ДПІ: “гаряча лінія”, зміни до платіжних документів

ДПІ

У ДПІ у Сторожинецькому районі ГУ ДФС у Чернівецькій області минулого тижня відбувся сеанс телефонного зв’язку “гаряча лінія”. На запитання платників щодо адміністрування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та подання звітності в електронному вигляді відповідав перший заступник начальника Василь Курчак.

Надаємо відповіді на запитання дозвонювачів “гарячої лінії”:

  • До якої суми доходу застосовується максимальна величина бази нарахування ЄВ роботодавцем, який протягом місяця звільнив та прийняв найманого працівника на роботу?

Роботодавець, який протягом місяця звільнив та прийняв найманого працівника на роботу, застосовує максимальну величину бази нарахування єдиного внеску до загальної суми місячного доходу, оскільки обмеження величини бази нарахування не залежить від кількості проведених по такому працівнику нарахувань в звітному місяці.

  • За допомогою якого програмного забезпечення подавати до органу ДФС Повідомлення про прийняття працівника на роботу та яка відповідальність передбачена до суб’єктів господарювання за його неподання?

Державною фіскальною службою України розроблено спеціалізоване клієнтське програмне забезпечення для формування та подання звітності до «Єдиного вікна подання електронної звітності» (за версією чинною на дату подання повідомлення), яке розповсюджується на безоплатній основі, зокрема розміщено в розділі «Платникам податків про електронну звітність» офіційного веб-порталу Державної фіскальної служби України (https://sfs.gov.ua/elektronna-zvitnist/spetsializovane-klientske-program/).

В даному програмному забезпеченні платникам надана можливість сформувати Повідомлення про прийняття працівника на роботу, накласти електронно-цифровий підпис та направити його до Єдиного вікна податкової звітності.

Щодо другої частини питання, то варто зазначити, що інформування та надання роз’яснень стосовно законодавства про працю належать до компетенції Мінсоцполітики.

  • На нашому підприємстві проходять виробничу практику учні учбових закладів. Чи є базою нарахування ЄВ їх заробітна плата?

Суми заробітної плати, які виплачує підприємство учням та слухачам учбових закладів при проходженні ними виробничої практики, є базою для нарахування єдиного внеску і єдиний внесок у цьому випадку нараховує підприємство.

  • Яка відповідальність буде застосовуватись до фізичної особи – підприємця в 2015 році, якщо при проведенні перевірки за порушення, вчинені до 31.12.2014, було донараховано ЄВ в зв’язку із заниженням чистого доходу?

Якщо за результатами перевірки фізичної особи – підприємця фіскальними органами донараховано єдиний внесок, в зв’язку із заниженням чистого доходу, за порушення вчинені до 31.12.2014 включно, то застосовуються фінансові санкції у розмірі 5 відсотків зазначеної суми за кожний повний або неповний звітний період, за який донараховано таку суму, але не більш як 50 відсотків суми донарахованого єдиного внеску.

За порушення, вчинені фізичною особою – підприємцем з 01.01.2015, застосовують фінансові санкції у розмірі 10 відсотків донарахованої суми єдиного внеску за кожний повний або неповний звітний період, за який донараховано таку суму, але не більш як 50 відсотків суми донарахованого єдиного внеску, а також застосовується адміністративна відповідальність у вигляді штрафу від тридцяти до сорока неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а за повторне за рік вчинення таких дій – від сорока до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

  • Який граничний термін сплати ЄВ за себе підприємцями – платниками єдиного податку (19 чи 20 число місяця, що настає за звітним кварталом)?

Граничний термін сплати єдиного внеску за себе фізичними особами – підприємцями, які застосовують спрощену систему оподаткування – 19 число місяця, що настає за кварталом, за який сплачується єдиний внесок. У разі, якщо останній день строків сплати єдиного внеску припадає на вихідний або святковий день, останнім днем таких строків сплати єдиного внеску вважається перший робочий день, що настає за вихідним або святковим днем.

  • Чи звільняється від сплати ЄВ підприємець на спрощеній системі оподаткування, який після настання пенсійного віку лишається пенсіонером на пільгових умовах?

Фізичні особи – підприємці, які обрали спрощену систему оподаткування, звільняються від сплати єдиного внеску за себе, за умови, якщо вони є пенсіонерами за віком, незалежно від того досягли вони загального пенсійного віку, чи таку пенсію оформлено на пільгових умовах – зі зменшенням віку (у т.ч. особи, яким призначені пенсії відповідно до ст. 55 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» та ст. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення»).

Особи, яким призначено пенсію за вислугу років, скористатись пільгою не можуть.

Про актуальні питання під час брифінгу

Про актуальні питання під час брифінгу

Нещодавно в приміщенні ДПІ у Сторожинецькому районі ГУ ДФС у Чернівецькій області, було проведено черговий брифінг  з першим заступником начальника Василем Курчаком та представниками ЗМІ.

Під час заходу податківці та запрошені обговорили ряд актуальних питань, а саме: з оподаткування  підприємницької діяльності самозайнятих осіб, податку на доходи фізичних осіб, єдиного соціального внеску, рентних платежів, місцевих податків, податку на прибуток, ПДВ, застосування на практиці норм податкового законодавства.

Також, Василь Васильович нагадав планикам про своєчасність сплати податків і зборів, подачу звітності в електронному вигляді, електронні сервіси, якими можна скористатися на офіційному веб-порталі ДФС України.

Крім того, тематика заходу стосувалася й особливостей нарахування та сплати у 2015 році військового збору, податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, транспортного податку, плати за землю, застосування РРО фізичними особами – платниками єдиного податку, порядку здійснення готівкових розрахунків.

Про зміни податкового законодавства під час зустрічі

Про зміни податкового законодавства під час зустрічі

В ДПІ у Сторожинецькому районі ГУ ДФС у Чернівецькій області минулого тижня відбулась зустріч з платниками податків, яку провів начальник податкової інспекції Олександр Григоряк.

Жваве обговорення під час зустрічі набуло питання адміністрування єдиного соціального внеску. Про застосування понижуючого коефіцієнта при нарахуванні і виплаті заробітної плати та типових помилках, які допущені платниками при поданні звітності з ЄСВ.

Також, було наголошено на нову форму Податкової декларації з податку на прибуток підприємств, яка набрала чинності – 1 грудня 2015 року, яка затверджена наказом Міністерства фінансів України від 20.10.2015 № 897.

«Платники податку на прибуток відзвітують за новою формою декларації вже за підсумками 2015 року. Нова форма декларації застосовується всіма категоріями платників податку на прибуток (звичайні підприємства, виробники сільгосппродукції, банки, страховики, букмекери, постійні представництва нерезидентів). Важливим є те, що в новій формі декларації з’явився новий додаток РІ, в якому відображатимуться різниці відповідно до розділу III Податкового кодексу України, на які збільшується (зменшується) фінансовий результат»,- зазначив посадовець.

Йшлося під час зустрічі і про нову форму податкової декларації про майновий стан і доходи, яка затверджена наказом Мінфіну від 02.10.2015 р. № 859.

Для зручності фізичних осіб у новій декларації об’єднано звітність по ПДФО та військовому збору. Враховуючи це, за результатами 2015 року фізичні особи, які отримували доходи не від податкових агентів (зокрема від інших фізичних осіб) та іноземні доходи, визначають податкові зобов’язання з податку на доходи фізичних осіб та військовому збору в одній податковій звітності. При цьому, подання будь-якої додаткової звітності не передбачається.

Під кінець зустрічі Олександр Євгенович надавав відповіді на запитання, які цікавили  представників бізнесу та громадян.

Семінар-практикум для платників Сторожинеччини

Семінар-практикум для платників Сторожинеччини

В ДПІ у Сторожинецькому районі ГУ ДФС у Чернівецькій області минулого тижня відбувся практикум для платників податків . Про зміни податкового законодавства, єдиного соціального внеску та інших нововведень йшлося на семінарі. У заході взяли участь 11 бухгалтерів та приватних підприємців.

Відкриваючи практикум, заступник начальника інспекції Людмила Хмелюк повідомила, що внесено ряд змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України, а також фахівці ДПІ докладно проінформували присутніх про зміни в податковому законодавстві.

Організатори семінару, також, нагадали про оподаткування  підприємницької діяльності самозайнятих осіб, податку на доходи фізичних осіб та військового збору, єдиного соціального внеску, рентних платежів, місцевих податків, податку на прибуток, ПДВ, застосування на практиці норм податкового законодавства.

На завершення надали відповіді на запитання присутніх.

З 1 вересня 2015 року заповнення платіжних документів змінено!

З 1 вересня 2015 року заповнення платіжних документів змінено!

Державна податкова інспекція у Сторожинецькому районі ГУ ДФС у Чернівецькій області звертає увагу платників на те, що 1 вересня набрав чинності «Порядок заповнення документів на переказ у разі сплати (стягнення) податків, зборів, митних платежів, єдиного внеску, здійснення бюджетного відшкодування податку на додану вартість, повернення помилково або надміру зарахованих коштів», затверджений Міністерством фінансів України 24.07.2015 №666, який зареєстрований в Міністерстві юстиції України 12 серпня 2015 за №974/27419.

Наказ № 666 опублікований в Офіційному віснику України від 01.09.2015 р., № 67, стор. 167, стаття 2222, код акту 78231/2015.

У документі наведені приклади заповнення поля «Призначення платежу», у т.ч. у разі:

  • сплати суми грошового зобов’язання з податку на прибуток підприємств за відокремлений підрозділ;
  • повернення коштів (надміру сплаченої суми) платнику податків органами Казначейства за платіжними дорученнями, сформованими на підставі висновків органів ДФС;
  • перерахування коштів (надміру сплаченої суми) з одного бюджетного рахунку на інший органами Казначейства за платіжними дорученнями, оформленими на підставі висновків територіальних органів ДФС;
  • відшкодування ПДВ за висновками територіальних органів ДФС;
  • перерахування до бюджету Державною казначейською службою України (далі – Казначейство України) ПДВ в системі електронного адміністрування ПДВ;
  • сплати та повернення платнику помилково сплачених коштів єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування на підставі розрахункових документів територіальних органів ДФС.

У разі заповнення поля «Призначення платежу» з порушенням вимог Порядку, документ на переказ приймається до виконання. При цьому вважається, що платник податків сплачує грошове зобов’язання (код виду сплати 101).

Також, якщо платник податків/платник єдиного внеску має податковий борг/недоїмку з єдиного внеску розрахунковий документ на переказ коштів приймається до виконання незалежно від напряму сплати, зазначеного у полі «Призначення платежу» розрахункового документа. При цьому зарахування коштів відбувається у порядку черговості, встановленому Податковим кодексом України, а такому виду сплати органами ДФС присвоюється код виду сплати 140.

У додатку до наказу №666 – Перелік кодів видів сплати.

Роз’яснення щодо застосування Порядку надає Державна фіскальна служба України. У разі виникнення будь-яких питань за довідками слід звертатися до територіального органу ДФС за місцем реєстрації.

Відповідно втратив чинність наказ Міністерства доходів і зборів України від 22.10.2013 № 609 «Про затвердження Порядку заповнення документів на переказ у разі сплати (стягнення) податків, зборів, митних платежів, єдиного внеску, здійснення бюджетного відшкодування податку на додану вартість, повернення помилково або надміру зарахованих коштів».

Зміни в декларації про доходи

Зміни в декларації про доходи

ДПІ у Сторожинецькому районі ГУ ДФС у Чернівецькій області звертає увагу платників, що з 1 січня 2016 року запроваджується нова форма декларації про майновий стан і доходи, яка затверджена наказом Міністерства фінансів України від 02 жовтня 2015 за №859.

Для зручності фізичних осіб у новій декларації об’єднано звітність по податку на доходи фізичних осіб та військовому збору.

Враховуючи це, за результатами 2015 року фізичні особи, які отримували доходи не від податкових агентів (зокрема від інших фізичних осіб) та іноземні доходи, визначають податкові зобов’язання з ПДФО та військовому збору в одній податковій звітності. При цьому подання будь-якої додаткової звітності не передбачається.

Для спрощення та зменшення часу для її заповнення обсяг зменшено з 2 аркушів до 1, а кількість додатків – з 7 до 4.

Тепер додатки заповнюються лише при отриманні доходів, які передбачають особливий розрахунок оподатковуваного доходу при:

  • отриманні доходів від двох та більше податкових агентів, у випадках передбачених Податковим кодексом;
  • операціях з інвестиційними активами;
  • отриманні іноземних доходів;
  • визначенні оподатковуваного доходу від здійснення підприємницької та незалежної професійної діяльності.

Значна кількість інформації, яка раніше заповнювалась в додатках, наразі відображається в самій декларації.

Так, інформація про уповноважену особу, яка раніше відображалась в окремому додатку, тепер відображається в декларації.

Фізичні особи, які мають намір скористатися правом на податкову знижку раніше заповнювали декларацію і додаток, в якому визначали реквізити всіх первинних документів за понесеними витратами. Тепер такі фізичні особи заповнюють лише декларацію, в якій відображають загальну суму понесених витрат та суму податку до повернення.

Відомості щодо відчуження нерухомого (рухомого) майна відображаються в декларації без заповнення додатку та переліку відчуженого майна.

Інформація про отримані доходи та перелік майна, яке надається в оренду (суборенду) також без заповнення додатку відображається в декларації.

Крім того, якщо за результатами перерахунку податку з доходів, отриманих від двох та більше податкових агентів у випадках передбачених законодавством, виникає від’ємне значення, такий платник податку за результатами 2015 року має право задекларувати суму податку на доходи фізичних осіб до повернення з бюджету.

Одним з нововведень є те, що платник податків самостійно визначає свій статус: громадянин; особа, яка здійснює незалежну професійну діяльність або підприємець, який перебуває на загальній системі.

Нагадуємо, що декларація про доходи за результатами 2015 року подається:

  • підприємцями на загальній системі – до 10 лютого 2016 року, в якій разом з доходами від підприємницької діяльності декларують іноземні та інші доходи;
  • громадянами та особами, які здійснюють незалежну професійну діяльність, подають  – до 1 травня 2016 року. Оскільки, 01 травня 2016 року припадає на вихідний день, то останній день подання декларації переноситься на перший робочий день, тобто, 03 травня 2016 року.

Коли 15 день реєстрації податкових накладних припадає на святковий чи вихідний

Коли п’ятнадцятий день реєстрації податкових накладних припадає на святковий чи вихідний день

Відповідно до п. 201.1 ст. 201 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) платник податку зобов’язаний скласти податкову накладну в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації у порядку, визначеному законодавством, електронного підпису уповноваженої платником особи, та зареєструвати її в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі – ЄРПН).

Відповідно до п. 201.10 ст. 201 ПКУ реєстрація податкових накладних та/або розрахунків коригування до податкових накладних у ЄРПН здійснюється не пізніше п’ятнадцяти календарних днів, наступних за датою їх складання.

Згідно із п. 2 Порядку ведення Єдиного реєстру податкових накладних, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 29 грудня 2010 року №1246 із змінами та доповненнями, внесення відомостей, що містяться у податковій накладній та/або розрахунку коригування, до ЄРПН здійснюється шляхом подання протягом операційного дня зазначених документів в електронній формі ДФС з використанням електронного цифрового підпису та внесення відповідних відомостей до ЄРПН.

Операційний день триває з 0 до 23-ї години.

Враховуючи зазначене, реєстрація податкових накладних у ЄРПН здійснюється платником ПДВ не пізніше п’ятнадцяти календарних днів, наступних за датою їх складання. Терміни реєстрації податкових накладних в ЄРПН, якщо п’ятнадцятий день, що настає за днем їх виписки, припадає на святковий чи вихідний день, не переносяться.

Порушення платниками податку на додану вартість граничних термінів реєстрації податкових накладних, що підлягають наданню покупцям – платникам податку на додану вартість, та розрахунків коригування до таких податкових накладних в ЄРПН, тягнуть за собою накладення на платників податку на додану вартість, на яких покладено обов’язок щодо такої реєстрації, штрафу у розмірі, визначеному ст. 120 прим. 1 ПКУ.

Відповідальність за реалізацію не облікованих товарів

Відповідальність за реалізацію не облікованих товарів

Відповідно до п. 12 ст. 3 Закону України від 06 липня 1995 року №265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (далі – Закон №265), суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, а також операції з приймання готівки для подальшого її переказу, зобов’язані вести в порядку, встановленому законодавством, облік товарних запасів на складах та/або за місцем їх реалізації, здійснювати продаж лише тих товарів (послуг), що відображені в такому обліку.

Такі вимоги не поширюються на фізичних осіб – підприємців, які є платниками єдиного податку та не зареєстровані платниками податку на додану вартість.

При цьому, фізичні особи – підприємці, які перебувають на загальній системі оподаткування, застосовують реєстратори розрахункових операцій відповідно до Закону №265.

Вимогами ст. 20 Закону №265 передбачено, що до суб’єктів господарювання, які здійснюють реалізацію товарів, що не обліковані у встановленому порядку, застосовується фінансова санкція у розмірі подвійної вартості не облікованих товарів, які не обліковані за місцем реалізації та зберігання, за цінами реалізації, але не менше десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Такі вимоги не поширюються на фізичних осіб – підприємців, які є платниками єдиного податку та не зареєстровані платниками податку на додану вартість.

Сплата податків за час затримки розрахунку при звільненні

Відповідальна особа, яка зобов’язана сплатити податки з суми середнього заробітку за час затримки розрахунку при звільненні

Підпунктом 164.2.1 п. 164.2 ст. 164 Податкового кодексу України встановлено, що доходи у вигляді заробітної плати, нараховані (виплачені) платнику податку відповідно до умов трудового договору (контракту), включаються до складу загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку і є базою оподаткування податком на доходи фізичних осіб.

Платниками податку на доходи фізичних осіб є фізична особа-резидент (нерезидент), яка отримує доходи з джерела їх походження в Україні, та податковий агент.

Порядок нарахування, утримання та сплати (перерахування) податку до бюджету встановлено ст. 168 Податкового кодексу України.

Так, згідно із пп. 168.1.1 п. 168.1 ст. 168 Податкового кодексу України податковий агент, поняття якого визначено пп. 14.1.180 п. 14.1 ст. 14 цього кодексу, що нараховує (виплачує, надає) оподатковуваний дохід на користь платника податку, зобов’язаний утримувати податок із суми такого доходу за його рахунок, використовуючи ставку податку, визначену ст. 167 Податкового кодексу України.

Згідно з п. 167.1 ст. 167 Податкового кодексу України ставка податку становить 15% бази оподаткування щодо доходів, нарахованих (виплачених, наданих) (крім випадків, визначених у пунктах 167.2 – 167.6 цієї статті), у тому числі, але не виключно у формі заробітної плати, інших заохочувальних та компенсаційних виплат або інших виплат і винагород, які нараховуються (виплачуються, надаються) платнику у зв’язку з трудовими відносинами та за цивільно-правовими договорами, якщо база оподаткування для місячного оподатковуваного доходу не перевищує десятикратний розмір мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного податкового року.

Якщо база оподаткування, яка визначена з урахуванням норм п. 164.6 ст. 164 цього розділу щодо доходів, зазначених в абзаці першому цього пункту, в календарному місяці перевищує десятикратний розмір мінімальної заробітної плати, до суми такого перевищення застосовується ставка 20%.

Окрім цього, Законом України від 28 грудня 2014 року №71-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи» оподаткування військовим збором подовжено до набрання чинності рішенням Верховної Ради України про завершення реформи Збройних Сил України.

Об’єктом оподаткування військовим збором є доходи, визначені ст. 163 Податкового кодексу України.

Відповідно до п. 171.1 ст. 171 та пп. 1.5 п. 16 1 підрозділу 10 розділу XX Податкового кодексу України особою, відповідальною за нарахування, утримання та сплату (перерахування) до бюджету податку з доходів у вигляді заробітної плати, є роботодавець, який виплачує такі доходи на користь платника податку, у тому числі на підставі рішення суду.

Отже, роботодавець має виконати функції податкового агента щодо нарахування, утримання та сплати податку на доходи фізичних осіб та військового збору з доходу у вигляді середньої заробітної плати, нарахованої на підставі рішення суду за час затримки розрахунку при звільненні.

Відповідно до ч. 7 ст. 7 Закону України від 8 липня 2010 року №2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» перелік видів виплат, що здійснюються за рахунок коштів роботодавців, на які не нараховується єдиний внесок, затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 22 грудня 2010 року №1170.

Пунктом 5 розд. I Переліку встановлено, що відшкодування, нараховані працівникам за час затримки розрахунку при звільненні, не є базою нарахування єдиного внеску.

Категорія: Економіка
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ