Онлайн-реєстрація авто та одне посвідчення за кордоном: які зміни чекають водіїв

Про онлайн-реєстрацію автівок, заміну посвідчення водія за кордоном та можливість перезакріпити номерні знаки на авто родичів розповіли під час брифінгу у сервісному центрі МВС Чернівецької області.

Набули чинності зміни до Постанови Кабміну про державну реєстрацію транспортних засобів та допуск громадян до керування авто. Передусім це стосується номерних знаків та перереєстрації транспортних засобів.

Про це сьогодні, 23 вересня, під час брифінгу розповів начальник регіонального центру МВС в Чернівецькій області Василь Душинський.

Зокрема він розповів про реєстрацію автівок онлайн, заміну посвідчення водія за кордоном та можливість перезакріпити номерні знаки на авто родичів.

Номерні знаки

«Раніше номер закріплювали тільки за тією особою, яка його вперше придбала. Тобто, можна було змінити тільки транспортний засіб, але не номерний знак. Але з 14 вересня можна перезакріпити номерний знак за близькими родичами – батьками, матір’ю, дружиною чи чоловіком та дітьми. Для цього потрібні документи, що підтверджують родинні зв’язки», – каже Василь Душинський.

Також у сервісному центрі МВС можна замовити номерні знаки, які видають за бажанням власників легкових автомобілів, а також номерних знаків з визначеною заявником комбінацією цифр. Така функція незабаром з’явиться у вебзастосунках.

На сьогодні як платний, так і безоплатний номер можна вибирати, каже начальник регіонального центру МВС:

«Бажано вибрати одну-дві комбінації, бо поки що немає можливості бронювання. Якщо вам щось сподобалося, то можна підійти наступного дня і зареєструватися в онлайн- або “живій” черзі».

Посвідчення водія

Також є зміни в правилах допуску громадян до керування транспортними засобами − це стосується заміни посвідчення водія.

Особа може мати лише одне посвідчення водія, що підтверджує її право на керування транспортними засобами.

За словами Василя Душинського, людина не може мати національне посвідчення водія та посвідчення водія іншої держави, наприклад, Румунії. Коли водій отримає посвідчення водія іноземного зразка, українське – вилучать. Або, навпаки, іноземний зразок вилучають та обмінюють на національний у сервісному центрі МВС.

«Посвідчення не можна замінити тоді, коли його термін закінчився, людина позбавлена права керувати чи є дані про тимчасове обмеження для власника», – зазначає Душинський.

 

Якщо власник посвідчення має понад дві-три категорії, то теоретичний іспит вже складатимуть тільки за вищою категорією, а не за кожною, як раніше. А в разі зміни персональних даних, наприклад, якщо людина змінила ПІБ чи адресу, посвідчення потрібно замінити не пізніше як за 10 днів.

Начальник регіонального сервісного центру МВС у Чернівецькій області анонсував, що невдовзі через електронний кабінет водія чи портал «Дія» власник зможе замовити перереєстрацію транспортного засобу. Нововведення запрацює 14 грудня.

Експертне дослідження

Державну реєстрацію (перереєстрацію) та зняття з обліку транспортних засобів здійснюють після проведення експертного дослідження працівниками МВС. Під час нього визначають дійсність ідентифікаційних номерів транспортного засобу і реєстраційних документів (наприклад, щоб виявити підробку).

Після цього людина може записатися в онлайн-черзі та прийти в сервісний центр, щоб перереєструвати чи поставити на облік транспортний засіб. Висновок, складений за результатами експертного дослідження, дійсний десять діб. Упродовж цього часу варто звернутися до будь-якого зручного сервісного центру МВС незалежно від місця його проведення.

Фото авторки

Категорія: Новини
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ