Масове блокування банківських карток: що потрібно знати, щоб банк не залишив вас без грошей

“Мою карту заблокували. Що робити?” – такі звернення дедалі частіше можна зустріти у соцмережах.

Про це мало хто знає, але зараз у кожному українському банку на вимогу НБУ створено спеціальну службу, яка пильно стежить за тим, які операції клієнти банку проводять за картками. Так, якщо ви використовуєте картку лише для оплати товарів та послуг у торгових мережах, служба фінансового моніторингу вами навряд чи зацікавиться. А от якщо ви часто поповнюєте картковий рахунок готівкою або навпаки – часто знімаєте готівку, готуйтеся, що вам почнуть ставити запитання. Причина – вас запідозрять у відмиванні грошей.

І справді, банки в Україні можуть легко заблокувати картку та вимагати документи, які пояснюють відповідну фінансову операцію. І останнім часом блокувань карток стає дедалі більше, адже за невиконання вимог банки штрафують, йдеться у матеріалі OBOZ.UA.

“Зростання кількості штрафів пов’язане з глобальними трендами посилення ролі фінмоніторингу у діяльності фінансових установ, посиленням ролі держави в економіці в умовах геоекономічної фрагментації, підвищеним соціальним запитом на прозорість та підзвітність та розвитком технологій автоматизованого аналізу великих масивів даних. В умовах курсу України на європейську інтеграцію вимоги фінмоніторинг і надалі посилюватимуться, якщо ми як суспільство прагнемо стати частиною цивілізованого та демократичного світу”, – розповідає Роман Корнілюк, д.е.н., фінансовий аналітик YouControl.

Надія Чаленко, керівник юридичного департаменту YouControl, розповідає: заблокувати картку можуть навіть за неоновлені дані про себе, якщо було накладено арешт виконавчою службою (через несплачені аліменти, невиконане судове рішення, прострочені штрафи тощо), або якщо фізична особа зможе довести законне походження коштів.

Особливу увагу слід приділяти наступним випадкам:

  • зняття незвичайно великої суми готівки в регіоні, де ви зазвичай не знаходитеся;
  • великі онлайн-покупки, особливо вночі; отримання великої суми на картку та її виведення готівкою;
  • операції з криптовалютою чи іншими віртуальними активами у сумі понад 30 тис. грн.;
  • транзакції у сумі 400 тис. грн і більше.

До речі, ще однією поширеною причиною блокування карткових рахунків є т.зв. “виконавчого провадження”.

У випадку, якщо по клієнту банку є рішення суду – наприклад про примусове стягнення аліментів з неплатника або навіть штрафу за порушення правил дорожнього руху (ПДР), на підставі такого документа можуть заблокувати всі карткові рахунки клієнта до моменту погашення заборгованості.

Джерело: Hyser

Категорія: Новини
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ