Шизофренію запропонували лікувати дієтою

Нове дослідження показало, що кето-дієта не тільки відновлює метаболічне здоров’я пацієнтів із шизофренією, порушене через побічні ефекти антипсихотиків, які вони приймають, а й допомагає поліпшити психічний стан.

WordPressDashboard

Нейролептичні засоби, які призначають психічно хворим, нерідко призводять до збоїв у метаболізмі, викликаючи розвиток інсулінорезистентності та ожиріння. Через це багато пацієнтів припиняють приймати препарати, що порушує процес лікування.

Вихід із ситуації знайшли психіатри зі Школи медицини Стенфордського університету спільно з колегами зі ще кількох американських вишів. Результати їхнього експерименту за участю хворих на шизофренію і біполярний розлад свідчать про те, що підмогою в лікуванні таких психіатричних захворювань може стати дієтотерапія. Роботу вчених опублікував журнал Psychiatry Research.

Медики обрали кетогенну дієту, знаючи про успішний досвід її застосування у людей з ожирінням, діабетиків та епілептиків. Зокрема, перехід на цей низьковуглеводний тип харчування, в якому основу раціону становить їжа з високим вмістом жирів і помірним – білків, виявився ефективним під час лікування резистентних нападів епілепсії внаслідок зниження збудливості нейронів у мозку.

Щоб простежити, як кето-дієта вплине на стан хворих на шизофренію або біполярний розлад, дослідники за направленнями та рекомендаціями лікарів набрали 21 дорослого пацієнта з такими діагнозами. При цьому в них були метаболічні порушення: збільшення у вазі, інсулінорезистентність, підвищений вміст у крові тригліцеридів, дисліпідемія або порушена толерантність до глюкози.

Перед початком експерименту учасники пройшли повне медичне та психіатричне обстеження, а також здали комплексний аналіз крові. Потім протягом чотирьох місяців пацієнти мали дотримуватися кетогенної дієти, в якій приблизно 10% калорій припадало на вуглеводи, 30% – на білки, 60% – на жири. Крім цього, рекомендувалося випивати вісім склянок води. Паралельно хворі продовжували приймати призначені раніше антипсихотики.

З учасниками попередньо провели годинне заняття з переходу на кето-дієту, забезпечили навчальними матеріалами та набором відповідних рецептів. Також за кожним закріпили персонального інструктора. Під час експерименту хворі регулярно відвідували лікаря (10 разів за чотири місяці) для медичного контролю, проходили психіатричні та метаболічні обстеження.

Дотримання дієти відстежували, щотижня вимірюючи рівень кетонів у крові учасників – побічного продукту розщеплення жирів в організмі. До кінця дослідження 14 пацієнтів повністю дотримувалися режиму, шість – частково, а одна людина не дотримувалася рекомендованого раціону.

Після чотирьох місяців кето-дієти ні в кого з учасників не спостерігалося метаболічного синдрому, хоча до початку експерименту його симптоми були майже в третини. У середньому пацієнти втратили приблизно по 10% ваги, а обхват їхніх талій зменшився приблизно на 11%. Також у них знизилися артеріальний тиск, індекс маси тіла, рівень тригліцеридів, глюкози в крові та інсулінорезистентність.

WordPressDashboard

Метаболічні зміни протягом експерименту в учасників, які дотримувалися кето-дієти повністю (червоні стовпчики) та частково (сірі стовпчики) / © Shebani Sethi et al.

Що стосується психіки, то стан пацієнтів із шизофренією покращився в середньому на 32% за результатами короткої оцінювальної шкали психічного стану. За шкалою загального клінічного враження про хворого (CGI) психіатри зафіксували поліпшення в середньому на 31%, а загалом у 75% учасників спостерігалося клінічно значуще поліпшення. Самі пацієнти відзначали підвищення якості сну, настрою і задоволеності життям.

За словами авторів дослідження, з’являється дедалі більше свідчень того, що психіатричні захворювання, як-от шизофренія та біполярний розлад, виникають через збої в обміні речовин у мозку, що впливають на збудливість нейронів. Позитивна дія кето-дієти, мабуть, пов’язана з тим, що внаслідок поліпшення метаболізму в усьому організмі вона допомагає нормалізувати й обмін речовин у мозку.

Утім, проведений експеримент – лише невеликий пілотний проєкт. Для детального вивчення механізмів і підтвердження ефективності кето-дієти потрібні додаткові дослідження з більшою вибіркою і надійною доказовою базою.

Джерело: Cikavosti

Категорія: Суспільство
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ