Квантовий вихор у гелії показує, що відбувається поблизу чорних дір

Учені вперше створили в надтекучому гелії гігантський квантовий вихор, що імітує чорну діру. Аналіз показує, як чорні діри взаємодіють із навколишнім середовищем.

WordPressDashboard

Дослідники з Великої Британії створили гігантський закручений вихор всередині надтекучого гелію, охолодженого до мінімально можливих температур. Спостереження за динамікою найдрібніших хвиль на поверхні надплинної рідини показали, що квантові торнадо імітують гравітаційні умови поблизу чорних дір, що обертаються.

Вчені розробили спеціальну кріогенну систему, об’ємом кілька літрів надтекучого гелію за температури нижче -271 °C. У таких екстремальних умовах рідкий гелій набуває незвичайних квантових властивостей. На відміну від інших квантових систем – ультрахолодних атомарних газів або “рідкого світла” (поляритонного конденсату) – у надптекучому гелії дослідникам вдалося запустити стабільні вихори.

WordPressDashboard

Квантовий вихор у надтекучому гелії. Фото: Leonardo Solidoro,

Дослідники виявили паралелі між вихровим потоком і гравітаційним впливом чорних дір на навколишній простір-час. Це відкриває можливості для моделювання та вивчення умов поблизу невидимих надмасивних об’єктів. У перспективі це допоможе зрозуміти, як квантові поля поводяться у викривленому просторі-часі поблизу від астрофізичних чорних дір.

    Джерело: Cikavosti

    Категорія: Суспільство
    Сторожинець.info
    МЕНЮ

    КОНТАКТИ