажанням працівника в обов’язковому порядку.

Серед них передбачено і надання відпустки без збереження заробітної плати в обов’язковому порядку матері, батькові, бабі, діду або іншим родичам, які фактично доглядають за дитиною, особі, яка усиновила чи взяла під опіку дитину, одному з прийомних батьків для догляду за дитиною віком до 14 років — на період оголошення карантину на відповідній території. Законом України «Про внесення  змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)», внесено зміни до ст. 84 КЗпП України, відповідно до яких у разі встановлення Кабінетом Міністрів України карантину  відповідно до Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб»  термін перебування у відпустці без збереження заробітної плати  на період карантину не включається у загальний строк(не більше 15 календарних днів на рік).

Здоров’я та безпека платників – головний пріоритет ДПС як соціально-відповідального державного органу.

Охорона Тигр

У зв’язку зі спалахом і розповсюдженням коронавірусу COVID-19 та попередженням інфікування і поширення вірусних інфекцій Державна податкова служба України наполегливо рекомендує платникам утриматися від відвідування центрів обслуговування платників без нагальної потреби.

Особливо якщо проблему, з якою ви збираєтеся звернутися до ЦОП, можливо вирішити дистанційно (онлайн або поштою).

Джерело: Сторожинецьке управління ГУ ДПС у Чернівецькій області
Категорія: Економіка
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ