ДПІ: ставку єдиного соціального внеску знижено до 22%

 

ДПІ інформує

З 1 січня 2016 року Законом України “Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2016 році” від 24.12.2015 р. № 909-VIII (далі ― Закон № 909) внесено низку змін до Закону України “Про  збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування” від 08.07.2010 р. № 2464-VI (далі ― Закон № 2464).

Фізособи-підприємці та особи, які провадять незалежну професійну діяльність, сплачують ЄСВ, як і інші платники ЄСВ з 1 січня 2016 року за ставкою 22%.

Порядок визначення бази нарахування ЄСВ порівняно з минулим роком не змінився. Так її визначають:

  • фізособи – підприємці, що перебувають на спрощеній системі оподаткування (крім пенсіонерів  за віком та інвалідів, які отримують пенсію чи соціальну допомогу) самостійно для себе, але не більше максимальної величини бази нарахування ЄСВ (34450 грн.) і не менше за розмір мінімального страхового внеску (з 01.01.2016 р. – 303,16 грн (1378 грн. х 22%));
  • фізичні особи – підприємці, що перебувають на загальній системі оподаткування, та особи, які провадять незалежну професійну діяльність, нараховують ЄСВ тільки за місяці, у яких вони отримали дохід (прибуток) у межах максимальної величини й не менше розміру мінімального страхового внеску. У тих місяцях, у яких вони  не отримали доходу (прибутку) вони мають право (а не зобов’язані) визначити базу нарахування ЄСВ з дотриманням мінімального й максимального її розміру.
Короткий огляд змін по ЄСВ

ДПІ у Сторожинецькому районі повідомляє, що Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2016 році» від 24.12.2015 р. № 909-VІІІ із 1 січня 2016 року вносить зміни до Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 р. № 2464-VI:

  1. працюватиме єдина ставка ЄСВ у розмірі 22% (диференційованих ставок ЄСВ залежно від класу професійного ризику виробництва не буде);
  2. максимальну величину бази нарахування ЄСВ підвищать із 17 до 25 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб;
  3. із заробітної плати (доходу) робітників більше не утримуватимуть ЄСВ (3,6%). Утримання скасовується;
  4. якщо база нарахування ЄСВ не перевищує розміру мінімальної зарплати, то сума ЄСВ розраховується як добуток розміру мінімальної зарплати й ставки ЄСВ;
  5. при нарахуванні зарплати (доходів) фізособам із джерел за неосновним місцем роботи ставка ЄСВ застосовується до визначеної бази нарахування ЄСВ незалежно від її розміру.
Короткий огляд змін до ПДФО

Також ДПІ у Сторожинецькому районі повідомляє про основні нововведення в частині ПДФО:

  • ставка ПДФО більше не залежить від розміру доходу, а є сталою (у 2016 році — 18%, із 2017 року — 17%);
  • розмір податкової соцпільги, як і раніше, становить 50% мінзарплати (у 2016 році — 689 грн). Обіцяного підвищення порогу доходу для застосування ПСП не відбулося. Він, як і раніше, дорівнює розміру мінімальної заробітної плати (у розрахунку на місяць), установленої на 1 січня звітного податкового року, помноженому на 1,4 (у 2016 році — 1930 грн);
  • для підприємців-загальносистемників змінили правила сплати авансових платежів із ПДФО. Тепер вони розраховуються платником податку самостійно згідно із фактичними даними, зазначеними в Книзі обліку доходів і витрат, кожного календарного кварталу тасплачуються до бюджету до 20 числа місяця, наступного за кожним календарним кварталом (до 20 квітня, до 20 липня та до 20 жовтня). Авансовий платіж за четвертий календарний квартал не розраховується та не сплачується.

Стартувала кампанія декларування доходів громадян за 2015 рік

ДФС Буковини: стартувала кампанія декларування доходів громадян за 2015 рік

Головне управління ДФС у Чернівецькій області інформує, що кампанія декларування доходів громадян, отриманих впродовж 2015 року розпочалася з 1 січня 2016 року та триватиме до 1 травня 2016 року. Декларація подається громадянами до податкової інспекції за місцем реєстрації.

Платники податку на доходи фізичних осіб, які бажають реалізувати своє право на податкову знижку за наслідками 2015 року, податкову декларацію можуть подати упродовж всього року.

 Обов’язок з подання річної декларації про майновий стан і доходи виникає у разі:

  • отримання окремих доходів, з яких при їх нарахуванні чи виплаті протягом 2015 року податок не утримувався;
  • отримання доходів від фізичних осіб, які не мають статусу податкових агентів (наприклад, дохід від надання нерухомості в оренду фізичній особі, яка не є суб’єктом підприємницької діяльності);
  • отримання іноземних доходів;

Обов’язок платника податку щодо подання декларації вважається виконаним, якщо він отримував доходи:

  • виключно від податкових агентів;
  • від операцій продажу (обміну) майна, дарування при нотаріальному посвідченні договорів, за якими був сплачений податок на доходи фізичних осіб.

Крім того, подати декларацію можуть фізичні особи, які мають право на податкову знижку. Зокрема, це громадяни, котрі сплачували протягом минулого року за навчання закладам освіти, страхували себе або членів своєї сім’ї, сплачували внески у недержавні пенсійні фонди, перераховували кошти у вигляді пожертвувань неприбутковим організаціям, усиновлювали дітей, сплачували проценти за іпотечним житловим кредитом, понесли витрати у зв’язку із переобладнанням транспортного засобу, що належить платникові податку, з використанням у вигляді палива моторного сумішевого, біоетанолу, біодизелю, стиснутого або скрапленого газу, інших видів біопалива. Таким громадянам Податковим кодексом надано право подати декларацію на податкову знижку та отримати повернення частини сплаченого протягом 2015 року в бюджет податку на доходи. Умови, порядок надання податкової знижки, перелік витрат, дозволених для включення до складу податкової знижки та обмеження щодо права на її  нарахування  визначені у ст. 166 Податкового кодексу.

Перед поданням декларації можна попередньо звернутися за телефоном до податкової інспекції за місцем реєстрації та додатково з’ясувати всі незрозумілі для платника податку питання щодо порядку заповнення та надання податкової декларації.

Нагадаємо, що Наказом Міністерства фінансів України  від 2 жовтня 2015 року №859 затверджено нову форму податкової декларації про майновий стан і доходи та Інструкцію щодо її заповнення.

Порядок подання річної декларації про майновий стан і доходи визначений ст. 179 Податкового кодексу України від 02.12.2010 №2755-VI (із змінами і доповненнями).

Шановні громадяни! Не відкладайте свій візит до податкової інспекції на останній день подання декларацій.

ДФС Буковини закликає платників сумлінно виконати свій громадянський обов’язок та своєчасно подати декларації.

Про розмір мінімальної заробітньої плати

Головне управління ДФС у Чернівецькій області повідомляє, що з 1 січня 2016 року Законом України від 25.12.15 № 928-VIII “Про Державний бюджет на 2016 рік” встановлено такі розміри мінімальної зарплати:

  • – Мінзарплата у місячному розмірі і прожитковий мінімум для працездатних осіб:
    • з 1 січня – 1378 грн.;
    • з 1 травня – 1450 грн.;
    • з 1 грудня – 1550 грн.
  • – Мінзарплата у погодинному розмірі:
    • з 1 січня – 8,29 грн.;
    • з 1 травня – 8,69 грн.;
    • з 1 грудня – 9,29 грн.

Також зазначеним Законом встановлено такий розмір прожиткового мінімуму на працездатних осіб:

  • з 1  січня 2016 року – 1378  грн.;
  • з 1  травня – 1450  грн.;
  • з 1  грудня – 1550  грн.

Виходячи з цього максимальний розмір зарплати, до якої застосовується податкова соціальна пільга, тепер дорівнює 1 930 грн. (прожитковий мінімум для працездатних осіб на 1.01.16, помножений на 1,4 та округлений до найближчих 10 грн. – пп. 169.4.1 ПКУ).

Від встановленого прожиткового мінімуму залежить максимальна величина зарплати, на яку нараховується ЄСВ.

З 1 січня 2016 року  вона становитиме  34450 грн. (25 прожиткових мінімумів для працездатних осіб згідно з новою редакцією п. 4 ч. 1 ст. 1 Закону про ЄСВ).

Категорія: Важливо Економіка
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ