ДПІ: зміни до податкового кодексу, звернення громадян

ДПІ

В ДПІ у Сторожинецькому районі ГУ ДФС у Чернівецькій області  відбулося засідання “круглого столу” за участі представників малого та середнього бізнесу, під час якого обговорено актуальні питання змін до ПКУ, адміністрування акцизного податку та основних аспектів податкової реформи.

На початку заходу заступник начальника податкової інспекції Людмила Хмелюк ознайомила присутніх з підсумками роботи інспекції в напрямку забезпечення надходжень до бюджету. За її словами, незважаючи на нестабільну економічну ситуацію в країні надходження до бюджетів всіх рівнів зросли.

Посадовець наголосила, що з початку року змінено нормативи зарахування окремих видів доходів у розрізі бюджетів та порядок адміністрування деяких податків і платежів, зокрема, акцизного податку.

Зосередила увагу на особливостях нарахування та сплати акцизного податку з роздрібного продажу підакцизних товарів, правильність відображення даного платежу у податковій звітності.

В ході зустрічі розглянуто оприлюднені ініціативи Міністерства фінансів України та парламентського комітету з питань податкової та митної політики щодо основних напрямків реформування податкової системи.  Відповідними проектами законодавчих актів передбачається зменшення навантаження на заробітну плату завдяки зниженню ставок податку на доходи фізичних осіб та єдиного внеску на загальнообов’язкове соціальне страхування, реформування спрощеної системи оподаткування, спрощення адміністрування податків і зборів тощо.

Зокрема, модель Мінфіну передбачає, що чотири ключові податки – єдиний внесок, податок на доходи фізичних осіб, податок на додану вартість та податок на прибуток – мають бути встановлені на однаковому рівні 20 відсотків. Реформування торкнеться і єдиного податку, пропонують об’єднання 2 і 3 груп та обмеження максимального об’єму доходів до 2 млн. гривень.

Альтернативна пропозиція, яку презентував Комітет Верховної Ради з питань податкової та митної політики, передбачає знизити ставку податку на прибуток з 18% до 15%, ставку ПДВ – до 15%, по ПДФО – 10% та по ЄСВ – 20%. Щодо спрощеної системи оподаткування, то пропонується збільшення ставок для «єдинщиків» 3 групи ( у 2016 році – 3% + сплата ПДВ, або 6% без ПДВ; у 2017 році – 4% + сплата ПДВ, або 8% без ПДВ, у 2018 році -5% + сплата ПДВ, або 10% без ПДВ), зменшення річного обсягу доходу до 5 млн.грн., та інш.

На думку учасників заходу, реформа податкової системи є вкрай важливою в умовах сьогодення та повинна забезпечити, перш за все, податкову стабільність, уникнення подвійного тлумачення норм Податкового кодексу, протиріч та непорозумінь у його застосуванні на практиці. Це з одного боку, полегшить становище платників податків, а з іншого, призведе до можливості чіткого виконання податковими органами своїх контролюючих функцій.

На завершення зустрічі учасники отримали відповіді на проблемні запитання, які їх цікавили.

ЦОПом було подано 35,4 тисячі сервісних послуг

ЦОПом було подано 35,4 тисячі сервісних послуг

Фахівцями Центру обслуговування платників ДПІ у Сторожинецькому районі за 10 місяців  2015 року надано 6,0 тисяч адміністративних послуг. Майже 3,7 тисячі громадян отримали реєстраційні номери облікової картки платника податку з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків.

Запитуваними послугами також у ЦОПі  є отримання довідок про відсутність заборгованості з платежів до бюджету, реєстрація  книг обліку доходів і витрат, книг обліку розрахункових операцій, реєстрація платником єдиного податку, надання витягу з реєстру платника єдиного податку.

З метою забезпечення платників податків повною та достовірною інформацією про порядок надання адміністративних послуг, на інформаційних стендах у Центрі обслуговування платників та на суб-сайті ГУ ДФС у Чернівецькій області, розміщено перелік адміністративних послуг, Інформаційнi картки адміністративних послуг, зразки заповнення заяв.

В Центрі усі  бажаючі   можуть отримати  потрібну інформацію та консультації спеціалістів з питань оподаткування. З початку року фахівцями  центру обслуговування платників податків  було надано 79 консультацій щодо норм дії чинного податкового законодавства або порядків  заповнення та подання звітності.

В ЦОПі встановлено скриньки  для проведення анкетування платників податків з метою здійснення  моніторингу  громадської думки, своєчасне реагування  на  критичні зауваження та пропозиції платників стосовно організації діяльності Центру.  Анкетування проводиться анонімно та на добровільних засадах.

Зміни законодавства щодо звернення громадян

Зміни законодавства щодо звернення громадян

ДПІ у Сторожинецькому районі ГУ ДФС у Чернівецькій області  повідомляє, що з 28.10.2015 набрала чинності нова редакція статті 5  Закону України  «Про звернення громадян», згідно з якою:

  • звернення адресуються органам державної влади і органам місцевого самоврядування, підприємствам, установам, організаціям незалежно від форми власності, об’єднанням громадян або посадовим особам, до повноважень яких належить вирішення порушених у зверненнях питань;
  • звернення може бути подано окремою особою (індивідуальне) або групою осіб (колективне);
  • звернення може бути усним чи письмовим.

Особливою формою колективного звернення громадян до Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, органу місцевого самоврядування є електронна петиція, яка подається та розглядається в порядку, передбаченому статтею 23 вищезгаданого Закону.

Усне звернення викладається громадянином на особистому прийомі або за допомогою засобів телефонного зв’язку через визначені контактні центри, телефонні “гарячі лінії” та записується (реєструється) посадовою особою.

Письмове звернення надсилається поштою або передається громадянином до відповідного органу, установи особисто чи через уповноважену ним особу, повноваження якої оформлені відповідно до законодавства. Письмове звернення також може бути надіслане з використанням мережі Інтернет, засобів електронного зв’язку (електронне звернення).

У зверненні має бути зазначено прізвище, ім’я, по батькові, місце проживання громадянина, викладено суть порушеного питання, зауваження, пропозиції, заяви чи скарги, прохання чи вимоги.

Письмове звернення повинно бути підписано заявником (заявниками) із зазначенням дати. В електронному зверненні також має бути зазначено електронну поштову адресу, на яку заявнику може бути надіслано відповідь, або відомості про інші засоби зв’язку з ним.

Застосування електронного цифрового підпису при надсиланні електронного звернення не вимагається. Однак,  якщо воно надсилається без використання електронного цифрового підпису, то повинно мати вигляд скан-копії та/або фото копії.

Звернення, оформлене без дотримання зазначених вимог, повертається заявнику з відповідними роз’ясненнями не пізніше як через десять днів від дня його надходження.

Звертаємо увагу, що відповідно до ст. 20 Закону України «Про звернення громадян» звернення розглядаються і вирішуються у термін не більше одного місяця від дня їх надходження, а ті, які не потребують додаткового вивчення, – невідкладно, але не пізніше п’ятнадцяти днів від дня їх отримання.

Новації у наданні послуг електронного цифрового підпису за довіреністю

Новації у наданні послуг електронного цифрового підпису за довіреністю

ДПІ у Сторожинецькому районі ГУ ДФС у Чернівецькій області  доводить до відома, що для протидії шахрайству та захисту законних інтересів заявників з 30 жовтня 2015 запроваджено новації у наданні послуг електронного цифрового підпису (далі – ЕЦП) за довіреністю.

Відтепер для отримання послуг електронного цифрового підпису представництво юридичних осіб (за винятком органів державної влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій державної форми власності), фізичних осіб – підприємців, фізичних осіб та осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, в АЦСК ІДД ДФС здійснюватиметься особисто або виключно на підставі довіреності, посвідченої нотаріально з дотриманням вимог Закону України від 12 вересня 1993 року № 3425 «Про нотаріат».

Звертаємо увагу, що у довіреності необхідно надати представнику відповідні повноваження для отримання послуг ЕЦП (подання до АЦСК ІДД ДФС реєстраційних документів заявника, вчинення необхідних реєстраційних дій, генерація особистих ключів заявника, блокування, поновлення та скасування посилених сертифікатів тощо). Якщо реєстраційні документи заявника (реєстраційна картка тощо) підписані безпосередньо представником, в довіреності повинно бути додатково обумовлено наділення представника повноваженнями укладати від імені заявника договір про надання послуг ЕЦП.

Просимо поставитися з розумінням до змін в обслуговуванні клієнтів, адже використання електронних сервісів та електронного документообігу здебільшого супроводжується використанням ЕЦП, що дає змогу ідентифікувати підписувача та безумовно зберегти цілісність даних.

Підприємцям, які переходять із спрощеної системи оподаткування на загальну

Підприємцям, які переходять із спрощеної системи оподаткування на загальну

ДПІ у Сторожинецькому районі ГУ ДФС у Чернівецькій області  інформує, що платник єдиного податку може відмовитися від спрощеної системи оподаткування у зв’язку з переходом на сплату інших податків і зборів. Це можна зробити з першого числа місяця, що настає за звітним кварталом, у якому подано заяву щодо відмови від спрощеної системи оподаткування.

Така заява подається до контролюючого органу не пізніше ніж за 10 календарних днів до початку нового календарного кварталу або року.

Фізичні особи-підприємці, які перейшли із спрощеної на загальну систему оподаткування, мають подати податкову декларацію за результатами звітного кварталу, в якому відбувся перехід на загальну систему оподаткування, із зазначенням авансових платежів.

Якщо податкова звітність з окремого податку складається з наростаючим підсумком, то податкова декларація за результатами останнього податкового періоду прирівнюється до річної податкової декларації. У такому випадку річна податкова декларація не подається.

Отже, якщо підприємець перейшов у IV кварталі зі спрощеної на загальну систему оподаткування, то він має подати до контролюючого органу за місцем своєї податкової адреси декларацію про майновий стан і доходи за звітний період, що дорівнює календарному кварталу, яка прирівнюється до річної декларації, та податкову декларацію платника єдиного податку за річний звітний період.

Зміни у повідомленні контролюючих органів щодо бухгалтера юрособи

Зміни у повідомленні контролюючих органів щодо бухгалтера юридичної особи або її підрозділу.

ДПІ у Сторожинецькому районі ГУ ДФС у Чернівецькій області повідомляє, що відтепер, якщо платник повідомив інформацію про нового бухгалтера у формі 1-ПДВ, він звільняється від подання до органу ДФС заяви за формою №1-ОПП у зв’язку із зміною відомостей про бухгалтера.

Такі зміни передбачені новою редакцією п.9.3 розділу IX Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 09.12.2011 №1588 (зі змінами та доповненнями).

Таким чином, відомості стосовно осіб, відповідальних за ведення бухгалтерського та/або податкового обліку юридичної особи також оновлюються контролюючими органами у Єдиному банку даних юридичних осіб на підставі реєстраційної заяви платника ПДВ (про реєстрацію, перереєстрацію або внесення змін), якщо така реєстраційна заява була подана в один із способів, визначених п. 183.9 ст. 183 ПКУ, та задоволена контролюючим органом.

Нагадуємо, що платники податків – юридичні особи та відокремлені підрозділи юридичних осіб подають реєстраційну заяву за формою № 1-ОПП з позначкою «Зміни» з відомостями стосовно осіб, відповідальних за ведення бухгалтерського та/або податкового обліку юридичної особи, відокремлених підрозділів юридичної особи до контролюючого органу у 10-денний строк з дня взяття на облік чи виникнення змін у облікових даних платників податків.

Особливості отримання податкової соціальної пільги при зміні місця роботи

Особливості отримання податкової соціальної пільги при зміні місця роботи

Фахівці ГУ ДФС у Чернівецькій області нагадують, що фізична особа – платник податку, який був звільнений з місця роботи, має право на отримання податкової соціальної  пільги в місяці, в якому відбулося таке звільнення (підпункт 169.3.4 пункту 169.3 статті 169 Податкового кодексу України). Звертаємо увагу на те, що платник податку має право на  зменшення суми загального місячного оподатковуваного доходу, отримуваного від одного роботодавця у вигляді заробітної плати, якщо його розмір не перевищує суми, що дорівнює розміру місячного прожиткового мінімуму, діючого для працездатної особи на 1 січня звітного податкового року, помноженого на 1,4 та округленого до найближчих 10 гривень(підпункт 169.4.1 пункту 169.4 статті 169 Податкового кодексу України).

Крім того варто зазначити, що податкова соціальна пільга застосовується до нарахованого платнику податку місячного доходу у вигляді заробітної плати тільки за одним місцем його нарахування (виплати).

Отже, оскільки платник податків має право на отримання податкової соціальної пільги лише від одного працедавця і реалізував це право у звітному місяці на старому місці роботи, то слід зауважити, що при прийнятті на нове місце роботи, така фізична особа не має права на отримання в цьому місяці податкової соціальної пільги.

Проте, при дотриманні умов отримання податкової соціальної пільги, фізична особа на новому місці роботи має право на отримання податкової соціальної пільги лише з наступного місяця після прийняття на роботу.

Відносини з роботодавцем оформляйте офіційно

Відносини з роботодавцем оформляйте офіційно

Головне управління ДФС у Чернівецькій області звертає увагу, що громадяни, які є найманими працівниками у суб’єктів господарювання та не уклали трудові угоди з роботодавцями, а  працюють нелегально,  позбавляють себе лікарняного, допомоги у разі отримання травми на виробництві, трудового стажу, пенсії, втрачають відпустки.

Кожний громадянин має право на заробітну плату не менше від  установленого мінімального розміру. Такі явища, як заробітна плата   в «конверті» та робота без оформлення трудових відносин, мають глибокі корені і руйнують суспільство з середини, послабляють майбутнє тих, хто отримує не офіційну заробітну плату і чиї трудові книжки залишені не оформленими.

Отже, змусити роботодавців чесно платити найманим працівникам зароблені гривні – на першому рівні можуть лише самі працівники.

Громадянам слід зрозуміти, що вони зможуть себе захистити лише законним шляхом. А це можливо тільки в тому випадку, коли відносини з роботодавцем офіційно оформлені.

Пошкодили електронний ключ – подайте заяву

Пошкодили електронний ключ – подайте заяву

Фахівці ГУ ДФС у Чернівецькій області,  нагадують суб’єктам господарювання, що у випадку  втрати (пошкодження) особистого ключа або загубленого пароля захисту особистого ключа,  потрібно звернутися в Центр обслуговування платників податків або в представництво АЦСК ІДД,  в якому отримував послугу електронного цифрового підпису та повторно пройти процедуру реєстрації з повним пакетом реєстраційних документів.

Також одночасно потрібно подати заяву на скасування посиленого сертифіката для відповідної категорії платника податків, перелік яких визначено у розділі 5 Регламенту АЦСК ІДД.

Нагадуємо, для отримання електронного ключа потрібно подати заяву з переліком необхідних документів до Акредитованого центру сертифікації ключів та мати при собі електронний носій. Центр сертифікації ключів знаходиться за адресою: м. Чернівці вул. Героїв Майдану,200 А  І поверх, каб. 110.  (0372) 51-43-79.

Ведення платниками єдиного податку Книги обліку доходів

Ведення платниками єдиного податку Книги обліку доходів

Головне управління ДФС у Чернівецькій області, нагадує суб’єктам господарювання, що відповідно до пп. 296.1.1 п. 296.1 ст. 296 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) платники єдиного податку першої і другої груп та платники єдиного податку третьої групи (фізичні особи – підприємці), які не є платниками податку на додану вартість, ведуть книгу обліку доходів шляхом щоденного, за підсумками робочого дня, відображення отриманих доходів.

Платники єдиного податку третьої групи (фізичні особи – підприємці), які є платниками податку на додану вартість, ведуть облік доходів та витрат за формою та в порядку, що встановлені центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну податкову і митну політику. (п.п. 296.1.2 п. 296.1 ст. 296 ПКУ).

Відповідно до п. 2 Порядку ведення книги обліку доходів (книги обліку доходів і витрат) (далі – Книга),  ведеться за вибором платника податку в паперовому або в електронному вигляді.

При обранні платником податку ведення Книги в паперовому вигляді записи виконуються розбірливо чорнилом темного кольору або кульковою ручкою. У разі допущення помилки, внесення виправлень здійснюється шляхом нового запису (з відображенням від’ємного або позитивного значення), який засвідчується підписом платника податку (п. 3 Порядку).  Якщо,  платником податку обрано ведення Книги в електронній формі, в такому випадку у Книзі в електронному вигляді допускаються виправлення помилок або коригування шляхом доповнення рядка, в якому відображається від’ємне або позитивне значення (п. 4 Порядку).

Категорія: Економіка
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ