Щоденний раціон з бургерів та піци може підвищити ризик розвитку хвороби Альцгеймера

Частково проблема профілактики та лікування хвороби Альцгеймера полягає в тому, щоб зрозуміти, що саме її викликає. Хоча гени часто відіграють вирішальну роль, умови навколишнього середовища можуть суттєво впливати на розвиток хвороби.

Порівняння харчових звичок 108 австралійців з хворобою Альцгеймера та 330 представників здорової контрольної групи може наблизити нас до визначення факторів способу життя, які ми можемо контролювати, щоб зменшити ризик розвитку захворювання.

Аналіз, проведений командою з Університету Бонда та Університету Гріффіта в Австралії, виявив зв’язок між хворобою Альцгеймера та щоденним споживанням м’ясних і перероблених продуктів, таких як гамбургери та піца.

Люди з хворобою Альцгеймера також, як правило, їли менше фруктів і овочів, а їхнє споживання червоного і білого вина було в середньому нижчим. Це більш вагомі докази зв’язку між дієтою та ризиком розвитку деменції.

“Розвиток хвороби Альцгеймера в мозку починається в середньому віці, і її наслідки можна пояснити неконтрольованим способом життя з молодшого віку”, – говорить біостатистик Тахера Ахмед з Університету Бонда.

Враховуючи таку кількість факторів – від фізичних вправ і режиму сну до супутніх захворювань і генетики – дослідження не є достатньо повним, щоб продемонструвати, що вибір дієти безпосередньо впливає на збільшення ризику розвитку хвороби Альцгеймера. Також незрозуміло, як ці харчові звички можуть бути пов’язані з патологією Альцгеймера

Однак ми знаємо, наскільки тісно дієта пов’язана зі здоров’ям. Цілком можливо, що вживання цих видів їжі запускає щось інше, що потім збільшує ризик розвитку хвороби Альцгеймера.

Це дослідження – лише одна з багатьох доказів того, що те, що ми їмо, може відігравати певну роль у визначенні того, наскільки ми схильні до таких захворювань, як хвороба Альцгеймера. Дієта, до якої ми звикли в західному світі, і раніше була пов’язана з цим захворюванням.

Більше того, ультраоброблена їжа, схоже, також має певний вплив на зниження когнітивних функцій у деяких людей. Ці продукти, як правило, містять менше поживних речовин і клітковини, але більше того, що краще споживати в помірних кількостях – цукру, жиру і солі.

“Такі харчові звички впливають на здоров’я мозку і сприяють виникненню судинних проблем та ожиріння, що підкреслює взаємозв’язок цих проблем зі здоров’ям”, – каже Ахмед.

Робота над кращим розумінням хвороби Альцгеймера і вдосконаленням методів лікування цього захворювання триває. В Австралії на хворобу Альцгеймера, найпоширеніший тип деменції, страждає до 1 з 10 людей у віці понад 65 років, подібна ситуація спостерігається і в інших розвинених країнах, таких як США.

Якщо вчені зможуть визначити фактори, які ми можемо контролювати, щоб знизити ризик розвитку деменції, ці цифри можуть почати покращуватися.

У будь-якому випадку, ніколи не рано і не пізно почати вести здоровий спосіб життя.

“Підвищення обізнаності молоді про переваги споживання листової зелені, органічних продуктів або домашньої їжі є надзвичайно важливим, на відміну від регулярного потурання шкідливим або переробленим продуктам”, – каже Ахмед.

Джерело: NNews

Категорія: Без категорії
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ