Децентралізація. Гості з Європи з допомогою

Німці в РДА

Сьогодні (22.04.15 р.) в Сторожинецькій РДА відбулася зустріч з представниками Управління місцевого розвитку при Євросоюзі, які мають партнерські стосунки з Міністерством регіонального розвитку і діють при ньому, як консультативний орган – Штефаном Дрейга, Тіманом Бієнг.

Німці в РДА

Коментар голови РДА Бартоша Ярослав Михайловича:

– Розкажіть про сьогоднішню зустріч, наскільки вона була важлива та корисна?

Сьогодні відбулася зустріч з представниками ЄС, які вибрали дві області як пілотні проекти для втілення децентралізації і об’єднання громад – Полтавську і Чернівецьку. Ми, Сторожинецький район, – ввійшли першими в їхню робочу ознайомчу поїздку, і вони перші з нами провели зустріч після Чернівців.

Мета – надати консультативну допомогу щодо об’єднання і децентралізації влади, розподілу бюджетів, повноважень і відповідальності. І найголовніше – були запрошені всі люди, які мають до цього пряме відношення – Патарак Іван, Манчук Ярослав, Гринчук Василь, Лягу Поліна, Киюк Сергій, Белінський Віктор, Шевчук Захарій, Цуркан Марія,  Сумарюк Володимир, Бажура Світлана, Брижак Петро.

Німці в РДА

Спеціально запрошений був Брижак Петро Михайлович через те зауваження, яке він зробив на сесії, що їх нікуди не запрошують, на зустрічі і комісії. Ще раз кажу – ми відкриті, як ніколи. І любе слово, люба пропозиція, яка є, вона є дуже важливою. Ми будемо раді будь-якій раціональній думці.

Європейці вивчають настрої, вивчають можливості, вони дивляться на розуміння з боку влади, з боку сільських голів – що це є, як це має бути, і чи дійсно ми до цього готові.

Я хочу вам сказати чітко – наш район готовий і ми йдемо сьогодні попереду.

І якщо хтось думає (а такі думки були), що ми робимо якусь тут самодіяльність, що може цього не треба, що може зарано, що може це не правильно тощо, то сьогодні всі переконалися, що до нас приїхали люди з Євросоюзу, які опікуються цими питаннями і приїхали не випадково до нас – ми йдемо на крок попереду, готові до цих дискусій.

Німці в РДА

– На вашу думку, як вони відреагували, що був такий круглий стіл і були такі питання, що навіть перекладач в якомусь моменті не міг правильно перевести поставлені запитання?

– По перше, вони відреагували дуже класно, дуже все сподобалось, вони дуже раді, що вони побачили розумних, досвідчених людей, з якими дійсно можна вести діалог. По друге – питання треба задавати коректно, тому що специфіка наша місцева настільки своєрідна, що це навіть перекласти на нормальну мову неможливо.

Нам в остаток зосталася радянська система управління, радянська система державного устрою. Вона застаріла настільки, що ми навіть не можемо їм пояснити, чому у нас так. Ну так склалося історично. І це треба зламати. І ми це готові ламати.

Навіть якщо я буду останній голова адміністрації, я маю цю функцію виконати.

Німці в РДА

Коментар голови Комарівської сільської ради Світлани Іванівни Бажури.

– Як ви ставитеся до цієї події? Які ваші враження?

Абсолютно нормальна адекватна позитивна розмова, де ми почули відповіді на всі запитання. Зважаючи на те, що Німеччина пройшла процес укрупнення громад ще в 80-х роках, особисто у мене було запитання – який позитив отримали громади від цього об’єднання, і що б хотіли вони нам порадити як першопрохідцям в Україні? На що більше треба звернути увагу? Який фактор найважливіший, щоб ми щось не пропустили?

Вони пояснили так – в ФРН в 80-х роках воно мало позитив через те, що податки з моменту їхнього об’єднання залишалася в громадах.

Німці в РДА

Я запиталася в представників ЄС, що би вони хотіли зробити зараз по новому, якби була можливість повернути час назад і здійснити цю реформу знову.

Вони зазначили, що укрупнення було неминучим кроком, але єдине, що вони би хотіли, це більше радитися з народом, дати більше можливості поспілкуватися, послухати думку людей. У них не настільки вільно це було, як це зараз робиться у нас і вони хотіли би більше звернути увагу на думку саме громад.

Німці в РДА

У них це пересіклося з нашою ситуацією наразі, сучасною, але ми маємо сьогодні закон про добровільне об’єднання громад, де не є обмежені в кількісному складі – це може бути будь-яка кількість населення, наскільки це буде вигідно для громад.

Єдиним критерієм об’єднання громад сьогодні – об’єднана громада має бути економічно спроможною себе забезпечити, бути максимально самостійною.

Німці в РДА

– Які ваші кроки по об’єднанню громад?

Ми попередньо спробували прорахувати об’єднання по критеріях, які є у проекті методики об’єднання (розрахунки проводило Фінансове управління Сторожинецької РДА) сіл Панка і Зруб-Комарівці. Виявилось, що проект такого об’єднання не є економічно незалежним, самостійним і потрібне подальше укрупнення.

Як пропозиція було запропоновано об’єднання наступних сіл – Панка, Зруб-Комарівці, Слобода-Комарівці, Комарівці, Нова і Стара Жадова.

Німці в РДА

В п’ятницю ми плануємо зібрати в Комарівцях позачергову сесію по обговоренню питання об’єднання і будемо звертатися до суміжної громади села Стара Жадова. Після цього знову будуть прораховуватися економічні показники та ефективність об’єднання двох громад і тоді, якщо попередні розрахунки покажуть, що ми не будемо економічно максимально самостійними, буде ставитися питання про пропозицію об’єднання всіх п’яти громад.

Хочу підтримати думку голови села Зруб-Комарівці Сумарюка Володимира Ілліча – не завжди кількісний склад впливає на якість. До цього треба підходити виважено, дуже чітко, з дуже чіткими прорахунками, щоб ми не загубили те, що у нас зараз є.

Коментар депутата районної ради Брижака Петра Михайловича:

– Петро Михайлович, яке ваше бачення щодо сьогоднішньої зустрічі?

– Я думаю, що це зондування ситуації в Україні міжнародними неурядовими організаціями  на предмет готовності нашої держави до адміністративних перетворень, на відміну від тієї ж Німеччини, на відміну від Польщі, яка отримала близько 50 млрд. європейських коштів на здійснення адміністративної реформи. І то, не зовсім все було добре і наразі вони не так би зробили як було.

Україна, економіка якої знаходиться в переддефолтному стані, чітко розуміє, що без суттєвої допомоги міжнародних організацій і установ подібна реформа просто нереальна.

Німці в РДА

Крім того, ми повинні бути абсолютно відповідальні, що за об’єднанням не мають стояти питання закриття, скорочень освітянських, медичних, соціальних послуг і зрозуміла річ, що ми не можемо допустити погіршення надання адміністративних послуг, тому що не готові до цього питання навіть інфраструктурно, у нас немає навіть регулярних рейсів в межах територіальних громад, на відміну від Польщі, де майже всі мають власний автомобіль. Без вирішення цієї проблеми неминуче ускладнення адміністративних послуг.

Головне, щоб це пройшло через погодження, обговорення громад. Не зверху, не з кабінетів адміністрацій, а виключно через рішення територіальних громад.

Категорія: Важливо Новини району
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ