Що робити з кредитом під час карантину?

У сучасному світі, коли позичальник звертається до кредитора, той відразу ж звертається до кредитної історії. Якщо вона «погана”, то можлива відмова в кредиті. Якщо історія хороша, то умови видачі, швидше за все, будуть кращими. Тому зараз хороша кредитна історія – це важливо.

Про це інформує відділ “Сторожинецьке бюро правової допомоги.

Tyre Center Сторожинець

16 березня 2020 року був ухвалений закон про підтримку позичальників на період карантину. Він до 30 квітня 2020 року звільняє від штрафів і пені за прострочення виплат за споживчими кредитами. Це стосується як банківських позик, так і онлайн-кредитів у МФО.

Внесено зміни до ЗУ «Про споживче кредитування». Вони передбачають, що в разі прострочення платежів в період з 10.03.2020 до 30.04.2020 боржники звільняються від сплати пені та штрафів. НБУ також заявив про те, що в період карантину позичальники можуть не виплачувати й іпотеку.

Варто зазначити, що за несплату кредиту та відсотків (від них ніхто не звільняв) в період карантину не штрафуватимуть. Але сам факт цього може зіпсувати кредитну історію. Якщо виникне прострочення по кредиту, воно потім не зникне. Нівелюються тільки штрафи і пені. Тому кредитори будуть, швидше за все, передавати інформацію про наявність прострочення в кредитні бюро. Відповідно, це буде відбиватися в кредитній історії позичальника.

Позбавити від прострочень зможуть «кредитні канікули» , автоматом вони надаватися не будуть – потрібно звернутися в банк. На них можуть претендувати громадяни і бізнес, які зіткнулися з фінансовими труднощами через карантин. Після карантину все буде працювати так, як раніше, потім треба знову входити в звичайний режим.

Навіть в пільгових умовах кредити залишаються кредитами і за них треба буде платити відсотки. Це означає, що банки будуть всіляко намагатися стягнути з клієнтів борги. І це логічно. Банки в період кризи опиняються «між двох вогнів», оскільки кредитують залученими коштами – тобто депозитами.

Тому з банками потрібно буде домовлятися: чи зможете ви платити хоч щось, чи не зможете взагалі. Один з варіантів в такій ситуації – реструктуризація боргу, яку можна обговорити з банком. Це зміна умов кредитного договору з метою зменшити щомісячний платіж.

Найпопулярніший спосіб реструктуризації – пролонгація. Це, звичайно, полегшить навантаження на бюджет, але в підсумку, швидше за все, призведе до додаткових витрат. Умови реструктуризації, як правило, для клієнта невигідні в перспективі. Банк може зменшити регулярний платіж за рахунок тільки тіла кредиту. У підсумку продовжує строк кредитування, клієнт буде довше платити відсотки, що істотно здорожує кредит.

Проте якщо обирати між «не платити взагалі» і реструктуризацією, то краще обрати другий варіант. Це дозволить зберегти позитивну кредитну історію, що вкрай важливо для тих, хто планує кредитуватися в майбутньому.

Зменшити регулярний платіж можна і за рахунок скорочення процентної ставки. Однак на такий спосіб реструктуризації банки йдуть вкрай неохоче.

Охорона Тигр

Також Сторожинецьке бюро правової допомоги нагадує як отримати правову допомогу дистанційно:

✅  зателефонувати на нашу гарячу лінію 0800-213-103 або за номерами тел. +380986495139; +380997373610

✅  поставити запитання в месенджер нашої фейсбук-сторінки:

https://www.facebook.com/Chernivtsi.LegalAid/

✅  прийти в дистанційний пункт доступу і проконсультуватися через Skype-зв’язок з нашим юристом

✅  написати на електронну пошту Сторожинецького бюро правової допомоги [email protected]

✅  скористатися правничою вікіпедією https://wiki.legalaid.gov.ua

Сторожинецьке Бюро правової допомоги

Категорія: Економіка
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ