ДПІ інформує: ЕЦП, ліцензія на пиво, звітність, сервіси

ДПІ

До уваги платників податків! 

Державна податкова інспекція у Сторожинецькому районі повідомляє, що в понеділок 27 квітня 2015 року в приміщенні ДПІ (за адресою м. Сторожинець, вул. Лопуляка, 8) буде знаходитись представник акредитованого центру сертифікації ключів ІДД ДФС. Використання електронного цифрового підпису (далі ЕЦП) спрощує подання звітів та обмін документацією, оскільки здійснюється через мережу Інтернет і займає декілька секунд, що економить Ваш час та гроші. Перелік необхідних документів для отримання ЕЦП знаходяться на сайті acskidd.gov.ua. Послуга безкоштовна.

За довідками звертатись: 2-24-11.

Зарплата в «конверті» – відсутня пенсія

Зарплата в «конверті» – відсутня пенсія

Таку позицію відстоюють працівники ДПІ у Сторожинецькому районі ГУ ДФС у Чернівецькій області.

– Викорінення махінацій з виплатою зарплат у «конвертах» та сприяння офіційному працевлаштуванню громадян – одне з першочергових завдань органів ДФС, – повідомив під час проведення засідання «круглого столу», перший заступник начальника ДПІ у Сторожинецькому районі – Сергій Лєснік.

– Тим паче, коли захист фінансових інтересів держави та наповнення бюджету на всіх рівнях у економічній ситуації, що склалась сьогодні в Україні, є пріоритетом номер один, – додає фахівець.

Зауважимо, що роботодавці, котрі відмовляються від офіційного працевлаштування своїх працівників, найбільшої шкоди завдають, в першу чергу, робітникам, адже неналежне оформлення трудових відносин позбавляє людей можливості захисту своїх прав та не дає змоги напрацювати стаж, необхідний в майбутньому для призначення пенсії.

Про сервіси ДФС під час зустрічі

Про сервіси ДФС під час зустрічі

Чергова зустріч на тему: «Функціонування електронних сервісів Державної фіскальної служби» відбулась днями в податковій інспекції з ініціативи заступника начальника ДПІ у Сторожинецькому районі ГУ ДФС у Чернівецькій області Людмили Хмелюк. У жвавій дискусії було обговорено особливості та переваги електронних сервісів для платників податків, які наразі функціонують на веб-порталі ДФС України.

За словами Людмили Іванівни, стратегія відомства спрямована на забезпечення стабільних надходжень платежів до бюджетів усіх рівнів, справедливий підхід до оподаткування всіх категорій платників та забезпечення умов для добровільного виконання вимог чинного законодавства.

Як зазначила заступник начальника інспекції – одним із кроків назустріч бізнесу є робота Центру обслуговування платників, де кожен платник має можливість швидко та якісно отримати необхідну послугу чи інформацію. Для цього в інспекції вже понад 2 роки працює Центр обслуговування платників, де надається комплекс послуг з отримання довідок, податкових консультацій, удосконалення процесу швидкого доступу платника до інформації тощо. Посадовець детально розповіла про електронні сервіси, які є незамінними помічниками для користувачів – сумлінних платників податків, зокрема про «Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс», «Пульс», «Заповнення декларації он-лайн», «Акредитований центр сертифікації ключів», «Реєстр платників ПДВ», «Анульовані свідоцтва платника ПДВ» та інші. Також учасників зустрічі проінформовано щодо можливості отримати безкоштовно ключі електронного цифрового підпису для звітування засобами Інтернет.

На завершення присутні подякували Людмилі Іванівні за організацію зустрічі, яка дала змогу поспілкуватися та висловити свої побажання і бачення майбутніх відносин.

Подання податкової звітності та розрахунки з бюджетом.

Подання податкової звітності та розрахунки з бюджетом.

ДПІ у Сторожинецькому районі нагадує, що починаючи з першого звітного періоду 2015 року (І квартал), податкова звітність з ПДВ подається до контролюючого органу всіма платниками податку виключно в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації електронного підпису підзвітних осіб у порядку, визначеному законодавством.

Таким чином, для забезпечення накладання електронного цифрового підпису платникам ПДВ необхідно буде мати посилені сертифікати відкритих ключів (далі – посилені сертифікати), які можна отримати в Акредитованому центрі сертифікації ключів (далі – АЦСК) Інформаційно-довідкового департаменту ДФС (безоплатно) або в будь-якому з його відокремлених пунктів реєстрації користувачів (адреси таких пунктів розміщено на офіційному інформаційному ресурсі АЦСК Інформаційно-довідкового департаменту ДФС: https://www.acskidd.gov.ua), або в інших АЦСК.

Платники ПДВ, які на сьогодні подають податкову звітність в електронному вигляді та вже мають посилені сертифікати, можуть продовжувати їх використання після 1 січня 2015 року (з урахуванням їх строку чинності).

Спеціальний режим оподаткування у сільському господарстві

Спеціальний режим оподаткування у сільському господарстві

ДПІ у Сторожинецькому районі доводить  до відома, що платникам податку, які застосовують спеціальний режим оподаткування, визначений статтею 209 Кодексу, у системі електронного адміністрування податку відкривається єдиний електронний рахунок для обліку сум податку як в межах діяльності, визначеної статтею 209 Кодексу, так і у межах іншої діяльності.

У випадку, якщо платником податку, який застосовує спецрежим, за результатами звітного періоду задекларовано суми податку, які підлягають сплаті як до бюджету, так і на його спеціальний рахунок, кошти з його електронного рахунку, у першу чергу, перераховуються до бюджету, а у разі повного розрахунку з бюджетом – на спеціальний рахунок такого платника (пункт 22 Порядку № 569).

Таке перерахування здійснюється на підставі реєстру, який автоматично формується ДФС України на підставі поданих платниками податкових декларацій з ПДВ та надсилається Казначейству. Перерахування суми податку до бюджету та/або на спеціальні рахунки платників податку з їх електронних рахунків здійснюється Казначейством в межах залишку таких коштів на електронних рахунках (пункт 21 Порядку № 569).

Зазначене правило стосується також і платників податку – сільськогосподарських підприємств усіх форм власності, які відповідають критеріям, визначеним статтею 209 розділу V Кодексу, але не зареєструвалися як суб’єкти спеціального режиму оподаткування.

Для забезпечення в умовах дії системи електронного адміністрування ПДВ спрямування сум ПДВ на підтримку власного виробництва суб’єкти спецрежиму – платники ПДВ повинні надати контролюючому органу за місцем своєї реєстрації платником ПДВ інформацію про реквізити поточного рахунку, на який має бути перерахована відповідна сума з електронного рахунку такого платника, та актуалізувати такі дані у разі зміни реквізитів поточного рахунку.

Хочете торгувати пивом – отримайте ліцензію

Хочете торгувати пивом – отримайте ліцензію

ДПІ у Сторожинецькому районі, звертає увагу суб’єктів господарювання на те, що  з 01.07.2015 р. пиво буде віднесено до алкогольних напоїв. Тому суб’єктам підприємницької діяльності, які здійснюватимуть продаж пива, необхідно отримувати із цієї дати ліцензію на роздрібну торгівлю алкогольними напоями.

Ці зміни, передбачені абзацами 4–6 пп. 10 п. 2 р. II Закону України від 28.12.2014 р. № 71-VIII у ст. 1 Закону України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» від 19.12.1995 р. № 481/95-ВР.

За несвоєчасну сплату ПДФО фізичними особами – штрафні санкції

За несвоєчасну сплату ПДФО фізичними особами – штрафні санкції

При подачі річної декларації про майновий стан і доходи визначаються податкові зобов’язання з податку на доходи фізичних осіб (ПДФО). Податкова служба  нагадує, що за несплату або несвоєчасну сплату узгодженої суми грошового зобов’язання платник податків притягується до відповідальності у вигляді штрафу в таких розмірах: — при затримці до 30 календарних днів включно, наступних за останнім днем строку сплати суми грошового зобов’язання, — у розмірі 10% погашеної суми податкового боргу; — при затримці більше 30 календарних днів, наступних за останнім днем строку сплати суми грошового зобов’язання, — у розмірі 20% погашеної суми податкового боргу.

Такі розміри штрафних санкцій зазначені в п. 126.1 Податкового кодексу України (далі — ПКУ). Також п.п. 129.1.1 ПКУ передбачено, що після закінчення встановлених строків погашення узгодженого грошового зобов’язання на суму податкового боргу нараховується пеня. Нарахування пені розпочинається від першого робочого дня, наступного за останнім днем граничного строку сплати грошового зобов’язання.

Пеня нараховується на суму податкового боргу (включаючи суму штрафних санкцій за їх наявності та без урахування суми пені) з розрахунку 120% річних облікової ставки НБУ, яка діє на день виникнення такого податкового боргу або на день його (його частини) погашення, залежно від того, яка з величин таких ставок є більшою, за кожний календарний день прострочення у його сплаті.

Невірно вказано статус платника у податковій накладній: як виправити?

Невірно вказано статус платника у податковій накладній: як виправити?

Податкова накладна помилково зареєстрована із зазначенням ознаки 02 (неплатник ПДВ), а контрагент насправді платник ПДВ. Як виправити цю помилку?

Тип причини, який зазначається у податковій накладній в певних випадках складання не є обов’язковим реквізитом цього документа згідно п. 201.1 ПКУ. Проте, у п. 201.10 ПКУ сказано, що порушення порядку заповнення податкової накладної не дає права покупцю на включення сум ПДВ до податкового кредиту. Порядок заповнення ПН викладено у наказі Мінфіну від 22.09.2014 р. № 957, в п. 9 якого сказано, що тип причини зазначається у ПН складених в окремих випадках і такі ПН покупцю не видаються.

Згідно ст. 192 ПКУ у випадку виправлення помилок, допущених при складанні податкової накладної, у тому числі не пов’язаних із зміною суми компенсації вартості товарів/послуг, продавцем складається розрахунок коригування. Враховуючи, що при виправлені ситуації зазначеної у запитанні, коригування кількісних та вартісних показників не відбувається, факт реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних здійснюється платником ПДВ-продавцем. У цьому випадку в розрахунку коригування відображаються виправлені дані, а вартісні показники не зазначаються. Підтверджується такий порядок виправлення і листом ДФСУ від 17.02.2015 р. N 5292/7/99-99-19-03-02-17: “У цьому випадку графи з 1 по 13 розрахунку коригування не заповнюються (залишаються пустими)”.

Зауважимо, що обсяги постачання товарів/послуг і, відповідно, сума податкових зобов’язань чи податкового кредиту не змінилися, то підстав заповнювати Д1 до декларації з ПДВ звітного періоду немає.

Якщо у звітному кварталі не було ні нарахувань, ні виплат, 1ДФ не подається

Якщо у звітному кварталі не було ні нарахувань, ні виплат доходу, форма №1ДФ не подається

Згідно   пп. «б» п. 176.2 ПКУ  податкові агенти зобов’язані подавати у строки, встановлені ПКУ  для податкового кварталу податковий розрахунок суми доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, а також суми утриманого з них податку до контролюючого органу за місцем свого розташування. Такий розрахунок подається лише у разі нарахування сум зазначених доходів платнику податку податковим агентом протягом звітного періоду. Форма такого розрахунку, порядок його заповнення та подання затверджені наказом Міндоходів від 21.01.2014  № 49 (далі – форма № 1ДФ, Порядок № 49).

Згідно п. 1.2 Порядку № 49 його дія поширюється на податкових агентів, а саме: юридичних осіб (їх філії, відділення, інші відокремлені підрозділи), самозайнятих осіб, представництва нерезидентів – юридичних осіб, інвесторів (операторів) за угодою про розподіл продукції, які незалежно від організаційно-правового статусу та способу оподаткування іншими податками та/або форми нарахування (виплати, надання) доходу (у грошовій або негрошовій формі) нараховують (виплачують, надають) доходи фізичній особі та/або зобов’язані нараховувати, утримувати та сплачувати ПДФО до бюджету від імені та за рахунок фізичної особи з доходів, що виплачуються такій особі.

Згідно п. 2.2 Порядку № 49 форма № 1ДФ подається незалежно від того, виплачує чи не виплачує доходи платникам податку податковий агент протягом звітного періоду. В комплексі з нормою п. 176.2 ПКУ це означає, що одного факту нарахування доходу вже достатньо для того, щоб подавати форму № 1ДФ.

Отже, ПКУ вимагає подання форми № 1ДФ лише у разі нарахування доходів фізичним особам, а Порядок № 49 вимагає подання форми № 1ДФ також і у разі виплати чи надання доходу фізичним особам. На практиці форма № 1ДФ подається, якщо відбувається хоча б одна подія з нижчевказаних:

– нарахування доходу фізичним особам;

– виплата раніше нарахованого доходу;

– виплата або надання доходу без попереднього його нарахування (подарунки, додаткові блага тощо).

Якщо у звітному кварталі не відбувалася жодна з цих подій (не було ні нарахування, ні виплати доходу), форма №1ДФ за цей квартал не подається.

Категорія: Економіка
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ