Стартувала виборча кампанія. Скільки і куди маємо обрати

Вибори

Сьогодні, 5 вересня, згідно постанови ЦВК від 10 серпня 2015 року №154 розпочинається виборчий процес чергових виборів депутатів до обласних, районних, міських, селищних та сільских рад, а також сільських, селищних, міських голів. Вибори мають відбутися 25 жовтня 2015 року.

Особливістю цих виборів буде те, що виборчий процес пройде і для об’єднаних територіальних громад. В Сторожинецькому районі така громада сформована тільки одна – це Великокучурівська об’єднана громада – села Годилів, Снячів, Великий Кучурів та Тисовець з центром в Великому Кучурові.

Згідно нового виборчого законодавства в Чернівецькій обласній раді буде 64 депутати, з яких семеро будуть представляти Сторожинецький район.

В Сторожинецькій районній раді після 25 жовтня буде 36 депутатів. Найбільше – по 5 чоловік – ввійде в районну раду від Сторожинця та Великокучурівської сільської ради об’єднаної територіальної громади. Три представника буде від Красноїльська, по 2 депутати – від Чудейської та Їжівської сільської ради. Решту населених пунктів нашого району буде мати по 1 депутатському мандату в районній раді.

Сторожинецька міська рада за новим Законом буде налічувати 26 депутатів, всі з яких будуть обиратися за пропорційною системою відносної більшості в багатомандатному окрузі. Тобто на цих виборах в міську раду не можуть балотуватися самовисуванці. Кожного претендента на депутатське крісло в міській раді має висунути політична партія та кандидат має бути в партійному списку та бути закріплений за відповідним територіальним округом, що буде зазначатися в виборчому бюлетені.

Для сільських рад система висування тільки мажоритарна відносної більшості в одномандатних виборчих округах.

Тобто кожен суб’єкт подання може запропонувати тільки 1 людину. По 26 депутатів буде у Красноїльській селищній раді та у Великокучурівській сільській раді об’єднаної громади. По 22 депутати буде в Чудеї, Нижніх Петрівцях, Михальчі, Їжівцях. Стара Красношора, Слобода-Комарівці та Комарівці будуть мати найменше народних обранців – по 12 мандатів. В усіх інших населених пунктах району в сільській раді буде по 14 депутатів.

Для Сторожинця, оскільки населення міста менше 90 тис. чоловік, вибори міського голови будуть проходити за мажоритарною системою відносної більшості в одномандатному виборчому окрузі. Претендент на крісло очільника міста буде вважатися обраним, якщо за нього проголосує відносна більшість виборців. Така ж система буде використовуватися для виборів сільських, селищних голів та голови Великокучурівської об’єднаної громади.

Категорія: Вибори
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ