Як вибрати яйця: уся правда про маркування

Для багатьох їсти на сніданок варені яйця або пишний омлет – справжня традиція, яка сягає корінням у дитинство. Але як розпізнати дійсно якісний і корисний продукт серед різних варіантів у супермаркеті?

Спеціалісти компанії «Домінанта», що спеціалізується на промисловому маркувальному обладнанні та витратних матеріалах Domino, допоможуть правильно вибрати яйця й дізнатися, у яких умовах вони зберігалися, де виготовлялися, наскільки продукт є свіжим та екологічно чистим.

Тонкощі маркування

Маркування яєць https://domino-kiev.com.ua/productions/yaytsya-ua/products складається з декількох частин. Кожна несе в собі окрему інформацію, яка може стосуватися ваги, умов утримання курей-несучок, країни-виробника та навіть свіжості. Цей набір цифр і букв розповість набагато більше, ніж штрих-код на упаковці або будь-які інші описи.

Перша позначка – термін зберігання. Якщо бачите літеру «Д», це означає, що яйця дієтичні. Вони вважаються найсвіжішими, тому що не зберігалися при мінусових температурах, повинні бути реалізовані впродовж семи днів. Також разом із літерою на шкаралупу наноситься дата виготовлення (з метою підтвердження свіжості).

Після закінчення тижня позначка «дієтичні» змінюється на «столові», з маркуванням «С», термін придатності виробу збільшується до 25 днів на свіжому повітрі, до 90 – у холодильнику. Зазвичай штамп на столові яйця ставлять синій, а на дієтичні – червоний.

У свою чергу, столові яйця поділяються на категорії, які позначаються цифрами й відповідають масі та розміру продукту. Так, С3 – це найменші варіанти вагою до 45 г, С2 – до 55 г, а С1 – до 65 г. Крім цифр, використовують також літери «О» і «В»: перша означає групу «добірні», куди потрапляють яйця вагою понад 65 грамів, а друга – категорію «вища» з вагою від 75 грамів.

Імпорт

Маркування імпортної продукції дещо відрізняється від вітчизняної. Для позначення ваги застосовуються літери:

  • S – до 53 грамів;
  • M – від 53 до 63 грамів;
  • L – від 63 до 73 грамів;
  • XL – від 73 грамів і більше.

На імпортному продукті за допомогою першої цифри вказують країну-виробника. Наприклад, 1 позначає Бельгію, 2 – Німеччину, 3 – Францію.

Також на імпортних яйцях прописують умови, у яких утримувалися курки-несучки. Так, цифра 3 вказує на те, що вони перебували в клітинах, 2 – у курнику, де мали змогу пересуватися по ньому, але не виходили на подвір’я, 1 – те саме, що і в попередньому варіанті, але з прогулянками на свіжому повітрі. Продукти з цифрою 0 відносяться до статусу біопродуктів, коштують дорожче звичайних, мають додаткові сертифікати якості.

Білі або коричневі

Кожен не раз задавався питанням, які яйця краще – білого або темного кольору? Експерти кажуть, що якість і внутрішній склад продукту не залежать від кольору шкаралупи. Відтінок здебільшого варіюється залежно від породи курки. Сміливо купуйте яйця будь-якого кольору без побоювань щодо здоров’я!

Курячі або перепелині

За хімічним складом ці яйця мало чим відрізняються. У перепелиних, наприклад, більше вітаміну А, а в курячих менше холестерину. Також варто враховувати, що після термічної обробки втрачається певний відсоток необхідних мінералів та корисних речовин, тому в приготованому вигляді обидва варіанти будуть майже рівноцінними для організму.

Єдиний нюанс у тому, що перепілки вимагають більш якісного догляду, ніж кури. Їх не годують антибіотиками, ретельно стежать за харчуванням і не тримають у тісних клітках.

Будьте здорові й підходьте до вибору яєць з розумом!

Категорія: Інформація
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ