Заповіт чи договір дарування: що краще?

При бажанні передати нерухоме майно виникає запитання, як це краще зробити: подарувати чи заповісти. У чому ж відмінність між ними? Які витрати матимуть сторони та які правові наслідки вчинення цих дій?

Якщо особа бажає передати комусь своє майно після смерті, відповідно до Цивільного кодексу України вона має право скористатися декількома варіантами, а саме: скласти заповіт, договір дарування або договір довічного утримання.

Відповідно до Цивільного кодексу України за договором дарування одна сторона (дарувальник) передає або зобов’язується передати в майбутньому другій стороні (обдаровуваному) безоплатно майно (дарунок) у власність.            

Заповітом є особисте розпорядження фізичної особи на випадок своєї смерті. Заповіт визначає порядок переходу спадщини до певних осіб, яких заповідач може вибирати без урахування родинних чи подружніх стосунків.

Основною відмінністю між договором дарування та заповітом є момент набуття права власності. У випадку дарування, обдаровуваним набувається повноцінне право на нерухомість ще за життя дарувальника. У випадку оформлення заповіту, спадкоємець набуває прав власності після того, як оформить спадщину.

Нагадуємо, що Сторожинецьке бюро правової допомоги знаходиться за адресою: м. Сторожинець, вул. Чернівецька 6а (будівля Сторожинецької районної ради), 4 поверх.

Серед основних послуг: надання правової інформації, консультацій та роз’яснень,  доступ до електронних сервісів Міністерства юстиції України, надання допомоги у забезпечені доступу до вторинної правової допомоги.  

Прийом громадян здійснюється у робочі дні з 8:00 до 17:00. Поспілкуватися зі спеціалістами можна за допомогою Skype-зв’язку. Для цього просто внесіть до списку контактів електронне ім’я відділу: «Сторожинецьке бюро правової допомоги» або логін бюро «[email protected]», а також за телефоном 2-28-99.

Категорія: Суспільство
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ