Задумайтеся над створенням патронатної сім’ї, адже діти – це найважливіше, що може бути у нашому житті

Діти – це найважливіше, що може бути у нашому житті, вони є нашим сьогоденням і майбутнім. Діти повинні рости в рідній сім’ї, з мамою і татом, адже сім’я є тим природним середовищем, де відбувається розвиток особистості дитини.

Tyre Center Сторожинець

Та буває так, що життя дітей в сім’ї стає нестерпним, буває більше схожим на повну бездоглядність або й на суцільне насильство. Причин, які призводять сім’ю до складних життєвих обставин і не уможливлюють проживання дитині там – безліч. Тоді постає питання вилучення дитини з біологічної сім’ї.

Саме з метою забезпечення прав дитини,  яка через складні життєві обставини тимчасово не може проживати разом з батьками, створюються сім’ї патронатних вихователів.

Враховуючи нинішню ситуацію в Україні, послуга сімейного патронату набуває ще більшої актуальності.

Що це дасть для дитини? Безпеку, догляд, виховання та реабілітацію дитини в умовах сім’ї, підтримане спілкування з рідними, а в разі неможливості повернення до біологічної родини – пошук для дитини нової сім’ї.

Патронат – одна з альтернативних форм виховання дитини, яка залишилась без батьківського піклування, до досягнення нею повноліття. Основні обов’язки патронатного вихователя – це виховувати дитину своїй сім’ї, забезпечити її житлом, одягом, харчуванням, створити дитині умови для навчання, для фізичного, духовного і морального розвитку, захищати права та інтереси дитини. Патронатний вихователь виконує свої обов’язки на платній основі.

Метою сімейного патронату є забезпечення права кожної дитини, яка опинилася в складних життєвих обставинах,  виховуватися у сприятливому та безпечному сімейному середовищі шляхом відновлення здатності батьків (осіб, які їх замінюють) опікуватися дитиною та виховувати її, а в разі неможливості – вчинення заходів щодо захисту дитини та прийняття рішень щодо її влаштування до постійної форми сімейного виховання, яка найбільше відповідає потребам дитини.

Патронатними вихователями можуть бути:

  • громадяни України віком від 35 до 60 років (для жінки) і від 35 до 65 років (для чоловіка), які перебувають у зареєстрованому шлюбі та проживають на спільній житловій площі;
  • мають позитивний досвід сімейного виховання дітей;
  • мають житло (власне, орендоване чи на правах користування);
  • не мають судимості;
  • стан здоров’я яких  дозволяє забезпечувати догляд та виховання дітей;
  • одна (один) з яких виконання обов’язків патронатного вихователя не поєднує з іншою трудовою діяльністю;
  • зібрали та надали відповідний пакет документів, необхідний для кандидатів у патронатні вихователі;
  • пройшли навчання та отримали довудку та рекомендації за результатами навчання за тренінговою програмою підготовки сімей-кандидатів у патронатні вихователі.

Кандидат у патронатні вихователі подає до районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді за місцем проживання такі документи:

  1. заяву;
  2. копії свого паспорта громадянина України;
  3. копію трудової книжки (за наявності);
  4. висновки про стан здоров’я кандидата у патронатні вихователі та осіб які проживають разом з ним, складені за формою, затвердженою постановою Кабінету Міністрів України від 24.09.2008 № 866 „ Питання діяльності органів опіки та піклування, пов’язаної із захистом прав дитини ”;
  5. довідки про відсутність судимості, в т.ч. і у повнолітніх членів сім’ї, які проживають разом з кандидатом у патронатні вихователі;
  6. документ, що підтверджує право власності або користування житловим приміщенням;
  7. письмова згода на влаштування дітей до цієї сім’ї усіх повнолітніх членів сім’ї кандидата у патронатні вихователі, які проживають разом з ним, а також дітей, за умови досягнення ними віку, коли вони спроможні самостійно висловлювати свою думку.

Кандидат у патронатні вихователі, який пройшов первинний відбір, разом з кандидатом у помічники патронатного вихователя, за клопотанням районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді направляється до обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді для обов’язкового проходження навчання за програмою, затвердженою Міністерством соціальної політики.

Більш детальну інформацію щодо створення та діяльності сім’ї патронатного вихователя можна дізнатись у Сторожинецькому районному центрі соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді за адресою: м.Сторожинець, вул.Федьковича, 11.  тел.2-11-48.

Категорія: Суспільство
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ