Астрофізик підвищив вік Всесвіту вдвічі: згідно з його теорією йому 27 мільярдів років

Минулого року астрофізик-теоретик Раджендра Гупта з Університету Оттави, Канада, опублікував теорію, яка стверджує, що прийнятий на даний час вік Всесвіту визначається грою світла, яке маскує його набагато давніше походження. При цьому з теорії Гупти випливає, що ні темної матерії, ні темної енергії у Всесвіті немає. У новій роботі Гупта розвиває свою теорію і показує, де шукати її експериментальне підтвердження.

WordPressDashboard

Джет. NASA

Ще кілька років тому робота Гупти була б тільки цікавим науковим курйозом, але Джеймс Вебб зазирнув у глибоку давнину – перший мільярд років після Великого вибуху – і побачив там абсолютно зрілі величезні галактики. Але ж вони за всіма законами еволюції так швидко сформуватися не могли. Це вимагає пояснення. І Гупта його запропонував.

Минулого року астрофізик-теоретик Раджендра Гупта з Університету Оттави, Канада, опублікував теорію, яка стверджує, що прийнятий на даний час вік Всесвіту визначається грою світла, яке маскує його набагато давніше походження.

“Результати нового дослідження підтверджують, що попередня робота про вік Всесвіту, що становить 26,7 мільярда років, правильно показала, що Всесвіту не потрібна темна матерія для існування”, – каже Гупта.

WordPressDashboard

Якщо ми “перемотаємо” час назад, обернувши в часі прийняті сьогодні моделі прискореного розширення, то близько 13,7 мільярда років тому порожнеча космосу виявиться не такою вже й порожньою, водночас кожна частинка матеріалу у Всесвіті буде обмежена невеликим об’ємом. А так у момент Великого вибуху бути не могло. Але за такого теоретичного “перемотування” ми можемо і помилятися. А ось у чому ми напевно не помиляємося, так це в спостереженнях Джеймса Вебба.

Космічний телескоп Джеймс Вебб, заглянувши в перший мільярд розвитку Всесвіту, раптом побачив напрочуд зрілі та масивні галактики. Але ж їм просто не вистачило б часу настільки добре сформуватися, якщо вірні закони еволюції Всесвіту.

Це ставить астрономів перед дилемою: або наявні моделі еволюції галактик і чорних дір потребують коригування, або Всесвіт насправді існує набагато довше, ніж ми думаємо. Друге і стверджує Гупта.

WordPressDashboard

Фріц Цвіккі – один із найвидатніших астрономів XX століття, Вікіпедія

Сучасні космологічні моделі роблять розумне припущення, що сили, які керують взаємодією частинок, залишаються постійними в часі. Гупта ставить під сумнів так звану “константу зв’язку”. Він задається питанням, як “константу зв’язку” може вплинути на розширення простору протягом дуже тривалих періодів часу. А якщо вона не “константа”? Якщо зв’язок слабшає, простір розширюватиметься без жодного внутрішнього “поштовху”.

Будь-якій новій гіпотезі, тим паче такій радикальній, досить складно витримати пильну увагу наукової спільноти. Але пропозиція Гупти навіть не є абсолютно новою, – вона в загальних рисах ґрунтується на ідеї, яку було висловлено майже століття тому, але давно забуто.

    Наприкінці 1920-х років швейцарський фізик Фріц Цвіккі задався питанням, чи не є почервоніння світла далеких об’єктів результатом втрати енергії, як у марафонця, виснаженого тривалим бігом.

    Гіпотеза “втомленого світла“, висловлена Цвіккі, конкурувала з нині прийнятою теорією, згідно з якою зміщення частоти світла в червону зону зумовлене розширенням простору, що розтягує світлові хвилі, як пружину. Але ця загальноприйнята сьогодні гіпотеза вимагає існування “прихованої маси” або темної матерії. І цю теорію теж побудував Цвіккі.

    Гупта сильно модифікував гіпотезу “втомленого світла”, додавши коваріаційні “константи зв’язку”. Він називає свою теорію CCC+TL (Covarying Coupling Constants + Tired Light). Астрофізик вважає, його теорія цілком нормально пояснює розширення Всесвіту, без введення темної енергії: за розширення простору відповідає зміна взаємодії між частинками, тобто фактично Гупта припускає, що з часом змінюються закони природи.

    WordPressDashboard

    Традиційна космологічна теорія Всесвіту, що розширюється, Вікіпедія

    Щоб замінити наявні моделі на CCC+TL, Гупті потрібно буде переконати космологів, що його модель краще пояснює те, що ми бачимо. Він намагається це зробити в останній роботі. Використовуючи CCC+TL Гупта пояснює акустичні флуктуації видимої матерії в новонародженому Всесвіті та космічний мікрохвильовий фон.

    Хоча аналіз Гупти показує, що його теорія модифікованого “втомленого світла” добре поєднується з деякими спостереженнями, цю теорію приймуть тільки в тому разі, якщо астрофізики відмовляться від ідеї темної матерії. А ось це дуже малоймовірно, з огляду на те, які величезні сили і кошти в пошуки темної матерії вкладено.

    WordPressDashboard

    Космологія і Джеймс Вебб

    Звісно, відсутність необхідності пояснювати походження темної матерії або темної енергії з деякого погляду зробила б фізику простішою. Але чи впорається CCC+TL із завданням перевернути всю космологію, залежатиме від того, чи зможе вона вирішити більше проблем, ніж створює.

    Тож наразі ми все ще переконані, що вік нашого Всесвіту 13,7 мільярда років, хоча, завдяки Джеймсу Веббу, у нас дедалі більше запитань.

    Джерело: Cikavosti

    Категорія: Суспільство
    Сторожинець.info
    МЕНЮ

    КОНТАКТИ