Парк “Молодіжний”. Чим далі в ліс, тим більше дров.

Парк "Молодіжний"

На перехресті вулиць Б. Хмельницького та Матросова в Сторожинці біля моста через річку Сірет розміщений вхід до парку “Молодіжний”.

Перехожим з дороги відкривається ніби біль-менш культурний вигляд зеленої зони, яка виходить аж до берегу Сірету.

22

Зелений паркан, побілені дерева, є деякі нові насадження. Також недалеко від входу розміщений “спортивний майданчик” – двоє металевих рамок у якості воріт та галявинка з травичкою між ними.

Ще на початку лютого на виконкомі міської ради запропонували жителям міста надати пропозиції щодо реконструкції парку. Членам виконавчого комітету навіть надали який-не який, але ескіз майбутнього проекту благоустрою.

Забігаючи наперед зазначимо, що за місяць до мерії ніхто не дав жодної пропозиції, хоча ідеї в коментарях під матеріалом та на нашій сторінці ВК виказувалися різні, та і обговорення було досить бурхливе.

Для тих, хто знає, що в місті є такий парк, але давно туди не заходив, ми зробимо маленьку фото-екскурсію.

Перше, що кидається в очі – шокуюче велика кількість сміття. Воно всюди – при вході, на алеях, між деревами тощо.

1

3

2

Гума від вантажного автомобіля – хто, як і навіщо притягнув колеса до парку?

16

Особливо жахливо виглядає захаращений берег річки. Пляшки, банки, пакети, пусті упаковки, якісь деталі від побутової техніки, повалені дерева, чагарники тощо.

7

8

9

10

20

Іншою “особливістю” є те, що більшість дерев якщо не в аварійному, то в небезпечному стані – зламані, нахилені, накладені одне на одне, зігнуті, повалені, вирвані з корінням. Родзинки додало те, що через парк проклали високовольтну лінію, а зелені насадження, які заважали, просто звалили там, де вони росли.

До недавнього часу ці “завали” розгрібали працівники КП “КарпЕко-2010”. Майже за відсутності фінансування вони кряжували дерева та вивозили з території парку.

4

15

14

5

11

12

21

Ще однією “пам’яткою” в парку можна відзначити підозрілі галявинки з слідами важкої техніки. Напевно, це майбутні вертолітні майданчики. Просто там приземлялися дуже низьколітаючі вантажні “гелікоптери”. Такі ж, які регулярно “літають” під вікнами будинків по вул. О. Кошового та Л. Чайкіної.

13

15

17

В такі сліди “благоустрою” можна легко звалитися і довго намагатися звідти вилізти. Глибина ями – біля двох метрів. По всій території парку можна віднайти сліди таких “гелікоптерів-копачів”.

Ми розуміємо, що питання типу “А куди ж дивилися контролюючі органи ?” і “Хто ті люди, які добувають гравійно-піщану суміш відкритим способом в зеленій зоні?” – риторичні та відповіді ми не почуємо.

19

6

18

В цілому зараз парк “Молодіжний” виглядає так, що його можна легко здавати в оренду кіностудіям для зйомок фільмів жахів. Найбільш жахливим є те, що парк розміщений в 10 хвилинах ходьби від центру міста.

Якщо знайти відповідь на першу частину одвічного питання “Хто винен та що робити?” поки що не так легко, то з другою частиною міська рада спробує розібратися.

Сьогодні в парку побували представники мерії та Сторожинецького лісового коледжу. З собою лісівники прихопили план дослідно-показової закладки парку, який був розроблений ще в 60-х роках минулого століття.

(При натисненні на зображенні воно відкриється в більшому розмірі)

1

Спеціалісти з коледжу показали дерева, які клеймувалися для зрізування ще того року, а також продемонстрували меру фотографії можливих варіантів зелених насаджень та малих архітектурних форм, якими можна прикрасити зелену зону.

Головним питанням було те, що зараз в парку вже мало прибирати – потрібно валити дерева та вивозити їх, потрібно вирівнювати важкою технікою землю та робити планування, потрібно позбутися величезної кількості чагарників.

6

2

3

4

5

В свою чергу очільником міста було продемонстровано ескізи альтанок та інших споруд, які планують розмістити в парку після його очистки. Спільна комісія дійшла згоди в тому, що керівництву Сторожинецького лісового коледжу буде запропоновано провести практику для студентів лісового відділення в парку “Молодіжний”.

10

11

Головною проблемою реконструкції є відсутність в міській раді кнопки “Зробіть нам добре”, хоча абсолютна більшість населення міста напевно вважає, що така є. Мерії потрібні свіжі ідеї, але ніхто з містян не йде далі обговорення. Потрібні ескізи, макети та плани благоустрою.

Парк буде слугувати місцем відпочинку та розваг для всіх жителів та гостей Сторожинця. Обурюватися та критикувати легше всього – це не мішки з сміттям носити. При всій повазі до керівництва міста – мера, секретаря міської ради тощо – вони не всезнаючі і з радістю розглянуть будь-які пропозиції.

На наступний місяць в парку гарантовано будуть хазяйнувати бензопили та трактора, але далі будуть потрібні креативні ідеї від молоді – назва парку просто просить цього.

Ми запрошуємо вас взяти участь у обговоренні проекту реконструкції цієї зеленої зони, яка може стати справжньою перлиною Сторожинця.

Тільки активна громада зможе проводити в місті зміни на краще.

Категорія: Новини міста Суспільство
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ