Виплат не буде, проживання лише у притулках та без тварин: чергова європейська країна урізає підтримку українців

Уряд Норвегії оголосив про посилення заходів контролю за біженцями з України.

Якщо вірити даним Норвезького управління міграції, то колективним захистом у Норвегії користується понад 70 тисяч біженців з України. Ще б пак, більше половини українських біженців, які прибувають до країн Північної Європи, шукають притулку саме в цій скандинавській країні, адже в серпні 2023 року виплати для українських біженців у Норвегії були вдвічі вищими, ніж у Данії, і в 2-4 рази вищі, ніж Швеції. Не дивно, що для українців у Норвегії починають запроваджувати суворі обмеження.

Так стало відомо, що уряд Норвегії вирішив посилити правила для українських біженців, щоб знизити потік людей у ​​країну. Йдеться, зокрема, про скорочення фінансової допомоги. Заходи торкнуться насамперед українців, які мешкають у приватних будинках, а не у приймальних центрах.

Про це йдеться на сайті уряду Норвегії.

“Уряд не хоче більше надавати фінансову допомогу українцям, які вирішили не жити у приймальних центрах. Нові правила спрямовані на те, щоб підштовхнути українців влаштуватися на роботу та забезпечити себе”, – йдеться у повідомленні.

До того ж Норвегія більше не буде покривати витрати на домашніх тварин українських біженців, які знову прибули. Планується запровадити вимогу про 12-місячне проживання для отримання права на одноразову допомогу, зміни торкнутися допомоги для бездітного подружжя тощо.

“Уряд вважає, що ми повинні посилити програму і рівень виплат, щоб забезпечити контроль над потоком біженців. Ми не повинні допустити, щоб тиск на муніципалітети став настільки високим, що підтримка допомоги Україні може бути поставлена ​​під сумнів”, – заявила глава норвезького Мін’юсту Емілі Мель .

Також передбачено й інші зміни:

  • особам віком від 19 до 24 років потрібно прожити в Норвегії не менше ніж п’ять років, щоб претендувати на безкоштовні стоматологічні послуги;
  • для одержувачів одноразової допомоги посилять вимоги щодо терміну проживання – їм потрібно буде прожити у країні не менше року. Нині ця допомога становить 92 648 норвезьких крон (понад 8 тис. євро);
  • для отримання базових виплат та виплат з надання допомоги будуть введені вимоги щодо тривалішого періоду проживання в Норвегії.

Також буде скорочено початкову допомогу для пар з України без дітей приблизно на 6000 норвезьких крон на місяць.

А ще пропонується заохочувати біженців з України, котрі відвідують імміграційні курси в Норвегії, активніше шукати роботу чи підробіток.

Нагадаємо, що після приїзду до Норвегії всі українці мають зареєструватись у спеціальному таборі для біженців. Там вони здають відбитки пальців та оформляють необхідні документи. Переселенців забезпечують речами першої потреби. Після цього їх спрямовують до муток — це місця, де українці чекають на розселення.

Джерело: Hyser

Категорія: Новини
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ