"Джеймс Вебб" зробив знімки Юпітера, на них видно полярне сяйво

Вчені за допомогою телескопа Джеймс Вебб отримали нові знімки Юпітера, на яких можна побачити урагани гігантської планети. Потрапили на них і полярні сяйва, що спостерігаються на полюсах газового гіганта.

Як повідомляється на сайті NASA, ці знімки допоможуть вченим краще розібратися у внутрішній будові планети. Дослідники, які працювали над знімками, зізналися, що не очікували, що вони будуть настільки детальними, пише DT.ua.

Зображення були зроблені за допомогою Near-Infrared Camera “Джеймса Вебба”, обладнаної трьома спеціалізованими інфрачервоними фільтрами. Завдяки цьому вченим вдалося сфотографувати деталі планети.

На обох знімках можна роздивитися Велику червону пляму – знаменитий гігантський буревій Юпітера, який може повністю поглинути Землю. На зображеннях вона забарвлена на в червоний, а білий колір.

“Джеймс Вебб” зробив знімки Юпітера, на них видно полярне сяйво. Фото NASA

На один зі знімків також потрапили тонкі кільця, які оточують Юпітер, а також два невеликі супутники – Амальтея та Адрастея. Внизу зображення можна побачити кілька тьмяних точок, які, ймовірно, є далекими галактиками.

Нагадаємо, розробка телескопа розпочалася ще 1996 року. Спочатку планувалося, що його запустять у 2007 році, але місія зіткнулася з низкою переносів та відстрочок. Через це збільшився бюджет проекту, на даний момент він оцінюється в 9,7 мільярда доларів, 861 мільйон з яких буде направлений на його підтримку протягом перших п’яти років після запуску.

«Джеймс Вебб» займатиметься вивченням галактик раннього Всесвіту, дослідженням освіти нових зірок та спостереженням за планетами Сонячної системи.

Запуск телескопа кілька разів переносили і минулого року. Так, планувалося, що його запустять 18 грудня, потім старт перенесли на 22 грудня, а згодом – на 24 грудня. Запуск відбувся 25 грудня.

Категорія: Новини
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ