Обертовий детонаційний двигун випробували в польоті

Американська авіакосмічна компанія Venus Aerospace продовжує розробку обертового детонаційного двигуна (ОДД). На думку інженерів, це більш ефективне рішення для гіперзвукових ракет, які потрібні Пентагону. Нещодавно компанія випробувала ОДД на стенді, а тепер запустила в повітрі дрон, який розвинув дозвукову швидкість.

WordPressDashboard

ОДД використовує для створення тяги продукти горіння, які виникають унаслідок реакції детонації в кільцевому каналі. Цей вид двигуна позбавлений рухомих елементів, забезпечує економію палива і високу продуктивність, і вважається перспективним як для космічних апаратів, так і для гіперзвукової зброї.

Стартап Venus Aerospace розробляє ОДД для Управління перспективних оборонних проєктів Міноборони США (DARPA). Інженери намагаються вирішити проблему підтримання досить тривалого горіння, щоб підвищити ефективність двигуна на 15%. Для цих цілей вони розробили інноваційну охолоджувальну систему, яку нещодавно з успіхом випробували на стенді.

Наступним кроком стала перевірка працездатності системи в повітрі. ОДД встановили на дрон масою 136 кг і довжиною 2,4 м і запустили з-під крила тренувального літака Аеро Л-29 “Дельфін”. Апарат розвинув близькозвукову швидкість 0,9 числа Маха на висоті приблизно 3600 м. Двигун працював на перекисі водню і видав тягу 5338 Н. Повну швидкість дрон розвинути не зміг через чинні на території США обмеження на надзвукові польоти, повідомляє IE.

Випробування продемонстрували стабільну роботу систем управління, телеметрії та запуску в повітрі. Проаналізувавши результати випробування, фахівці Venus Aerospace дійшли висновку, що зможуть успішно об’єднати технологію ВОДД із повітряним уприскуванням у процесі руху ракети вперед. Досі це питання досліджувалося здебільшого теоретично.

Попереду у стартапу – повітряні випробування на надзвукових швидкостях.

Джерело: Cikavosti

Категорія: Суспільство
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ