“Потрібно спільно гуртуватися, оскільки жити в новій громаді нам та нашим дітям” – Інтерв’ю з головою села Кам’яна Миколою Костащуком

У Сторожинецькому районі після виборів буде утворено дві зовсім нові громади – Петрівецька та Кам’янська.

До складу останньої увійдуть Кам’янська, Михальчанська та Старобросківецька сільські ради, простягатися буде громада буквально від знаку “Чернівці” до знаку “Сторожинець”, а центром її буде село Кам’яна.

Tyre Center Сторожинець

Ми розпиталися у сільського голови Кам’яни, що вдалося зробити йому на посаді та які плани після утворення громади?

– Микола Іванович, ви з 2017 року перебуваєте на посаді голови сільської ради. Які найбільш значущі досягнення Кам’яни за цей період?

– Коли я прийшов на роботу, річний бюджет села складав 2,4 млн. грн. За останні три роки дохідна частина збільшена більш як у два рази – до 5,4 млн. грн., шляхом офіційної передачі земельних ділянок в оренду місцевим фермерам, які сумлінно сплачують податки до місцевого бюджету, при чому нам вдалося знизити ставку єдиного податку з 20% на 10%, що стимулювало легалізацію приватних підприємств.

– Можете розповісти детальніше, де саме вдалося досягти значних успіхів?

– Є багато сфер, в яких ми добилися успіхів. Це покращення інфраструктури. Наприклад, повністю відновлені місцеві дороги, здійснений ремонт доріг по всій Кам’яній та у селі Глибочок, прориті водовідвідні канали, встановлено багато залізобетонних водовідвідних лотків і тепер нікого не підтоплює під час злив або танення снігу.

Побудовані нові тротуари, встановлено 1100 м2 бруківки біля будинку культури, встановлені паркові лавиці, відновлені і облагороджені громадські криниці, які були занедбані протягом десятків років.

Проведено ремонт та реконструкцію будинку культури під адміністративні приміщення сільської ради.  

Це те, що стосується благоустрою. Сільською радою було закінчено вуличне освітлення Кам’яни та Глибочка, встановлено 8 дитячих майданчиків по всьому селу; побудований новий, довговічний, металевий пішохідний перехід замість старого дерев’яного мосту через річку.

Побудована нова пішохідна металева естакада по вул. Річковій, де раніше жителі були змушені підніматися буквально “болотом”. У селі були відремонтовані автомобільні мости.

Була закуплена вантажівка МАН, відремонтована та переобладнана під пожежний автомобіль для місцевої пожежної команди.

За співфінансування сільської ради (близько 700 тис. грн.) було побудовано нову амбулаторію. Цей внесок Кам’яна могла зробити тільки завдяки місцевим підприємствам та підприємцям, які сумлінно сплачують податки в бюджет.

– Чи розвинутий напрямок соціального захисту населення у Кам’яній?

Була впроваджена соціальна програма підтримки населення. Через виконком сільської ради допомагаємо всім жителям громади, які потребують лікування або опинилися у складних життєвих умовах, матеріальною допомогою.

Співпрацюємо з громадськими організаціями, зокрема фінансуємо ТОВ “Богдан”, під керівництвом Галини Василівни Токар, збільшивши асигнування до 50 тис. грн. на рік.

У 2017 році, коли я заступив на посаду сільського голови, була черга із 87 жителів села Кам’яна, які бажали отримати земельні ділянки. На даний час отримали всі, черга ліквідована.

Реалізували на території села Кам’яна програму Уряду “Доступна медицина”. Здійснюємо постійну фінансову підтримку ДНЗ “Сонечко” та Кам’янського ліцею. Наприклад, у 2020 році за ініціативи батьків навчальний заклад отримав фінансову допомогу на обладнання спортивної зали.

Сільська рада постійно фінансово підтримує учасників АТО, ліквідаторів наслідків аварії на ЧАЕС, малозабезпечені сім’ї, осіб з обмеженими можливостями.

Облагороджено нове і розчищено старе кладовища, їх території приведено до відповідних санітарних умов.

Ми безкоштовно постійно харчуємо дітей з малозабезпечених сімей, дітей учасників АТО у наших школах. Це напрацювання хотілося б зберегти та втілити в життя по всій майбутній громаді, у кожній школі.

– Як ви бачите розвиток сіл, які увійдуть до ОТГ, вже в складі великої громади?

– Викликів багато. Найголовнішими завданнями є збереження всіх робочих місць в бюджетних установах ОТГ, своєчасний ремонт та утримання закладів освіти, дошкільних установ, ФАПів, амбулаторій, клубів, бібліотек; розбудова туристичної сфери, адже у нас для цього є всі умови, потрібно тільки працювати.

Однією з важливих проблем є здача в експлуатацію школи в селі Кам’яна.

В планах відкриття Школи мистецтв, щоб наші діти могли займатися малюванням, танцями, музикою, для розвитку їх талантів і здібностей, спортивної школи для розвитку фізичної підготовки та виховання справжніх чемпіонів, які прославлятимуть Кам’янську громаду.

Однією з нагальних задач є капітальний ремонт дороги між селами Михальча та Спаська і її освітлення. Взагалі, термінового ремонту та вуличного освітлення потребують дороги у селах Дубово, Спаська і Заволока, але це сполучення – першочергове завдання.

Напрацьовані в Кам’яній програми розвитку потрібно втілити по всій майбутній громаді. Це і залучення інвестицій у Старі Бросківці на побудову нової молочарні, також пошук інвесторів для побудови цегельного заводу, який був занедбаний та зруйнований, оскільки всі умови для його роботи є поряд (вода, світло, газ), проведення ремонту ФАПу у Старих Бросківцях.

Особливу увагу потрібно приділяти напрацюванню у різних програмах розвитку – європейських та урядових, оскільки залучення зовнішнього фінансування є величезною підтримкою для громади.

– Чи хотіли ви щось додати наприкінці розмови?

– Після створення ОТГ, коли пройдуть вибори і буде сформовано новий депутатський корпус, дуже хочу, щоб жителі активно долучалися до життя громади, до її розвитку і розбудови.

Потрібно спільно гуртуватися, оскільки жити в громаді нам та нашим дітям.

Категорія: Суспільство
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ