Сигнал “Вояджера-1” з міжзоряного простору виявився повідомленням

Найвіддаленіший об’єкт, створений людиною, у біді. Вояджер-1 знаходиться на відстані 24 мільярдів кілометрів (15 мільярдів миль) від нашої планети, летить у міжзоряному просторі, і останні кілька місяців NASA не може встановити з ним належний зв’язок. Але перший крок до вирішення проблеми вже зроблено. Команда інженерів розпізнала повідомлення в потоці 0 і 1, що надходять від космічного апарату.

“У вересні 2023 року виникла проблема з даними, які поверталися з “Вояджера-1”. Зазвичай дані передаються у двійковому коді, або серії 0 та 1, що представляють слова, але зонд надсилав лише чергування 1 та 0. Фактично, зв’язок між космічним апаратом і Землею залишався, але “голос” “Вояджера” був замінений на монотонний гудок”, – пояснила команда інженерів NASA Voyager для IFLScience в лютому.

“Через цю проблему вчені не отримують жодних наукових даних або оновлень про стан здоров’я і статус зонда, включаючи інформацію, яка могла б виявити джерело проблеми. За допомогою різних непрямих методів команда дійшла висновку, що проблема, найімовірніше, пов’язана з Системою польотних даних [FDS], одним з бортових комп’ютерів зонда. Команда наполегливо працює над вирішенням проблеми, але цей процес може зайняти місяці”.

Було використано кілька підходів, але дещо змінилося на початку цього місяця. 1 березня команда інженерів надіслала “тичок” – команду, яка змушує FDS спробувати різні послідовності у своєму програмному забезпеченні – на випадок, якщо є пошкоджена ділянка і її можна обійти.

Вояджер-1 знаходиться на відстані 22 світлових годин і 34 світлових хвилин від Землі, тож знадобилася майже доба, щоб сигнал дійшов туди, і майже доба, щоб щось повернулося до НАСА. Тичок не вирішив проблему, але дещо зробив точно.

“3 березня команда місії “Вояджер” побачила активність з однієї секції FDS, яка відрізнялася від решти нечитабельного потоку даних комп’ютера. Новий сигнал все ще не був у форматі, який використовується “Вояджером-1″, коли FDS працює належним чином, тому команда спочатку не була впевнена, що з ним робити”, – написала команда “Вояджера” у своєму блозі.

Але інженер з агентства Deep Space Network, яке управляє радіоантенами, що забезпечують зв’язок як з “Вояджерами”, так і з іншими космічними апаратами, які подорожують на Місяць і за його межі, зміг розшифрувати новий сигнал і виявив, що він містить зчитування всієї пам’яті FDS”.

Пам’ять FDS містить не лише код, але й дані про стан космічного апарату. Зараз команда порівнює ці дані з даними, отриманими до вересня, щоб з’ясувати, що могло статися і як це можна виправити.

“У нас немає резервної копії FDS, тому якщо команда не зможе виправити цю проблему, це, ймовірно, буде кінцем роботи “Вояджера-1”. Однак “Вояджер-2” працює номінально; місія “Вояджера” триватиме доти, доки працює один зонд”, – розповіли раніше IFLScience у команді “Вояджера”.

Запланований бюджет НАСА на наступні роки демонструє прагнення продовжити місію “Вояджер” і після її 50-річного ювілею в 2027 році.

Джерело: NNews

Категорія: Суспільство
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ