Новий тип світлофора скорочує час очікування для водіїв і пішоходів на 25%

Додавання четвертого, білого, світла до звичайних сигналів світлофора скоротить час очікування пішоходів на перехрестях, а також поліпшить транспортний потік як для автономних транспортних засобів, так і для водіїв-людей, показало моделювання вчених.

WordPressDashboard

На відміну від червоного і зеленого сигналів, біле світло сигналізує водіям-людям просто слідувати за машиною попереду. Цей сигнал використовує обчислювальну потужність автономних транспортних засобів для прискорення руху на перехрестях. Ідея в тому, що безпілотні автомобілі координуватимуть свій рух на перехрестях, підвищуючи ефективність дорожнього руху загалом.

Раніше вчені запропонували ідею четвертого сигналу світлофора, званого “білою фазою”, який використовує обчислювальну потужність автономних транспортних засобів для прискорення руху на перехрестях. У новому дослідженні команда розширила комп’ютерне моделювання, щоб врахувати пішохідний рух.

Концепція білої фази використовує здатність безпілотних автомобілів взаємодіяти через бездротову мережу як один з одним, так і з системами, які контролюють сигнали світлофора. Коли до перехрестя наблизиться достатня кількість транспортних засобів, активується новий сигнал – біле світло. Тоді як червоні вогні означають зупинку, а зелені – рух, білі вогні кажуть водіям-людям просто слідувати за машиною попереду них. Іншими словами, біле світло – це сигнал про те, що безпілотні автомобілі координують свій рух, щоб полегшити рух через перехрестя.

    За словами вчених, додатковий сигнал покращує час у дорозі, економію палива і безпеку для всіх автомобілів на дорозі. Щоб врахувати пішохідний трафік, дослідники включили в модель оптимізації набір нових параметрів, які оцінювали вплив пішохідного руху на весь трафік через перехрестя. Виявилося, що при додаванні пішоходів концепція білої фази, як і раніше, підвищує ефективність дорожнього руху для всіх. Що вищий відсоток трафіку, який становлять безпілотні автомобілі, то ефективніший рух через перехрестя.

    Згідно з моделлю вчених, при повсюдному впровадженні безпілотних автомобілів, затримки на перехрестях зменшаться більш ніж на 25%.

    Хоча уряди не впроваджуватимуть ці нові технології дорожнього руху в найближчому майбутньому, дослідники вже перевіряють безпеку та ефективність майбутніх пілотних проєктів.

    Вчені розробляють фізичний стенд для проведення експериментів у реальному світі, а не тільки на комп’ютерних моделях. Однак використовувані на стенді транспортні засоби маленькі, їх можна тримати в руках. Це дає змогу виявити проблеми, пов’язані з упровадженням концепції, без необхідності використання повнорозмірних транспортних засобів і відповідних витрат та ризиків для безпеки.

      Джерело: Cikavosti

      Категорія: Суспільство
      Сторожинець.info
      МЕНЮ

      КОНТАКТИ