Розроблено аналіз крові на туберкульоз

Пандемія COVID-19 ненадовго затьмарила туберкульоз, проте ця хвороба систематично спричиняє смерть понад 1 млн осіб. Висока захворюваність пов’язана з великою кількістю випадків пропуску інфекції. Щоб розв’язати цю проблему, вчені розробили тест з аналізу крові, який має забезпечити просту і доступну діагностику туберкульозу на ранній стадії.

WordPressDashboard

Щорічна захворюваність на туберкульоз перевищує 10 млн осіб і приблизно близько 3 млн випадків пропускається. Це тривожна статистика, враховуючи передачу інфекції повітряно-крапельним шляхом. Туберкульоз залишається глобальною “тихою епідемією”, проте наслідки бактеріальної інфекції серйозно відчутні. Вчені з Саутгемптонського університету працювали над створенням простого діагностичного тесту на туберкульоз і тепер представили довгоочікуваний результат.

Для розробки тесту дослідники аналізували показники крові здорових людей і пацієнтів з туберкульозом. Їм вдалося ідентифікувати 118 білків, які значно різнилися між групами. У результаті обрали шість найбільш інформативних біомаркерів.

Новий аналіз крові з високою точністю виявляв людей з туберкульозом і пацієнтів з іншими захворюваннями легень.

“Ми показали, що білки, які виділяються в плазму, дають змогу відрізнити хворих на туберкульоз від пацієнтів з іншими респіраторними інфекціями або здорових людей. Це може призвести до створення революційної альтернативи для діагностики захворювання”, – заявили автори. Наразі вони проводять додаткові тести, щоб підтвердити результати на більшій вибірці добровольців.

У середньому лікування туберкульозу може займати від пів року до двох років. У деяких пацієнтів може розвиватися стійкість до антибіотиків, через що лікування втрачає свою ефективність.

Матеріали новинного характеру не можна прирівнювати до призначення лікаря. Перед прийняттям рішення порадьтеся зі спеціалістом.

    Джерело: Cikavosti

    Категорія: Суспільство
    Сторожинець.info
    МЕНЮ

    КОНТАКТИ