Авто можна продати, а номерний знак передати родичу. Буковинцям розповіли, які ще новинки очікують на власників приватних авто

У регіональному сервісному центрі ГСЦ МВС в Чернівецькій області, що на вул. Руській, 248 М, відбувся брифінг щодо нововведень у роботі та онлайн послуг.

Начальник регіонального сервісного центру ГСЦ МВС (філія ГСЦ МВС) в Чернівецькій області Василь Душинський розповів, що від 10 вересня 2022 року постановою КМУ було внесено зміни до деяких постанов Кабінету Міністрів України з питань державної реєстрації транспортних засобів, допуску громадян до керування транспортними засобами. За його словами, в основному це стосується номерних знаків.

Так постанова регламентує можливість після продажу транспортного засобу при перереєстрації його або після зняття з обліку при вибракуванні перезакріпити номерні знаки не тільки за своїм іншим транспортним засобом, але і за транспортним засобом членів родини.

Начальник регіонального сервісного центру ГСЦ МВС (філія ГСЦ МВС) в Чернівецькій області Василь Душинський

Якщо у власника є бажання зберегти свій номерний знак у сім’ї, то це вже стало можливим. Раніше у законодавстві була норма, що номерні знаки можна було залишати тільки власнику транспортного засобу. А тепер можна перезакріплювати свої номерні знаки ще й за транспортними засобами дітей, дружини/чоловіка, батьків. Для передачі їх родичам треба подати документи, які підтверджують такі родинні відносини. Також ця постанова регламентує можливість замовити наявні у сервісному центрі МВС номерні знаки, які видаються за бажанням власників легкових автомобілів та містять визначену комбінацію цифр (чотири однакові цифри, три однакові цифри, дві послідовні пари однакових цифр та інші) а також номерних знаків з визначеною заявником комбінацією цифр, – зазначив Василь Душинський.

Зауважимо, що така важлива функція незабаром буде реалізована у веб застосунках. Про це йдеться у підпункті 4 пункту 2 цього нормативного документу і він набирає чинності через три місяці після офіційного опублікування (орієнтовно 14 грудня 2022 року). Варто додати, що на сайті Головного сервісного центру МВС працює сервіс перевірки наявності платних номерних знаків.

У коментарі БукІнфо Василь Душинський розповів, що популярними є дзеркальні номери, наприклад: 1010, 7070. Також серед топномерів 0100, 0700. Вартість такого номерного знака ставновить 4800 грн. Є й цікавіші комбінації цифр, наприклад – 0001, 7777. Вартість такого номерного знаку становить 36000 грн.

Зверніть увагу на посвідчення водія

Начальник регіонального сервісного центру зауважує, що особа може мати лише одне посвідчення водія, що підтверджує її право на керування транспортними засобами чинних категорій.

– Тобто людина не може мати національне посвідчення водія та посвідчення водія іншої держави, скажімо Румунії. При отриманні посвідчення водія іноземного зразка за кордоном, український відповідник вилучається. І при потребі отримати національне посвідчення водія України, іноземний зразок вилучається і здійснюється обмін на національне посвідчення водія у сервісному центрі МВС, – зазначив Василь Душинський.

Варто зазначити, що обмін посвідчення водія іноземної держави на національне посвідчення водія не проводиться в разі:

– закінчення строку дії такого посвідчення водія
– наявності відомостей про позбавлення власника такого посвідчення водія права на керування транспортним засобом;
– наявності відомостей про тимчасове обмеження власника такого посвідчення водія права на керування транспортним засобом.

У разі наявності в посвідченні водія іноземної держави двох або більше категорій на право керування транспортними засобами теоретичний та практичний іспити складаються за вищою категорією із зазначених у такому посвідченні водія. У разі зміни персональних даних власник посвідчення водія зобов’язаний здійснити його обмін не пізніше десяти днів з дня отримання нового документа, що посвідчує особу та підтверджує громадянство України чи спеціальний статус особи.

Прості дії – через “Дію”

– Надалі щодо реєстраційних дій, у нас запрацює функціонал через електронний кабінет водія або засобами Порталу Дія. Власник транспортного засобу зможе замовити послугу з перереєстрації. Оформлення заяви в електронній формі завершується накладенням електронного підпису. Під час опрацювання заяви в електронній формі уповноважені особи сервісного центру МВС перевіряють відомості про особу – власника та транспортний засіб за відповідними реєстрами та базами даних.

Отримання замовлених онлайн свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу та номерних знаків здійснюється позачергово особисто під підпис після пред’явлення паспорта громадянина України або іншого документу, що підтверджує громадянство України чи спеціальний статус особи, та обов’язкового повернення свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу, номерних знаків (крім перереєстрації у зв’язку із втратою, викраденням свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу та/або номерного знака), на підставі якого здійснювалося замовлення послуги в електронній формі. Саме ця процедура ще не набрала чинності та запрацює після 14 грудня 2022 року, – додає Василь Душинський.

Зміни до експертного дослідження

Йшлося на брифінгу також про важливі зміни до експертного дослідження. Державна реєстрація (перереєстрація), зняття з обліку транспортних засобів (крім окремих випадків) здійснюються після проведення експертного дослідження працівниками Експертної служби МВС. Експертне дослідження проводиться з метою визначення справжності ідентифікаційних номерів транспортного засобу і реєстраційних документів (виявлення фактів знищення, підроблення або зміни номерів вузлів та агрегатів транспортних засобів, підроблення реєстраційних документів, що їх супроводжують), і включає огляд транспортного засобу та звірку інформації щодо транспортного засобу, внесеної до реєстраційних документів.

За результатами проведеного експертного дослідження транспортного засобу фахівці, які проводять експертне дослідження транспортних засобів та реєстраційних документів, складають відповідний висновок. Відомості, що містяться в такому висновку, у день проведення експертного дослідження невідкладно вносяться до Єдиного державного реєстру транспортних засобів. Висновок, складений за результатами експертного дослідження, дійсний десять діб. Упродовж цього часу варто звернутися до будь-якого зручного сервісного центру МВС незалежно від місця проведення експертного дослідження.

Альона ЧОРНА, спеціально для БукІнфо (с)
Фото авторки

Категорія: Новини
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ