Білоруси тікають від Лукашенка і вже почали витісняти українців у Польщі. Що відомо

Білоруси випередили українців у Польщі за приростом 2023-го.

Стало відомо, що білоруси випередили українців у Польщі за приростом 2023-го. Ще б пак, згідно з дослідженням Центру діалогу ім. Юліуша Мерошевського, для половини опитаних білорусів Польща – країна, де життя загалом краще, ніж у Білорусі. При цьому майже кожний п’ятий респондент вказував на кращі можливості кар’єрного зростання за рахунок пошуку більш високооплачуваної роботи чи роботи, що більш відповідає його кваліфікації та інтересам.

Так, стало відомо, що на сьогоднішній день у Польщі проживає 129,4 тисячі громадян Білорусі. При цьому вони не бачать шансів на швидкі зміни ситуації у своїй країні, але мають якось продовжувати влаштовувати своє життя. Тому майже 45% із них заявляють, що не мають наміру повертатися до Білорусі, а планують залишитися в Польщі.

Про це повідомляє Міграційна платформа EWL.

Також минулого року значно поменшало у Польщі громадян Росії. У 2023 році їх кількість зменшилася на 1017 рік, що забезпечило їм друге місце відтоку після громадян Грузії. “Зменшення кількості українців у Польщі пояснюється їх від’їздом до Німеччини та інших країн Західної Європи, де вищі зарплати та соціальні виплати. Водночас політична ситуація в Білорусі змушує її громадян мігрувати до Польщі”, – стверджує директор міжнародної рекрутації Міграційної платформи EWL. Марцин Колодзейчик.

Водночас у Польщі зростає кількість іноземців з Азії (Індія, Непал, Філіппіни), а також Латинської Америки – найбільше з Колумбії. На 215% за рік збільшилась кількість зареєстрованих у Польщі громадян Колумбії. Нині їх у ZUS утричі більше, ніж у 2022 році.

“У зв’язку зі зменшенням кількості українців, які працюють у Польщі, польські роботодавці з минулого року стали активніше працевлаштовувати громадян Азії та Латинської Америки. Для громадян Індії, Непалу або Колумбії простіше легалізувати своє перебування і знайти роботу в Польщі, ніж у західних країнах ЄС. Крім того , Польща приваблює релігійних філіппінців та колумбійців тим, що це теж католицька країна”, – пояснює Марцин Колодзейчик.

Також у топ-10 національностей зареєстрованих в Управлінні соціального страхування (ZUS) – громадяни Аргентини, Зімбабве, Перу, Шрі-Ланки, Турменістану, Бангладешу, Гватемали та Венесуели.

Джерело: Hyser

Категорія: Новини
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ