Лікарі закликають до вакцинації від поліомієліту

main

У вересні на Закарпатті були зафіксовані і підтверджені два випадки захворювання на поліомієліт.

Поліомієліт – гостре інфекційне захворювання, яке зумовлене поліовірусом та здатне перебігати з ураженням центральної нервової системи, з виникненням парезів і паралічів, а в 1% смертю захворілого.

Вірус поліомієліту поширюється фекально-оральним шляхом, особливо через брудні руки. Найбільш вразливими до поліомієліту є діти віком  до 10 років. Поліомієліт невиліковний, якщо дитина вже хвора, то лікування тільки симптоматичне і підтримуюче. Єдиний спосіб захистити  дитину від поліомієліту зробити щеплення.

В Україні згідно державної програми протидії поширенню поліомієліту на 2015 рік забезпечення вакциною складало лише 15% від необхідної кількості. Через спалах поліомієліту у Закарпатській області ВООЗ, ЮНІСЕФ і уряд Канади надали допомогу Україні для програми додаткової імунізації населення. Даними організаціями була закуплена французька вакцина (яка визнана найкращою у ЄС) для повного покриття потреби України у додатковій вакцинації проти поліомієліту.

Поліомієлітна вакцина поділяється на два види: ІПВ– інактивована поліомієлітна вакцина робиться вперше в житті у вигляді інєкції; ОПВ – оральна поліомієлітна вакцина, проводиться орально у вигляді крапель.

“Прошу не піддаватись паніці і науково необґрунтованій пропаганді проти вакцинації. – до громадян Сторожинецького району звертається заступник головного лікаря по охороні материнства і дитинства Сторожинецької ЦРЛ Дідух Микола Васильович. – Вакцина є дуже якісною. Кожен флакон має термоіндикатор, який змінює свій колір при неправильному зберіганні та транспортуванні. Міф про втрату активності вакцини при  заморожуванні не відповідає дійсності. Згідно інструкції до вакцини вона витримує багаторазове заморожування.

Вакцинація

 У нашому районі вакцинація буде проводитись у ІІІ тури:

  • І – з 20 жовтня по 9 листопада;
  • ІІ – через місяць в продовж двох тижнів;
  • ІІІ – через місяць в продовж двох тижнів.

Сама процедура вакцинації проводиться в кабінеті щеплень Сторожинецької районної поліклініки та у всіх лікувально-профілактичних закладах району. Як вакцина, так і процедура вакцинації є безкоштовними. Перед вакцинацію дитину оглядає лікар і надає або не надає, в разі хвороби, допуск до вакцинації.

Згідно даних на 06.11.2015 р. у районі І тур вакцинації пройшли 75% дітей.

Ситуація у самому місті Сторожинець дещо гірша:

  • 44% – ІПВ
  • 54% – ОПВ

Є люди, які відмовляються посилаючись на можливі ускладнення після вакцинації, непотрібність даної процедури і інші необґрунтовані і нереалістичні причини. Ще раз наголошую – на даний час вакцинація це єдиний метод, що гарантує безпеку вашої дитини від поліомієліту.

2

В кількісному показнику по району ІПВ пройшли 1320 дітей, ОПВ – 5380. Жодного випадку нетипової реакції або ускладнень не спостерігалось. Статистичні дані по Україні також не виявили жодного подібного ускладнення.

Шановні краяни, наголошую, що територія вважається захищеною від поліомієліту, якщо вакцинацією охоплено 95% дитячого населення. Для прикладу в Ізраїлі у 2013 році вірус поліомієліту був виявлений у каналізаційній системі і тоді для безпеки своїх громадян було прийнято рішення про масову вакцинацію дітей до 10-річного віку.

Зрозумійте, діти – це наше майбутнє.

Зламати дитині здоров’я і долю дуже легко. А от вилікувати і дати повноцінне життя справа складна. Хворобу можна і потрібно попередити. Не будьте байдужими, приведіть дитину на вакцинацію проти поліомієліту.”

Категорія: Важливо Суспільство
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ