Сторожинецький районний сектор УДСНС закликає громадян не спалювати суху траву

Щороку з настанням весни по всій території України зростає кількість пожеж у природних екосистемах (горіння сухої трави, кущів, листя, очерету тощо). Це зумовлено тим, що громадяни починають прибирати свої земельні та присадибні ділянки від рослинних залишків (опалого листя, сухої трави та бур’яну) та утилізовувати їх шляхом спалення.   

Спалювання сухої рослинності або її залишків несе загрозу навколишньому середовищу та становить небезпеку для життя людей.

Дуже часто спалення сухої трави переростає у масштабні пожежі. Швидкість поширення вогню під час яких надзвичайно висока, тому локалізувати такі на відкритих територіях дуже важко.

У населених пунктах спалення сухої трави або листя на присадибних ділянках може перерости у неконтрольоване горіння. Це загрожує знищенням будівель і споруд житлового сектору.

Наведених вище аргументів цілком вистачає для того, щоб відмовитися від практики навмисного випалювання сухої трави всюди, і домагатися максимально можливого скорочення трав’яних підпалів, що відбуваються внаслідок необережного поводження з вогнем або злого наміру.

Тому нині практично єдиним ефективним способом боротьби із згорянням трави є запобігання, яке вимагає злагоджених і усвідомлених дій з боку органів влади і місцевого самоврядування, сільськогосподарських і лісогосподарських організацій, а також максимальної відповідальності і обережності з боку громадян.

Кодексом України про адміністративні правопорушення передбачена відповідальність за вищенаведені порушення, а саме: Стаття 77-1. Самовільне випалювання рослинності або її залишків

Випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, рослинності або її залишків та опалого листя на землях сільськогосподарського призначення, у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, у парках, інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах без дотримання порядку, встановленого центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони навколишнього природного середовища, –

тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від ста вісімдесяти до трьохсот шістдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (3060-6120 грн.) і на посадових осіб – від дев’ятисот до однієї тисячі двохсот шістдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (15300-20400 грн.).

Ті самі дії, вчинені в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду, тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від трьохсот шістдесяти до семисот двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (6120-11900 грн.) і на посадових осіб – від однієї тисячі двохсот шістдесяти до однієї тисячі восьмисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (20400-30600 грн.).

Шановні громадяни! Сторожинецький районний сектор Управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Чернівецькій області закликає громадян не спалювати суху траву, опале листя та сміття, адже це завдає шкоди довкіллю та здоров’ю людей. Подібні випадки спалювання можуть призвести до масових загорань різних будівель, зменшують родючість ґрунтів та призводять до зниження урожайності.

Категорія: Інформація
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ