В Україні військовим можуть дозволити зберігати репродуктивні клітини на випадок травми

Законопроектом пропонується врегулювати комплекс заходів з метою забезпечення права на біологічне посттравматичне батьківство

У Верховній Раді зареєстрували законопроект №8011 про внесення змін та доповнень до деяких законів України з метою забезпечення прав учасників війни на біологічне посттравматичне батьківство/материнство. Про це повідомляє УНН

«Метою законопроекту є створення державних гарантій щодо збереження можливості біологічного батьківства/материнства для захисників та захисниць України, у випадку отримання ними поранень, які впливають на репродуктивні функції», – йдеться в пояснювальній записці Верховної Ради.

Повідомляється, що законопроектом пропонується внести доповнення до законодавства, згідно з якими у період дії воєнного стану зокрема військовослужбовці мають право на участь у комплексі заходів, які реалізуються державою, з метою забезпечення права на біологічне посттравматичне батьківство (материнство).
Зазначається, що законопроектом не передбачається запровадження державних заходів щодо забезпечення посмертного батьківства/материнства. Порядок використання біологічних матеріалів у разі смерті військовослужбовця, згідно з нормами проекту, має визначатись Кабінетом міністрів України з урахуванням вимог законодавства про захист персональної інформації.
Як пояснила народний депутат від «Слуги народу» Оксана Дмитрієва, яка є співавтором законопроекту, на своїй сторінці у Facebook, щодо посмертного батьківства/материнства було окреме обговорення.

«Даним проектом ми це не забороняємо, і передбачаємо, що після прийняття цього законопроекту Кабінет міністрів України пропише необхідну процедуру добровільної згоди/незгоди на посмертне використання таких клітин і можливу їх передачу до відповідних банків», – повідомила Дмитрієва.

Також одним з завдань законопроекту є поширення частини гарантій в сфері медичного забезпечення та реабілітаційних заходів, наданих військовослужбовцям, на поліцейських, які виконують службові завдання в районах воєнних дій. Зокрема і щодо права на участь у комплексі заходів, які реалізуються державою, з метою забезпечення права на біологічне посттравматичне батьківство (материнство).

 
Окрім того, повідомляється, що згідно з розрахунками профільних закладів охорони здоров’я собівартість забору статевих клітин становить близько 450 гривень для чоловіків і близько 1425 гривень для жінок. Необхідні медичні обстеження перед забором клітин в здорових громадян можуть бути проведені в ході загального проходження військово-лікарської комісії.
Категорія: Новини
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ