ДПІ: привітання з святом, про новації та податковий календар

ДПІ

Шановні колеги та співвітчизники!

Від колективу Державної податкової інспекції у Сторожинецькому районі ГУ ДФС у Чернівецькій області прийміть сердечні вітання зі святом – Днем захисника України!

Це справжнє свято мужності й самовідданості, свято лицарства і благородства, якими володіють справжні оборонці, визволителі й захисники України, водночас стало уособленим святом усіх чоловіків. Це свято кожного, хто в той чи інший час віддав свої знання, силу, мужність і професіоналізм справі захисту нашої держави.

З нагоди свята вітаємо усіх, хто носить високе звання захисника України, та бажаємо успіху тим, у кого іспит на нього ще попереду.

Шлемо сердечні вітання ветеранам, учасникам війни, військовослужбовцям, воїнам запасу, батькам та матерям солдатів та зичимо міцного здоров’я, добра, щастя, злагоди Вам та Вашим родинам.

З повагою, в. о. начальника ДПІ у Сторожинецькому районі ГУ ДФС у Чернівецькій області Василь Курчак

Про новації в адмініструванні ПДВ під час «гарячої лінії»

Про новації в адмініструванні ПДВ під час «гарячої лінії»

Днями у Державній податковій інспекції у Сторожинецькому районі ГУ ДФС у Чернівецькій області проведено черговий сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему: «ПДВ в контексті Податкового кодексу України. Новації в адмініструванні ПДВ».

В. о. начальника ДПІ у Сторожинецькому районі ГУ ДФС у Чернівецькій області Василь Васильович Курчак відповідав на запитання громадян.

Наводимо найбільш актуальні питання, які були порушені в ході проведення сеансів телефонного зв‘язку «гаряча лінія»:

Чи можливе поповнення електронного рахунку платника ПДВ за рахунок інших джерел?

Відповідь: Поповнення електронного рахунку платника ПДВ за рахунок інших джерел, наприклад, з поточних рахунків інших осіб, не передбачено.

Протягом дії системи електронного адміністрування ПДВ у тестовому режимі платники податку самостійно зараховують на такі електронні рахунки кошти з власних поточних рахунків, відкритих у банківських установах, у сумах, необхідних для сплати до бюджету узгоджених податкових зобов’язань з цього податку, задекларованих ними у податковій звітності з ПДВ.

З 1 липня 2015 року (або з дати, визначеної в окремому рішенні Верховної Ради України про скорочення перехідного періоду) на рахунки у системі електронного адміністрування ПДВ платники податку зараховують також кошти у сумах, необхідних для збільшення розміру суми, що обчислюється відповідно до пункту 2001.3 статті 2001Податкового кодексу України та надає право для реєстрації в ЄРПН податкових накладних/розрахунків коригування.

Враховуючи численні зміни до законодавства, за якою формою подається звітність з ПДВ в 2015 році?

Відповідь: Зміни до форми податкової декларації з податку на додану вартість, уточнюючого розрахунку податкових зобов’язань з податку на додану вартість у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок, Порядку заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість, затверджених наказом № 966, були внесені наказом Міністерства фінансів України від 23 січня 2015 року № 13 «Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Міністерства фінансів України». Цей наказ набрав чинності з дня офіційного опублікування – з 30 січня 2015 року (опубліковано в Офіційному віснику України, 2015, №  6).

Отже, починаючи зі звітності за звітні періоди лютий 2015 року та І квартал 2015 року, тобто з 1 березня 2015 року, податкові декларації з ПДВ та уточнюючі розрахунки податкових зобов’язань з ПДВ у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок, необхідно подавати за формами у редакції Наказу № 13.

До того ж, Наказом № 13 внесено зміни до Порядку заповнення податкової накладної та Порядку визначення відповідності платника ПДВ критеріям, що дають право на отримання автоматичного бюджетного відшкодування ПДВ.

Який порядок скорочення та округлення вартісних і кількісних показників податкової накладної?

Відповідь: Відповідно до пункту 3 Порядку заповнення податкової накладної, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 22.09.2014 року № 957, усі графи податкової накладної, що мають вартісні показники, заповнюються в гривнях з копійками.

Водночас пунктом 15 Порядку № 957 передбачено, що графа 7 заповнюється у гривнях з копійками, якщо інше не передбачено чинним законодавством.

Таким чином, вартісні показники податкової накладної повинні містити не більше двох знаків після коми (крім показника графи 7, якщо для нього інше передбачено чинним законодавством).

При цьому Порядком № 957 не визначено обмеження щодо кількості знаків, яку можуть містити після коми кількісні показники, що зазначаються у графі 6 податкової накладної, а також правила округлення як вартісних так і кількісних показників, отриманих внаслідок розрахунку.

Необхідною кількістю знаків після коми у кількісному показнику вважається така кількість, якої достатньо для вірного розрахунку вартісного показника у графах 8-13 податкової накладної.

Розрахунок вартісного показника, у якому внаслідок добутку показників граф 6 та 7 податкової накладної отримується число, у якому кількість знаків після коми перевищує два, вважається вірним, якщо з метою скорочення такої кількості знаків до другого знаку після коми округлення не призводить до збільшення такого знаку на «1» (одиницю).

Про новації та актуальні питання законодавства під час «круглого столу»

Про новації та актуальні питання законодавства під час «круглого столу»

Нещодавно в ДПІ у Сторожинецькому районі ГУ ДФС у Чернівецькій області відбулося чергове засідання «круглого столу», яке провів в.о.начальника ДПІ у Сторожинецькому районі ГУ ДФС у Чернівецькій області Василь Курчак за участі представників бізнесу. Учасники заходу обговорили питання новацій, що набули чинності з 01.07.2015 р.

Василь Васильович наголосив, що електронна система адміністрування ПДВ тепер працює на постійній основі. З 29.07.2015 набрав чинності Закон України від 16.07.2015 №643-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення адміністрування податку на додану вартість», який вніс низку позитивних змін для платників податків.

Щодо реалізації пива, то з 01.07.2015 р. воно віднесено до категорії алкогольних напоїв і на його продаж відтепер потрібна ліцензія та касовий апарат.

З 1 липня 2015 року фізичні особи-підприємці, які є платниками єдиного податку третьої групи, у своїй роботі повинні були почати застосовувати РРО. Але Верховна Рада  скасувала це рішення, і тепер касові апарати повинні застосовувати підприємці, чий річний дохід перевищує 1 млн. гривень.

Окремо розглянуто питання транспортного податку. Цього року об’єктом оподаткування є легкові автомобілі, які використовувалися до п’яти років і мають об’єм циліндрів двигуна понад 3 тис. куб. см. Ставка податку – 25 тис. грн. за кожен легковий автомобіль, якщо ним володіють протягом року.

На завершення зустрічі присутнім було ще раз наголошено про переваги електронних сервісів для платників податків, які функціонують на веб-порталі ДФС України, та подання звітності в електронному вигляді.

Реєстрація податкових накладних з 01 жовтня 2015 року по – новому!

Реєстрація податкових накладних з 01 жовтня 2015 року по – новому!

ДПІ у Сторожинецькому районі ГУ ДФС у Чернівецькій області нагадує, що з 1 жовтня 2015 року закінчується продовжений термін реєстрації в ЄРПН податкових накладних/ розрахунків коригування в ЄРПН, дата складання яких припадає на період з 1 липня 2015 року по 30 вересня 2015 року (включно), встановлений пунктом 39 підрозділу 2 розділу ХХ  Податкового кодексу України.

З цього часу реєстрація податкових накладних/розрахунків коригування в ЄРПН здійснюється згідно із загальним правилом, тобто не пізніше п’ятнадцяти календарних днів, наступних за датою їх складання, але не пізніше 180 календарних днів від дати їх складання.

Звертаємо увагу, що на період з 1 липня 2015 року по 30 вересня 2015 року для таких податкових накладних/розрахунків коригування були встановлені такі строки реєстрації: податкові накладні, складені з 1 по 15 день (включно) місяця у період з 1 липня 2015 року по 30 вересня 2015 року, підлягають реєстрації в ЄРПН до останнього дня (включно) місяця, в якому вони були складені;

податкові накладні, складені з 16 по останній день (включно) місяця у період з 1 липня 2015 року по 30 вересня 2015 року, підлягають реєстрації в ЄРПН до 15 числа (включно) місяця, наступного за місяцем, в якому вони були складені.
Приклад: для податкової накладної, складеної 12 серпня 2015 року, термін реєстрації в ЄРПН припадає на період з 12 по 31 серпня 2015 року (включно), а для податкової накладної з датою складання 25 вересня 2015 року – з 25 вересня 2015 року до 15 жовтня 2015 року (включно).

Крім того, згідно з пунктом 35 підрозділу 2 розділу ХХ Кодексу, при порушенні термінів реєстрації в ЄРПН податкових накладних / розрахунків коригування, складених до 1 жовтня 2015 року, не застосовуються штрафні санкції, визначені пунктом 1201.1 статті 1201 розділу ІІ Кодексу (10 відсотків, 20 відсотків, 30 відсотків, 40 відсотків).

Разом з тим, штрафні санкції, передбачені пунктом 1201.1 статті 1201 Кодексу за несвоєчасну реєстрацію в ЄРПН розрахунків коригування, складених починаючи з 1 жовтня 2015 року, до податкових накладних застосовуватимуться до платника податку, на якого покладено обов’язок реєстрації відповідного розрахунку коригування в ЄРПН.

Більш детально читайте у листі ДФС від 07.08.2015 № 29163/7/99-99-19-03-02-17 за посиланням: https://sfs.gov.ua/baneryi/podatkovi-zmini-2015/elektronne-administruvannya-pdv/63867.html.

Платникам єдиного податку про РРО!

Платникам єдиного податку про РРО!

ДПІ у Сторожинецькому районі ГУ ДФС у Чернівецькій області звертає увагу, що Законом України від 1 липня 2015 року №569-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законів України щодо застосування реєстраторів розрахункових операцій», який набрав чинності 23 липня 2015 року, визначено, що реєстратори розрахункових операцій не застосовуються платниками єдиного податку:

  • першої групи;
  • другої і третьої груп (фізичні особи – підприємці) незалежно від обраного виду діяльності, обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 1 млн. грн.

У разі перевищення в календарному році обсягу доходу понад 1 млн. грн. застосування реєстратора розрахункових операцій для такого платника єдиного податку є обов’язковим. Застосування реєстратора розрахункових операцій розпочинається з першого числа першого місяця кварталу, наступного за виникненням такого перевищення, та продовжується у всіх наступних податкових періодах протягом дії свідоцтва платника єдиного податку.

Враховуючи викладене, фізичні особи – підприємці – платники єдиного податку третьої групи, які за перше півріччя 2015 року перевищили обсяг доходу 1 млн. грн., зобов’язані з 1 жовтня 2015 року при здійсненні своєї господарської діяльності застосовувати реєстратори розрахункових операцій, або перейти на використання виключно безготівкових розрахунків.

Фізичні особи – підприємці – платники єдиного податку другої групи у разі перевищення обсягу доходу 1 млн. грн. у 2015 році (незалежно від місяця, у якому відбулося таке перевищення) зобов’язані з 1 січня 2016 року при провадженні своєї господарської діяльності розпочати застосування реєстраторів розрахункових операцій.

Податковий календар на жовтень 2015 року

Податковий календар на жовтень 2015 року

ДПІ у Сторожинецькому районі ГУ ДФС у Чернівецькій області нагадує, що:

15 жовтня поточного року останній день подання:

  • звіту про використання РРО та книг обліку розрахункових операцій (розрахункових книжок) за вересень 2015 року, якщо не передбачено подання інформації по дротових або бездротових каналах зв’язку;
  • довідки про використані розрахункові книжки вересень 2015 року;
  • 19 жовтня поточного року останній день:
  • подання декларації про валютні цінності, доходи та майно, що належать резиденту України і знаходяться за її межами за 3-й квартал 2015 року;
  • сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування з доходу фізичних осіб – підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування за 3-й квартал 2015 року;

20 жовтня поточного року останній день подання:

  • декларації з ПДВ за вересень 2015 року платниками, в яких податковий період дорівнює календарному місяцю;
  • декларації акцизного податку за вересень 2015 року;
  • податкової декларації з плати за землю (земельний податок та/або орендна плата за земельні ділянки державної або комунальної власності) за вересень 2015 року платниками, які обрали місячний період звітування, та за нововідведені земельні ділянки або за новоукладеними договорами оренди землі у вересні 2015 року;
  • податкової декларації зі збору у вигляді цільової надбавки до діючого тарифу на природний газ для споживачів усіх форм власності за вересень      2015 року;
  • звіту про суми нарахованої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення, допомоги, компенсації) застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування до фіскальних органів за вересень 2015 року;

сплати:

  • єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, нарахованого з доходу за вересень 2015 року (крім гірничих підприємств);
  • авансового внеску з єдиного податку за жовтень 2015 року платниками 1-ї та 2-ї груп;
  • доплати (за потреби) податкового зобов’язання з акцизного податку на тютюнові вироби після реалізації тютюнової продукції.

Нові форми звітності по екологічному податку та рентній платі

Нові форми звітності по екологічному податку та рентній платі

Державна податкова інспекція у Сторожинецькому районі повідомляє, що Міністерство фінансів України наказом від 17.08.2015 року №715 затвердило нову форму Податкової декларації екологічного податку, невід’ємною частиною якої є 16 додатків. Відповідний тип додатка забезпечує обчислення податкового зобов’язання за відповідним видом об’єкта оподаткування.

Зазначена декларація подається платниками податку до контролюючих органів за основним та/або неосновним місцем обліку залежно від наявних об’єктів оподаткування протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем податкового (звітного) кварталу.

Крім того, наказом Мінфіну від 17.08.2015 року № 719 затверджено нову форму Податкової декларації з рентної плати.

З набуттям чинності цими наказами втратили чинність накази, якими затверджено попередні форми податкових декларацій: екологічного податку, з плати за користування надрами, за спеціальне використання води, за користування радіочастотним ресурсом України та ін.

Відмітка в паспорті про реєстраційний номер облікової картки

Відмітка в паспорті про реєстраційний номер облікової картки

ДПІ у Сторожинецькому районі ГУ ДФС у Чернівецькій області доводить до відома, що відповідно до статті 70 Податкового кодексу України податкова інспекція на прохання фізичної особи – платника податків може внести до паспорту дані про реєстраційний номер облікової картки платника податків. Відповідна відмітка за встановленою формою робиться на сьомій, восьмій або дев’ятій сторінках.

Щоб скористатися такою послугою необхідно підійти до Центру обслуговування платників ДПІ у Сторожинецькому районі за адресою:

м. Сторожинець, вул. Лопуляка, 8. Довідки за телефоном: 2-24-11.

Щодо подання Податкової декларації екологічного податку

Щодо подання Податкової декларації екологічного податку

Фахівці Головного управління ДФС у Чернівецькій області зазначають, що відповідно до п. 250.1 ст. 250 Податкового кодексу України базовий податковий (звітний) період для екологічного податку дорівнює календарному кварталу.

Податкові декларації Податку за формою, встановленою центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну податкову і митну політику, подаються платниками Податку протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем податкового (звітного) кварталу до контролюючих органів.

25 вересня 2015 року набрав чинності Наказ Міністерства фінансів України від 17.08.2015 р. N 715 “Про затвердження форми Податкової декларації екологічного податку”,

Згідно з п. 46.6 ст. 46  Податкового кодексу до визначення нових форм декларацій (розрахунків), які набирають чинності для складання звітності за податковий період, що настає за податковим періодом, у якому відбулося їх оприлюднення, є чинними форми декларацій (розрахунків), чинні до такого визначення.

Таким чином, Податкова декларація Податку за III квартал цього року подається за формою, затвердженою наказом Державної податкової адміністрації України від 24.12.2010 р. N 1010 “Про затвердження форми Податкової декларації екологічного податку”, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 12.01.2011 р. за N 26/18764, а за IV квартал 2015 р. та наступні податкові періоди – за новою формою, затвердженою Наказом N 715.

Роз’яснення з даного питання викладені в листі ДФСУ від 01.10.2015 р. N 36262/7/99-99-15-04-01-17

19 жовтня 2015 року - граничний термін сплати ЄСВ

ДФС Буковини: 19 жовтня 2015 року – граничний термін сплати ЄСВ за ІІІ квартал 2015 року

Фахівці Головного управління ДФС у Чернівецькій області звертають увагу платників єдиного внеску, що згідно п. 4 частини першої ст. 4 Закону України від 08 липня 2010 року № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» зі змінами та доповненнями, фізичні особи – підприємці – платники єдиного податку, зобов’язані сплачувати єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, нарахований за календарний квартал, до 20 числа місяця, що настає за кварталом, за який сплачується єдиний внесок.

Згідно Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженої наказом Мінфіном України від 20.04.2015 № 449 суми ЄСВ, сплачені у вигляді авансових платежів, ураховуються платником при остаточному розрахунку, який здійснюється ним за календарний квартал до 20 числа місяця, що настає за кварталом, за який сплачується єдиний внесок. Якщо останній день строків сплати ЄСВ припадає на вихідний або святковий день, останнім днем таких строків сплати ЄСВ вважається перший робочий день, що настає за вихідним або святковим днем.

Таким чином, граничний термін сплати ЄСВ фізичними особами-підприємцями, які застосовують спрощену систему оподаткування – 19 число місяця, що настає за кварталом, за який сплачується ЄСВ.

Затверджено нові довідники податкових пільг

Затверджено нові довідники податкових пільг

ГУ ДФС у Чернівецькій області звертає увагу, що ДФС України затвердила нові довідники податкових пільг № 76/1, що є втратами доходів бюджету, та довідник інших податкових пільг № 76/2 станом на 01.10.2015.

У довідниках надано перелік пільг із податку на прибуток, плати за землю, ПДВ, акцизного податку з вироблених в Україні та імпортованих підакцизних товарів (продукції), місцевих податків та зборів, державного мита, оподаткування неприбуткових установ і організацій, а також початок та кінець дії пільг.

Нагадуємо, що дані цих довідників використовуються платниками податків під час подання звіту про суми податкових пільг за формою, затвердженою постановою КМУ від 27.12.2010 № 1233. Ознайомитись із довідниками можна за посиланням: https://sfs.gov.ua/dovidniki–reestri–perelik/dovidniki-/54005.html

Категорія: Економіка
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ