New York Times: Україна спланувала контрнаступ у Харківській області за допомогою Великобританії та США

Україна почала розробляти план контрнаступу на Харківщині ще кілька місяців тому у співпраці з американською та британською розвідкою. Про це із посиланням на свої джерела повідомляє NYT.

За даними видання, спочатку ЗСУ планували наступ на півдні країни, передбачаючи повернути захоплений Херсон і відрізати Маріуполь від основних російських військ на сході. Однак у ході спільного обговорення з високопоставленими представниками британської та американської розвідок українці відмовилися від цього плану, оскільки він передбачав великі втрати та не дозволяв швидко звільнити значні території.

Як повідомило джерело NYT, наступний обговорювали радник з національної безпеки США Джейк Салліван і голова офісу президента України Андрій Єрмак. Також із українським командуванням регулярно розмовляв голова об’єднаного комітету начальників штабів Марк Міллі.

Фото: Генеральний штаб ЗСУ

Українські військові вели переговори з американськими та британськими колегами у Києві. У результаті Україна підготувала наступ за двома напрямками — під Харковом та Херсоном. Обидві контратаки, за даними видання, планували провести до першого снігу.

Як вважають співрозмовники видання, успіх операції українців у Харківській області став можливим, у тому числі завдяки слабкості російської розвідки, яка не змогла вчасно помітити концентрацію сил ЗСУ поблизу захоплених територій. Наступ у Херсонській області, вважають експерти, займе більше часу, оскільки там зосереджено більшу кількість російських військ.

У вересні ЗСУ розпочали масований контрнаступ, зокрема, у Харківській області вони повернули під контроль Ізюм та Куп’янськ, повідомляється про успіхи в Херсонській області. Російські пропагандисти та провоєнні блогери на тлі відступу розкритикували Міноборони за здачу захоплених територій та відсутність публічних коментарів. Згодом відомство назвало відступ «операцією зі згортання та перекидання військ».

Категорія: Новини
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ