Сторожинецькі лісівники заготовили понад 4 тонни лісового насіння

Заготівля насіння

Здоровий ліс починається зі здорового насіння. Це добре знають сторожинецькі лісівники, які заготовляють лісове насіння з власної постійної лісонасіннєвої бази.

У лісгоспі є спеціальна клонова лісонасіннєва плантація ялиці білої, родинні лісонасіннєві плантації дуба звичайного, генетичні резервати, постійні лісонасіннєві ділянки і так звані “плюсові” дерева. Саме з них і отримується матеріал для посіву найвищої якості, який навесні використають для лісокультурних робіт.

2

Восени цього року сторожинецькі лісівники у держлісфонді підприємства заготовили 4,2 тонни лісового насіння основних лісоутворюючих деревних порід.

Для Сторожинеччини  такими породами є ялиця біла, бук лісовий, дуб звичайний, клен-явір та ясен звичайний. Найбільше зібрано насіння з покращеними генетичними властивостями дуба звичайного – понад 3,4 тонни.

Досвідчені лісівники впевнені, що майбутнє лісів Підгір’я тісно буде пов’язано за лісовими культурами за участі цієї деревної породи. Саме дуб наразі найкраще пристосовується до потепління клімату, яке супроводжується частими засухами.

Врожайним видалась осінь і на насіння ялиці білої, якої у Сторожинецькому лісгоспі зібрали більше 600 кг. Із них 55 кілограмів отримали з 5 гектарів клонової плантації, яку ще у 80-х роках минулого століття створили з кращих екземплярів ялиці.

Понад 100 кілограмів високосортних горіхів бука дали постійні лісонасіннєві ділянки. Щедрими на лісове насіння цього року стали угіддя Їжівського, Верхньопетрівецького, Жадівського та Сторожинецького лісництв.

Категорія: Новини району
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ