В Сторожинці відзначили 97 річницю Буковинського віче

Буковинське віче

Буковинське віче – занадто важлива подія для буковинців, щоб про неї забути!

3

В час, коли існували 2 держави, – Українська народна республіка і Західноукраїнська народна республіка, – буковинці 3 листопада 1918 року першими проголосували за неподільну соборну та незалежну Україну.

З листопада 1918 року до Чернівців з усіх куточків краю приїхало більш ніж 10 тисяч учасників віче.

6

Виходячи з права кожного народу на своє національне самовизначення, на віче ухвалили утворення окремої української області, яка складалась з Чернівців, Заставнівського, Кіцманського, Вашковецького, Вижницького повітів, а також частини Чернівецького, Серецького, Сторожинецького, Радівецького та Кимполузького повітів.

Окрім того, у цій області найвищою визнавалась влада Української Національної Ради у Львові.

1

Після віча 10 тисяч учасників пройшли головними вулицями міста Чернівці та на площі Єлизавети представник Крайового Комітету Осип Безпалко висловив волю буковинців про прилучення Буковини до України. Площею залунало: “Вже воскресла Україна!” у виконанні багатотисячного товариства.

І саме з нагоди відзначення 97-ї річниці Буковинського віча, вчора, 3 листопада 2015 року, у Сторожинці на Центральному Майдані Незалежності відбулись урочистості.

2

Перед сторожинчанами виступив голова районної державної адміністрації Ярослав Бартош та аматори народного мистецтва краю. Присутні вшанували пам’ять всіх полеглих за волю та незалежність України хвилиною мовчання, а також передаючи з рук в руки символічну свічу пам’яті.

4

На завершення урочистостей усі присутні об’єднались у одне велике коло єдності, підкреслюючи соборність та неподільність України.

5

Категорія: Важливо Події
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ