Земля обертається з неймовірною швидкістю, то чому ми цього не відчуваємо?

Земля обертається зі швидкістю близько 1 000 миль на годину (1 600 кілометрів на годину). Чому ж ви, на Землі, не відчуваєте, що мчитеся з такою неймовірною швидкістю?

Коли ви потрапляєте на карусель і вона обертається, ви відчуваєте, що вас виштовхує назовні. Це (несправжня) відцентрова сила. Ніяка зовнішня сила не виштовхує вас з ігрового обладнання – те, що ви насправді відчуваєте, є результатом вашої власної інерції, або тенденції для об’єктів, що рухаються, залишатися в русі по прямій лінії з тією ж швидкістю, якщо на них не діє інша сила.

Ви можете екстраполювати це на те, що ви повинні відчувати те саме відчуття, що вас виштовхує назовні, коли Земля обертається, і ви будете праві. Насправді, планета випинається на екваторі через це, і, як наслідок, ви важите менше на екваторі, тому що ви знаходитесь далі від основної маси Землі.

Сили, які змінюють форму Землі, впливають і на вас, коли ви стоїте на цій Землі. Вона впливає на вас, але вона переповнена силою тяжіння.

“Прискорення сили тяжіння на поверхні Землі становить близько 9,8 м/с^2, а зменшення його через обертання Землі на екваторі, де все рухається найшвидше, – близько 0,03 м/с^2, – пояснив Live Science професор фізики та оптики з Університету Північної Кароліни в Шарлотті Грег Гбур, – яке можна виміряти, але воно дуже мале порівняно з тим, що ми відчуваємо від самої сили тяжіння, тому ми його не помічаємо”.

Відносний рух – це єдиний рух, про який варто турбуватися (спасибі Ейнштейну), який приводить нас у повітря. Подумайте про те, що в машині повітря здається нерухомим – але якщо ви висунете голову у вікно, як собака, ви відчуєте, як повітря б’ється об ваше обличчя і змушує ваші вуха/волосся/шкіру тріпотіти. Коли Земля обертається, вона тягне за собою нашу атмосферу, тому ми не відчуваємо постійних ударів неймовірно сильних вітрів кожної миті нашого життя.

Рух Землі відносно плавний, хоча він сповільнюється і прискорюється різними факторами, включаючи землетруси. Якби він був більш уривчастим, ви б відчували прискорення і сповільнення, але ви не відчуваєте постійної швидкості. І це добре, тому що планета обертається навколо Сонця зі швидкістю 107 000 кілометрів на годину (66 500 миль на годину), а Сонце мчить через галактику зі швидкістю 828 000 кілометрів на годину (514 500 миль на годину), що набагато швидше, ніж, наприклад, ваша машина.

https://www.youtube.com/embed/eT8i8yo3-sg

Джерело: NNews

Категорія: Без категорії
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ