Запрошуємо сторожинчан на “кулуарні” обговорення об’єднання!

Наперед просимо вибачення за дещо експресивний текст, але ситуація, яка складається, потребує якомога широкої уваги.

Громадські обговорення

Дорога громада міста Сторожинець!

Повідомляємо вас, що 30 травня 2016 року о 15:30 в актовій залі ВЖКГУ (Комунгосп), що за адресою: м. Сторожинець, вул. Б. Хмельницького, 18, відбудуться громадські слухання щодо громадського обговорення проектів рішень Сторожинецької громади згідно з Законом України “Про добровільне об’єднання територіальних громад”.

Запрошуємо взяти участь юридичних і фізичних осіб, представників громадських організацій, депутатів всіх рівнів.

І підпис: Оргкомітет. 

1

Оголошення саме такого змісту опубліковане в останньому номері районної газети.

Хто цей загадковий “Оргкомітет”, ми не знаємо. Адже саме згідно цього Закону, оголошення про проведення громадського обговорення повинно містити питання, що виносяться на обговорення, строк його проведення та імена відповідальних осіб, а згідно ст. 7 Закону №157 забезпечує проведення ОБОВ’ЯЗКОВОГО ГРОМАДСЬКОГО ОБГОВОРЕННЯ саме міський голова, а не загадковий “Оргкомітет”.

Так як засідання спільної робочої групи вже відбулося та на ньому було прийнято рішення до 31 травня, тобто до дня проведення чергової сесії Сторожинецької міської ради, провести громадські обговорення по селах, які дали згоду на об’єднання.

А що з ж містом? Коли з містянами порадяться про те, чи підходить їм напрацьований проект об’єднаної громади?

Ще в березні міською радою був затверджений Порядок проведення громадського обговорення, в якому зазначено, що обговорення проводиться з необхідності залучення ЯКОМОГА БІЛЬШОЇ КІЛЬКОСТІ зацікавлених учасників.

А що ми маємо? Можемо написати від Сторожинець.Інфо. На протязі вже двох тижнів ми щодня телефонуємо в мерію та питаємося, коли буде проведено громадське обговорення. Ніхто не знає! То не засідали, то не домовилися, то мера немає на місці, то ще не готово, то не було часу.

Два тижні ми намагалися першими дізнатися про проведення обговорення, щоб у нас був час допомогти мерії провести справді широке громадське обговорення та сповістити найбільше коло містян.

Вчора телефонували секретарю міської ради, першому заступнику мера, юрисконсульту міської ради з питанням: “Коли і де буде проведено громадські слухання?“. Відповідь одна: “Ще не вирішили, нічого не знаємо!”, при цьому передаючи “естафету” одне одному.

І ось сьогодні знаходимо оголошення в друкованому виданні, за яке міська рада, напевно, заплатила 144 грн. І не просто оголошення! Воно розміщене на самому видному місці – в самому низу останньої сторінки.

Можливо, інформацію про проведення громадського обговорення розмістили на інформаційних стендах міської ради? Та ні!

Сьогодні спеціально перефотографували кожний папір, розміщений за склом. Жодного натяку на оголошення. Архів з фотографіями спеціально завантажимо для загального доступу, щоб кожен міг в цьому пересвідчитися.

3

Чому ж так? Це безвідповідальність чи байдужість?

Навіть не хочеться думати, що так “активно” сповіщали громаду про проведення зборів не для того, щоб залучити найбільшу кількість жителів Сторожинця, а найменшу, або, в ідеальному випадку, не залучити взагалі і вирішувати питання, як це прийнято в українській політиці, кулуарно.

Окремі питання і до місця проведення. Невже робоча група та особисто мер міста не могли знайти більш придатного для проведення зборів приміщення, ніж актова зала КП “Сторожинецьке ЖКГ”, яка вміщує в кращому випадку 80 осіб?  Окремі сподівання на те, що саме про цю організацію йдеться в газетному оголошенні, а не про якесь “ВЖКГУ”.

Зателефонувавши в РБНК, ми дізналися, що їхня зала в понеділок абсолютно вільна і ніхто їх не просив надати приміщення, а тим більше мерія. Така сама ситуація з залом засідань Сторожинецької РДА, приміщенням Клубу медичних працівників по вул. Видинівського, обома поверхами Районної бібліотеки та навіть з залом приміщення клубу на Майдані по вул. Б. Хмельницького. Всюди підтвердили, що до них не зверталися, що у них приміщення вільні в понеділок о 15:30 і навіть те, що вони, теоретично, були б готові прийняти у себе збори містян.

Можливо, вже забулося як один “лєгітімний” президент намагався обманути людей, направивши вектор розвитку держави з Європейського союзу на “Тайожний”. Можливо, вже почали забувати, у що вилилось таке прагнення однієї особи самоуправно вирішувати долю цілого народу.

До речі, кадр, розміщений знизу, знятий не так давно – позавчора, 25 травня 2016 року.

4

При переклеюванні бігборду визиркнуло наше минуле. Можна навіть сказати, що це якийсь знак. Знак для містян про те, що старі часи повертаються чи знак для влади, щоб пам’ятали чим загрожує самоуправство і авторитаризм?

Ми запрошуємо жителів міста прийти на громадські обговорення.

Якщо ми не можемо змінити їх місце та час проведення, то ми намагатимемося зробити там якомога більшу явку.

І ще одне припущення. Сподіваємося, що воно не вірне, але вимушені ним з вами поділитися. Можливо, що мер буде використовувати тиск на працівників найбільш багаточисельного комунального (тобто – залежного) підприємства, щоб “симулювати” збори громади та заставити їх голосувати “як потрібно”?

На наше глибоке переконання, влада, якій довірилися жителі міста і якій немає що приховувати, не має морального права зраджувати інтереси тих, хто їх обирав. 

Категорія: Інформація
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ