Прототип надзвукового пасажирського літака Overture здійснив перший політ

Демонстратор першого після “Конкорда” надзвукового пасажирського лайнера піднявся в повітря.

WordPressDashboard

Компанія Boom Supersonic провела перший політ демонстратора надзвукового пасажирського літака XB-1. На прототипі випробовують технології для літака Overture, який літатиме зі швидкістю понад 2 000 км/год і стане першим комерційним надзвуковим судном після припинення експлуатації “Конкордів” у 2003 році.

Головне завдання випробувального польоту – продемонструвати здатність судна піднятися в повітря і приземлитися. 19-метровий XB-1 з розмахом крил 6 метрів, розігнавшись до 440 км/год, злетів на висоту 2 170 м над пустелею Мохава в Каліфорнії і спустився назад. Коли аеродинамічні характеристики прототипу будуть підтверджені, XB-1 збільшуватиме швидкість, поки не досягне надзвукових значень, що перевищують 1 Маха (1225 км/год).

Перший випробувальний політ XB-1

У заяві компанії зазначається, що інженери використовували обчислювальне моделювання гідродинаміки для вивчення тисяч конструкцій XB-1. У результаті вони оптимізували конструкцію, щоб забезпечити безпечну і стабільну роботу під час зльоту і посадки з ефективністю на надзвукових швидкостях.

Основна мета випробувань XB-1 – розробка і перевірка технологій, які будуть використані в надзвуковому реактивному лайнері Overture. За задумом розробників, він літатиме вдвічі швидше за сучасні авіалайнери: з Нью-Йорка до Лондона, наприклад, усього за 3,5 години.

WordPressDashboard

Демонстратор XB1 перед першим польотом. Зображення: скріншот відео @boomsupersonic9928

Надзвуковий літак зможе перевозити від 64 до 80 пасажирів і працюватиме на 100-відсотковому екологічно чистому авіаційному паливі (sustainable aviation fue, SAF). Воно скорочує викиди парникових газів і вуглецевий слід літака під час польоту. Під час руху над землею літак рухатиметься зі швидкістю близько 1 Маха, щоб мінімізувати шум, а над океаном розганятиметься до максимальних 1,7 Маха (близько 2 000 км/год).

Boom Supersonic не називає терміни поставки перших Overture, але зазначає, що в неї вже є 130 замовлень і попередніх замовлень від American Airlines, United Airlines і Japan Airlines, а літак “продовжує просуватися до виробництва”.

    Джерело: Cikavosti

    Категорія: Суспільство
    Сторожинець.info
    МЕНЮ

    КОНТАКТИ