Як зберігати картоплю у квартирі, погребі, щоб вона не проросла і не зіпсувалася

Садово-городній сезон добігає кінця. Багато українців вже викопали картоплю, дехто якраз викопує. Важливе питання, як тепер зберегти картоплю до весни, де це краще зробити – у квартирі, погребі, на балконі. Про це йдеться у матеріалі ТСН.

Насамперед викопану картоплю потрібно зсипати під навіс та просушити кілька днів. Потрібно це для того, щоб картопля добре підсохла, невеликі травмовані ділянки затягнулися, шкірка зміцніла, а хворі бульби, ті, що підгнивають, можна було легко вибрати.
Потім потрібно перебрати картоплю на велику, її використовують в їжу в першу чергу, середню та дрібну.

Як зберігати картоплю у підвалі

Найкраще зберігати картоплю у підвалі чи льоху. Підвал найкраще підходить для зберігання картоплі тому що прохолодне і темне приміщення перешкоджає виробленню соланіну – речовини, яка є токсичною для людини. У великій кількості соланін міститься в зеленій картоплі, тому обов’язково, щоб картопля не позеленіла, потрібно дотримуватися світлового та теплового режиму.
Перед тим, як засипати картоплю у сховищі, краще провести дезінфекцію самого сховища та контейнерів 3% розчином мідного купоросу, просушити льох, перевірити вентиляцію, побіліть сховище. Оптимальна температура у підвалі чи погребі для картоплі – 2-3 градуси з вологістю близько 80%. Якщо температура буде нижче 2 градусів, картопля підмерзне і стане солодкою, а якщо температура підніметься вище за 3 градуси, картопля почне проростати.

В чому краще зберігати картоплю

Зберігати картоплю краще в дерев’яних ящиках або засіках, що пропускають повітря. Ящики бажано поставити на невелику підставку. При зберіганні картоплі в засіках засипайте її не вище, ніж на 1,5 метра. А щоб картопля не проростала рекомендується покласти в ящик кілька яблук.

Після того, як картопля буде закладена в засіках, накрийте її мішковиною або старою ковдрою, щоб врятувати на випадок морозів верхній шар картоплі від промерзання. Протягом періоду зберігання картоплю потрібно декілька разів перебрати та видалити бульби, що підгнили й підмерзли. Таким чином картоплю можна зберігати протягом 8-10 місяців.

Як зберігати картоплю у квартирі, на балконі

Якщо ви живете у квартирі та немає підвалу, можна зберігати картопля на балконі. Для зберігання підійде міцний герметичний ящик. Ящик, наприклад, можна виготовити з вагонки чи товстої фанери. Пофарбуйте ящик для підвищення вологостійкості. Щоб ящик справно виконував свої функції, зробіть в ньому друге дно та подвійну кришку. Порожнечі заповніть пінопластом, утеплювачем або тирсою.

Якщо немає балкона, то зберігати картоплю взимку можна і у квартирі у будь-якому темному місці. Однак термін зберігання у цьому випадку становитиме лише один місяць, після цього картопля почне в’янути чи рости.

Чи можна зберігати картоплю в холодильнику

Якийсь час можна зберігати картоплю та в нижньому відділі холодильної камери, призначеної для зберігання овочів. При цьому краще тримати бульби у паперових пакетах, у поліетиленових пакетах картопля починає гнити. Але слід враховувати, що при тривалому зберіганні на холоді в картоплі з крохмалю утворюється цукор і бульби стають солодкими.

Чи можна зберігати картоплю з іншими овочами, поради, як продовжити термін зберігання картоплі

  • Ідеально картопля зберігається з буряком, він відмінно вбирає зайву вологу, оберігаючи тим самим від загнивання бульби картоплі.
  • Бульби можна перекласти свіжим листям горобини, сосновими або ялиновими гілками. Ці рослини виділяють фітонциди, які довше зберігають рослину.
  • Половина яблука, покладена навесні в ящик з бульбами, перешкоджатиме проростанню картоплі, вбираючи вологу.
  • М’ята затримує проростання картоплі.
  • Картопля буде зберігатися краще, якщо перекласти її лушпинням цибулі.
Категорія: Новини
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ