Відомий ветеран АТО розповів про новий закон про мобілізацію: тепер ухилянтів можна привітати

Новий закон про мобілізацію може все кардинально змінити

Військовий та політолог, ветеран АТО Євген Дикий розкритикував новий законопроект про мобілізацію, заявивши, що він не забезпечує ефективної мобілізаційної роботи.

Про це пише «УНІАН»

Дикий критикує відміну таких положень, як штрафи за ухилення від реєстрації, які могли б зробити ухилення від призову на військову службу більш відчутним. Він зазначає, що штрафи за ухилення наразі залишаються на рівні 1700 гривень.

“Вітаю всіх ухилянтів країни: новий проект явно написаний для них. З нього прибрали практично всі так звані “репресивні” положення попередньої версії. Зникли штрафи за ухилення від обліку, які мали нарешті стати відчутними-отже, “за замовчуванням” залишаються забавні 1700 грн”, – каже Дикий.

Законопроект не передбачає кримінальної відповідальності за відмову від проходження ВЛК, залишивши прогалину в законодавстві.

“А відмова від проходження ВЛК, начебто, не відмова від служби, а отже і не “кримінал”… передбачено накладення в адміністративному порядку навіть не покарання, а лише тимчасових обмежень – на кшталт блокування карток, тимчасового арешту рахунків та заборони виїзду з останнє трохи смішно, адже чоловіки призовного віку у воєнний час і так невиїзні”, – пояснює Дикий.

Законопроект пропонує такі заходи, як блокування карток та тимчасовий арешт рахунків, щоб вплинути на ухилістів від призову. Однак Дикий зазначає, що цим заходам не вистачає сили покарання, і вони мають стимулювати реєстрацію, а не карати за ухилення.

“Тепер все, що може ТЦК – звернутися із заявою до суду, і тільки той має у загальному порядку розглянути це звернення, та застосувати заходи впливу на ухилянта!” – наголошує військовий.

Законопроект запроваджує адміністративну процедуру застосування санкцій, проте Дикий зазначає, що у ньому немає механізму швидкого оскарження. Повноваження накладати санкції відібрано у ТЦК, що робить пропоновану схему непрактичною і може призвести до перевантаження судової системи.

“Автори нового проекту вирішили завалити суди загальної юрисдикції позовами… можемо вже робити ставки-на якому тижні після ухвалення проекту в чинному вигляді судова система колапсує?.. Найгірший шлях законодавчих рішень – це приймати норми, які свідомо неможливо виконати у реальному житті” , – вважає Дикий.

У проекті не розглядається питання щодо встановлення суттєвого покарання за ухилення від військового обліку. Дикий виступає за більш рішучий підхід, наголошуючи на необхідності заміни нинішньої ситуації, коли стоїть вибір між штрафом та військовою службою, на більш ефективні заходи.

“Пропонований проект далекий від цього десь як “друга армія світу” від Ла-Маншу”, – каже аналітик.

Дикий висловлює стурбованість тим, що законопроект після місяця розгляду був пом’якшений і не може вирішити основну мету – забезпечити мобілізацію достатньої кількості бойовиків для захисту від потенційних загроз.

“Складається враження, що при внесенні змін “цільовою аудиторією” були винятково ухильні, а метою авторів правок – аж ніяк не дратувати і не образити. Мета забезпечити нашу армію достатньою для оборони від Орди кількістю бійців залишилася десь “за дужками”, – наголосив він.

На закінчення Дикий припускає, що законопроект, судячи з усього, задовольняє переваги тих, хто ухиляється, а не задовольняє гостру потребу в мобілізації.

Він висловлює скептицизм щодо ефективності законопроекту у досягненні наміченої мети та наголошує на важливості надійної та практичної законодавчої бази для мобілізації.

“Зможе до кінця залишатися правовою і демократичною, з популярною популістською владою, гуманними політиками. От тільки не зможе захистити тих самих несвідомих громадян (і, на жаль, разом із ними сім’ї громадян свідомих) від окупації Ордою. І так само як століття тому зникне з карти світу, але в пам’яті тих, хто встигне втекти за кордон, назавжди залишиться “теплою і ламповою”, “білою і пухнастою”, – констатує Дикий.

Джерело: Hyser

Категорія: Новини
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ