Захід збудує Україні нову систему ППО. Як вона працюватиме?

Російські удари по критично важливих об’єктах української інфраструктури змінили плани Заходу щодо постачання озброєнь в Україну. На перший план вийшли системи протиповітряної оборони. Детальніше читайте у матеріалі BBC.

Голова Об’єднаного комітету начальників штабів США Марк Міллі та міністр оборони Ллойд Остін провели прес-конференцію у Брюсселі, де у середу зустрічалися союзники України у форматі “Рамштайн”, і оголосили після її закінчення, що в Україні створюватиметься нова система протиповітряної оборони.

Марк Міллі сказав, що ППО, яка буде побудована в Україні зусиллями західних країн, буде ешелонованою і допоможе обороняти з повітря важливі об’єкти, які саме він не уточнив.

“Що, на нашу думку, може бути їй [Україні] надано, це інтегрована система протиповітряної оборони. […] Це системи малої дальності та малої висотності, потім середньовисотні середньої дальності, і, нарешті, дальні та висотні системи. Поєднання всіх цих систем перешкодить доступ в український повітряний простір російським літакам, вертольотам та ракетам”, – сказав він.

Те, що на Заході заговорили не просто про постачання зенітно-ракетних комплексів, як було досі, а про будівництво цілої системи, важливо, тому що іноземні ЗРК погано інтегруються в ту ППО, яка вже існує в країні, а включена в єдиний контур, вони діятимуть набагато ефективніше.

Як сказав генерал, хоч би які системи були в результаті поставлені Україні, вони будуть об’єднані в одну загальну структуру, в якій буде забезпечено обмін інформацією.

IRIS-T
Україна стане першою пострадянською країною, яка має на озброєнні IRIS-T. Фото: DIEHL.COM

“Завдання буде полягати в тому, щоб зібрати їх разом, розгорнути, навчити [персонал], тому що всі ці системи – різні, потрібно переконатися, що вони можуть бути з’єднані з командними системами та системами зв’язку, переконатися, що радари можуть обмінюватися даними друг з другом, щоб вони могли виявляти цілі на зустрічних курсах. Тож це досить складно з технічної точки зору. Це можна досягти, і це те, чого ми прагнемо”, – сказав він.

Перший і найкращий

“Нова ера протиповітряної оборони розпочалася в Україні. IRIS-T із Німеччини вже тут”, – повідомив вранці 12 жовтня міністр оборони України Олексій Резніков.

Напередодні до німецьких ЗМІ проникла інформація, що перший комплект цієї новітньої зброї вже перетнув кордон Польщі та України.

Шлях німецького IRIS-T в Україну зайняв майже п’ять місяців. Ще на початку червня канцлер Олаф Шольц заявив про готовність поставити Києву першу із чотирьох обіцяних систем ЗРК.

NASAMS
Система NASAMS використовує авіаційну ракету AMRAAM. Фото: KONGSBERG

Ця система фактично отримає “бойове хрещення” в Україні. Переданий Києву комплекс спочатку будувався для Єгипту, повідомляє німецька преса.

“Він настільки новий, що ми є одні з перших, хто бере його собі на озброєння, тому що в країнах НАТО і навіть у самій Німеччині його немає на озброєнні”, – пояснив представник зенітно-ракетних військ із командування Повітряних сил України Денис Смажний.

Смажный має на увазі ЗРК IRIS-T SLM, які отримає Україна. Це модифікація ракети із наземною пусковою установкою. Існують варіанти ближнього радіусу – IRIS-T SLS, середнього – IRIS-T SLM та далекого – IRIS-T SLX. Хоча ЗРК ближнього радіусу вже використовуються у Швеції, їх замовила Норвегія.

Передана Києву система IRIS-T SLM – це високомобільний, всюдихідний комплекс середньої дальності. Він забезпечує захист об’єкта на 360 градусів від літаків, вертольотів, крилатих ракет та безпілотників.

Цей засіб ППО має дальність дії 40 кілометрів та висотність до 20 кілометрів. Якщо врахувати, що пускова установка може знаходитися за 20 кілометрів від центру управління, то фактично одна батарея (три пускові установки) цих ЗРК може захистити 100 кілометрів фронту або велике місто.

У командуванні українських ВПС кажуть, що ця система “на голову вища” за всі наявні ЗРК.

Марк Міллі заявив, що в Україні потрібно побудувати ешелоновану систему ППО. Фото: ЕРА

Основний бонус – дуже чутливий радар, який може без проблем засікати крилаті ракети, що летять на низькій висоті.

Крім того, одна з переваг – можливість одночасно відстежувати та знищувати одразу кілька цілей. Одна пускова установка випускає вісім ракет, відповідно батарея із трьох IRIS-T, яку вже передали ЗСУ, може одночасно вразити 24 цілі.

Загалом Німеччина обіцяє надати Україні чотири системи IRIS-T. Одна вже прибула на місце, троє інших ще доведеться побудувати. Тобто це завдання буде виконане щонайменше наступного року.

Українські військові вже пройшли навчання в Німеччині, а отже, система ППО може бути розгорнута в Україні та поставлена ​​на бойове чергування у стислий термін.

Універсальні NASAMS

Найближчим часом в Україну буде поставлено і норвезько-американські ракетні комплекси NASAMS. Про готовність надати ЗСУ ці нові установки повідомлялося ще на початку літа.

Цей зенітно-ракетний комплекс – розробка двох світових гігантів оборонної промисловості: норвезької технологічної групи Kongsberg та американської компанії Raytheon.

Головне його призначення – збивати цілі на короткій та середній дистанції, в радіусі до 25-40 кілометрів залежно від модифікації.

Розробляти комплекс почали у 1990-х роках, перше покоління NASAMS запустили в експлуатацію у 1998-му, після чого було ще дві модернізації. Остання – NASAMS III – у 2019 році.

За попередніми даними, Україна може найближчим часом одержати дві батареї NASAMS. У кожній може бути по дев’ять пускових установок, кожна з яких одночасно випускає по шість ракет. Тобто один залп двох таких батарей може вразити одразу 108 цілей.

Але головне в цьому ЗРК – ракета, яку він використовує. Йдеться про ракету AIM-120 AMRAAM класу “повітря-повітря” для винищувачів, модернізовану для запусків із землі.

Важлива перевага цих ракет у тому, що західні країни мають великі їхні запаси.

Так, міністерство оборони Великобританії вже оголосило про постачання ЗСУ партії AMRAAM.

Крім того, ведуться роботи з модернізації цих ракет для збільшення їхньої дальності до 120 кілометрів.

Комплекс NASAMS давно та успішно використовується США та іншими країнами НАТО, зокрема для захисту урядових будівель.

“Якщо IRIS-T тільки виходить на ринок і намагається себе зарекомендувати, то NASAMS – це вже авторитет, який напрацював багаж доказів своєї ефективності та надійності”, – пояснює фахівець Денис Смажний, який у складі делегації ЗСУ їздив до Німеччини та США на переговори про постачання. цих комплексів ППО.

Відсутня ланка

Один із основних моментів у побудові сучасної системи протиповітряної та протиракетної оборони України – необхідність отримання далекобійних зенітно-ракетних комплексів.

На це звернув увагу і президент Володимир Зеленський, виступаючи перед керівниками країн Великої сімки на екстреному засіданні 11 жовтня.

Він наголосив на важливості отримання зенітно-ракетних комплексів середнього та далекого радіусу дії. “Це дозволить створити ешелоновану систему оборони”, – пояснив глава держави.

SAMP-T
Італійсько-французька система SAMP-T. Фото: DIEHL.COM

У зв’язку з цим Зеленський звернувся до президента Франції Еммануеля Макрона та глави уряду Італії Маріо Драгі з проханням надати Україні зенітно-ракетні комплекси SAMP-T. Це сучасна протиповітряна система, розроблена на початку 2000-х років італійсько-французьким консорціумом Eurosam.

Цей ЗРК, пускова установка якого розміщується на вантажівці Renault, призначений для захисту від літаків супротивника та балістичних ракет. Дальність поразки – до 100 кілометрів.

“Ми дуже очікуємо на постачання систем SAMP-T. Якщо це можливо, то вони потрібні вже найближчими місяцями”, – наголосив Зеленський.

Ця система ППО в новітній модифікації може ефективно протидіяти крилатим і балістичним ракетам, а також безпілотникам за різних погодних умов.

SAMP-T може вражати одночасно 16 різних повітряних цілей. Дві пускові установки здатні вести вогонь у дуже високому темпі, випускаючи весь боєзапас за 10 секунд.

Щоправда, перспективи отримання саме цієї системи ППО поки що туманні. Ні Італія, ні Франція поки що не відповіли на прохання Зеленського.

Хоча Еммануель Макрон напередодні заявив, що передасть Києву зенітно-ракетні комплекси, місцеві ЗМІ дізналися, що йдеться про системи Crotale малого радіусу дії (дальність стрілянини до 10 кілометрів), а не далекобійні засоби поразки.

Крім того стало відомо, що Україна отримає стару, але досить надійну американську зенітно-ракетну систему HAWK. Вона була виведена з експлуатації у США ще у 1990-х, але досі перебуває на озброєнні багатьох країн.

Одна з них, Іспанія, передасть Києву чотири системи. ЗРК HAWK може знищувати цілі на дальності до 50 кілометрів та висоту до 20 кілометрів.

Під час останнього “Рамштайну” голова Об’єднаного комітету начальників штабів США генерал Марк Міллі згадав і про більш відомі засоби ППО – комплекси Patriot.

“У світі є й інші системи, які, знаєте, доступні. Багато країн мають Patriot”.

Це американський ЗРК середнього та далекого радіусу дії. Він був розроблений ще в 1980-х роках, але з того часу кілька разів модернізувався, і тепер, залежно від типу ракети, він здатний вражати цілі на відстані до 160 кілометрів і на висоті до 24 кілометрів.

Ще рік тому українські чиновники, зокрема, керівник Офісу президента Андрій Єрмак та міністр оборони Олексій Рєзніков публічно лобіювали постачання цієї ЗРК в Україну. Проте процес не рухався з місця.

Непублічно однією з причин називали дуже високу вартість комплексу та його складність в експлуатації.

Як справляється Україна?

“У нас є 10% від того, що нам потрібно”, – заявив президент Зеленський 13 жовтня, говорячи про потреби української протиповітряної оборони.

Наразі Україна намагається вирішувати цю проблему насамперед старими радянськими зенітно-ракетними комплексами. Насамперед, С-300 та Бук-М1. Їм допомагають західні та радянські переносні ЗРК, як, наприклад, Stinger та “Голка”, а також винищувальна авіація, якої гостро не вистачає.

Все це допомагає стримувати російські ВПС упродовж восьми місяців. І найчастіше досить успішно.

Наприклад, останніми місяцями російські літаки діють лише в тактичній, рідше – оперативній глибині української оборони, але стратегічно важливі об’єкти Росія вважає за краще атакувати здалеку крилатими ракетами, не ризикуючи життям своїх військових льотчиків.

Що стосується протидії російським ракетам, то, наприклад, під час масованих атак 10-11 жовтня українська ППО збила, як було відкрито заявлено, близько 60% російських ракет (65 зі 108).

Щоправда, ефективність ураження ракет засобами ППО залежить від характеристик ракети, зокрема, від швидкості та висоти польоту.

Найкраще українські військові справляються з крилатими ракетами “Калібр”, Х-101 та X-555, а також з авіаційними Х-59. Вони летять на дозвуковій швидкості – приблизно 750-850 км/год.

Складніше збити протикорабельну ракету “Онікс”, що летить на швидкості в два махи, тобто приблизно 2,4 тисячі кілометрів на годину, або “Іскандер”, чия швидкість вища за сім тисяч кілометрів на годину.

Представник зенітно-ракетних військ ЗСУ підполковник Денис Смажний заявив, що від балістичних ракет, наприклад “Іскандера” та “Кинджала”, не захистять навіть надані Україні IRIS-T та NASAMS.

Така ракета на відміну від крилатої, що фактично летить паралельно поверхні землі, піднімається на дуже велику висоту і звідти майже вертикально падає на ціль із величезною швидкістю. Так що вразити її в польоті не так просто.

“Не зможуть (захистити). Як сказав один експерт, балістична ракета вже падає і як ми можемо змусити впасти те, що вже падає?” – сказав фахівець. Він зазначив, що найкращим захистом від таких ракет зараз є “бетон”, тобто укриття.

Він також звернув увагу на суттєву різницю у вазі ракет IRIS-T (130 кілограмів) та балістичних “Іскандерів”, де лише бойова частина важить до 700 кілограмів.

Проте зменшити перевагу російських ракет могла б інтегрована система поєднання різних ЗРК. Це саме те, над чим зараз працює українська влада та їхні західні союзники.

Як об’єднати радянську та західну зброю?

Про це публічно заявив і американський генерал Міллі.

“Що просить Україна і що може бути поставлено це інтегрована ракетна оборонна система. Вона не зможе закрити весь повітряний простір України, вона потрібна для того, щоб захистити пріоритетні цілі, важливі для України”, – зазначив він.

Йдеться про ешелоновану трирівневу систему протиповітряної та протиракетної оборони: ближнього, середнього та далекого радіусу дії.

Але чи не вийде “вінегрет” під час створення української системи ППО, де мають з’єднатися 50-річні радянські системи та новітні західні? Чи зможуть вони працювати разом в одному контурі?

У командуванні Повітряних сил ЗСУ запевняють, що зможуть.

“У кожного західного ЗРК є своя РЛС, плюс, можливо, працюватиме і подвійна система – наша радіолокаційна обстановка їм підноситиметься так само”, – сказав Бі-бі-сі спікер командування Юрій Ігнат.

За його словами, працюватиме комбінована система виявлення цілей. Він наводить приклад вдалого поєднання західної та радянської авіації у Польщі та Румунії, де на озброєнні стоять і американські F-16 та F-15, і радянські МіГи.

В українських ВПС розповіли, що системи ППО IRIS-T та NASAMS можуть працювати разом і будуть пов’язані в єдину інформаційну мережу – це дозволить при фіксуванні мети одним комплексом збити його за допомогою іншого.

“Буде поступова інтеграція, ми не можемо відразу взяти і замінити всю систему, тому що наша країна має дуже велику територію. Ми можемо посилити певні напрями тим, що зараз нам дадуть”, – говорить він.

Однак у майбутньому радянські комплекси ППО мають бути повністю замінені західними, вважає Юрій Ігнат. У тому числі й тому, що до радянських закінчуються ракети.

“Надалі радянські комплекси будуть йти в брухт. Вже і боєкомплекти закінчуються, і терміни експлуатації. Тому поступово замінюватимуться новими IRIS-T, NASAMS і, можливо, Patriot”, – прогнозує представник Військово-повітряних сил України.

Категорія: Новини
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ