ОДПІ: реалізація товарів через Інтернет, детінізація економіки

ДПІ

У фіскальному відомстві Буковини звертають  увагу на те, що платники, які здійснюють видобуток корисних копалин (незалежно від їх приналежності до загальнодержавного або місцевого значення), не можуть обирати спрощену систему оподаткування.

Також роблять акцент, що правові засади застосування спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності, а також справляння єдиного податку, встановлені главою 1 розділу XIV “Спеціальні податкові режими” Податкового кодексу України .

Спрощена система оподаткування, обліку та звітності – особливий механізм справляння податків і зборів, що встановлює заміну сплати окремих податків і зборів, встановлених п. 297.1 ст. 297 Кодексу, на сплату єдиного податку в порядку та на умовах, визначених главою 1 розділу XIV Кодексу, з одночасним веденням спрощеного обліку та звітності (п. 291.2 ст. 291 Кодексу).

Юридична особа чи фізична особа – підприємець може самостійно обрати спрощену систему оподаткування, якщо така особа відповідає вимогам, встановленим главою 1 розділу XIV Кодексу, та реєструється платником єдиного податку в порядку, визначеному главою 1 розділу XIV Кодексу (п. 291.3 ст. 291 Кодексу).

Слід зазначити, що п. 291.5 ст. 291 Кодексу визначені види діяльності, у разі здійснення яких юридичні особи не можуть бути платниками єдиного податку третьої групи.

Зокрема, не можуть бути платниками єдиного податку третьої суб’єкти господарювання (юридичні особи), які здійснюють видобуток, реалізацію корисних копалин, крім реалізації корисних копалин місцевого значення (пп. 5 пп. 291.5.1 п. 291.5 ст. 291 Кодексу).

ПДФО ТА ВІЙСЬКОВИЙ ЗБІР НЕОБХІДНО СПЛАТИТИ ДО 1 СЕРПНЯ

ЗАДЕКЛАРОВАНУ СУМУ ПДФО ТА ВІЙСЬКОВОГО ЗБОРУ НЕОБХІДНО СПЛАТИТИ ДО 1 СЕРПНЯ 2016 РОКУ

Головне управління ДФС у Чернівецькій області нагадує, що згідно з нормами Податкового кодексу України, буковинці, які задекларувала доходи, отримані впродовж минулого року, повинні самостійно до 1 серпня сплатити суму податкового зобов’язання, зазначену в поданій ними податкових деклараціях.

Інформацію щодо реквізитів бюджетних рахунків, на які сплачується податок на доходи фізичних осіб та військовий збір, розміщено на офіційному порталі Територіальні органи ДФС у Чернівецькій області за посиланням https://cv.sfs.gov.ua/byudjetni-rahunki/.

В той же час, у разі, якщо платник податків з будь-яких причин не встиг цьогоріч задекларувати доходи, отримані впродовж 2015 року до кінцевого терміну подання – 4 травня 2016 року, норми Податкового кодексу України передбачають можливість подання декларації про доходи у термін до 01.08.2016 року з мінімальними фінансовими санкціями.

Адже, відповідно до п. 120.1 ст. 120 Податкового кодексу України неподання або несвоєчасне подання платником податків або іншими особами, зобов’язаними нараховувати та сплачувати податки, збори податкових декларацій (розрахунків), тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 170 гривень, за кожне таке неподання або несвоєчасне подання;

згідно зі ст. 164 прим. 1 Кодексу України «Про адміністративні правопорушення» від 07 грудня 1984 року № 8073-Х неподання або несвоєчасне подання громадянами декларацій про доходи тягне за собою попередження або накладення штрафу у розмірі від 3 до 8 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 51 грн. до 136 грн.).

У разі неподання декларації та несплати до 01.08.2016 року податкового зобов’язання, окрім зазначеної вище відповідальності податківці зобов’язані провести перевірки та донарахувати податки з застосованням штрафних санкцій у розмірі 25 відсотків.

РЕАЛІЗАЦІЯ ТОВАРІВ ЧЕРЕЗ ІНТЕРНЕТ

ПІДПРИЄМЦІ “ЗАГАЛЬНОСИСТЕМНИКИ” ПРИ РЕАЛІЗАЦІЇ ТОВАРІВ ЧЕРЕЗ МЕРЕЖУ ІНТЕРНЕТ МАЮТЬ ЗАСТОСОВУВАТИ РРО

У Головному управлінні ДФС у Чернівецькій області  роз’яснюють, що суб’єкти господарювання, що використовують рекламні інтернет-сторінки для продажу товарів, робіт (послуг), реєструють РРО на загальних підставах за адресою розміщення таких магазинів, а у разі доставки власною кур’єрською службою можуть зареєструвати РРО на транспортний засіб, яким здійснюється доставка.

Також у відомстві наголошують, що правовідносини у сфері торгівлі через інтернет регулюються Податковим кодексом України, Законом України від 06 липня 1995 року N 265/95-ВР “Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг” (далі – Закон N 265) та  Законом України від 03 вересня 2015 року N 675-VIII “Про електрону комерцію”.

Закон N 265 визначає правові засади застосування реєстраторів розрахункових операцій (далі – РРО) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг. Дія цього Закону поширюється на усіх суб’єктів господарювання, їх господарські одиниці та представників (уповноважених осіб) суб’єктів господарювання, які здійснюють розрахункові операції у готівковій та/або безготівковій формі.

Встановлення норм щодо незастосування РРО в інших законах, крім Податкового кодексу України, не допускається.

Закон України від 03 вересня 2015 року N 675-VIII “Про електрону комерцію” (далі – Закон N 675) визначає засади діяльності у сфері електронної комерції, встановлює порядок вчинення електронних правочинів із застосуванням інформаційно-телекомунікаційних систем та визначає права і обов’язки учасників відносин у сфері електронної комерції.

Так, статтею 3 Закону N 265 встановлено обов’язок суб’єктів господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, а також операції з приймання готівки для подальшого її переказу:

проводити розрахункові операції на повну суму покупки (надання послуги) через зареєстровані, опломбовані у встановленому порядку та переведені у фіскальний режим роботи РРО з роздрукуванням відповідних розрахункових документів, що підтверджують виконання розрахункових операцій, або у випадках, передбачених цим Законом, із застосуванням зареєстрованих у встановленому порядку розрахункових книжок;

видавати особі, яка отримує або повертає товар, отримує послугу або відмовляється від неї, включаючи ті, замовлення або оплата яких здійснюється з використанням мережі Інтернет, при отриманні товарів (послуг) в обов’язковому порядку розрахунковий документ встановленої форми на повну суму проведеної операції.

Разом з тим, пунктом 12 статті 9 Закону N 265 визначено, що реєстратори розрахункових операцій та розрахункові книжки не застосовуються, якщо в місці отримання товарів (надання послуг) операції з розрахунків у готівковій формі не здійснюються (оптова торгівля тощо).

Водночас, у разі здійснення розрахунків за реалізовані товари (надані послуги) між суб’єктами господарювання виключно через банківські установи, РРО не застосовується.

Статтею 2 Закону N 265 визначено, що розрахункова операція – це приймання від покупця готівкових коштів, платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо за місцем реалізації товарів (послуг), видача готівкових коштів за повернутий покупцем товар (ненадану послугу), а у разі застосування банківської платіжної картки – оформлення відповідного розрахункового документа щодо оплати в безготівковій формі товару (послуги) банком покупця або у разі повернення товару (відмови від послуги) – оформлення розрахункових документів щодо перерахування коштів у банк покупця.

Підпунктом 14 п. 1 ст. 3 Закону N 675 визначено, що реалізація товару дистанційним способом – укладення електронного договору на підставі ознайомлення покупця з описом товару, наданим продавцем у порядку, визначеному цим Законом, шляхом забезпечення доступу до каталогів, проспектів, буклетів, фотографій тощо з використанням інформаційно-телекомунікаційних систем, телевізійним, поштовим, радіозв’язком або в інший спосіб, що виключає можливість безпосереднього ознайомлення покупця з товаром або із зразками товару під час укладення такого договору.

Отже, у разі якщо споживач, використовуючи мережу Інтернет, замовив товар і розрахунок за нього було здійснено з застосуванням платіжних систем Portmone, Liqpay та інших, суб’єкт господарювання зобов’язаний видати розрахунковий документ встановленої форми (чек з РРО) та відповідним чином оформлений гарантійний талон.

Оскільки споживач, використовуючи рекламні інтернет-сторінки, лише обирає товар або послугу, то у разі використання при реалізації товарів (послуг) РРО у чеку зазначаються обов’язкові реквізити, у тому числі назва та код суб’єкта господарювання, адреса магазину, що здійснив реалізацію, тощо, що дає змогу визначити, з ким проведено розрахунки за товари (послуги), та у разі виникнення потреби звернутися для обміну.

Крім того, звертаємо увагу, що у разі замовлення товару або послуги представники інтернет-магазину уточнюють з покупцем (замовником), як наявність товару так і його кількість. А також з’ясовують форму та час оплати.

ПИТАННЯ ДЕТІНІЗАЦІЇ ЕКОНОМІКИ

ОДПІ: ПИТАННЯ ДЕТІНІЗАЦІЇ ЕКОНОМІКИ ОБГОВОРИЛИ НА ЗУСТРІЧІ З ПЛАТНИКАМИ

Основними питаннями, що розглядалися на зустрічі, були легалізація трудових відносин та зміни у податковому законодавстві.

Фахівці Вижницької ОДПІ нагадали, що за порушення законодавства про працю статтею 265 Кодексу законів про працю України передбачена відповідальність. Зокрема, юридичні та фізичні особи-підприємці, які використовують найману працю, несуть відповідальність у вигляді штрафу в разі:

  • фактичного допуску працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту), оформлення працівника на неповний робочий час у разі фактичної роботи повний робочий час, та виплати зарплати (винагороди) без нарахування та сплати єдиного соціального внеску – у 30-кратному розмірі мінімальної зарплати, встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення;
  • порушення встановлених строків виплати зарплати працівникам, інших виплат, передбачених законодавством про працю, більш як за один місяць, виплата їх не в повному обсязі – у трикратному розмірі мінімальної зарплати, встановленої на момент виявлення порушення;
  • недотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці – у десятикратному розмірі мінімальної зарплати, встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення;– порушення інших вимог трудового законодавства – у розмірі мінімальної заробітної плати.

Легалізація виплати заробітної плати є гострою соціальною проблемою в районі та нашій державі в цілому. Використання найманої праці повинно бути легалізовано з дотриманням законодавства з оплати праці.

«Проте слід зазначити, що для легалізації тіньової зайнятості населення недостатньо лише дій з боку податкового органу. Передусім треба змінювати свідомість та виховувати в суспільстві нетерпиме ставлення до тіньових зарплат громадян», –  зауважив заступник начальника Вижницької ОДПІ Дмитро Холіван.

ПРОТИДІЯ КОРУПЦІЇ В ОРГАНАХ ДФС

ПРОТИДІЯ КОРУПЦІЇ В ОРГАНАХ ДФС

Запобігання проявам корупції є одним з найвідповідальніших напрямів в діяльності органів Державної фіскальної служби України, а запорука успіху у боротьбі з корупцією – це прозорість та відкритість. Удосконалення антикорупційного законодавства України, утворення нових антикорупційних інституцій зумовило останнім часом докорінні зміни національної системи запобігання та протидії корупції.

Вижницька ОДПІ нагадує, що з метою недопущення корупційних діянь та інших правопорушень функціонує антикорупційний сервіс Державної фіскальної служби України «Пульс», який покликаний подолати корупцію в лавах відомства, ліквідувати перешкоди, що заважають здійснювати підприємницьку діяльність, усунути складнощі у спілкуванні із посадовими особами. Він працює у вигляді прямої телефонної лінії на номер (044) 284-00-07 за принципом call-back – фахівці не тільки приймають звернення, але й повідомляють платникам про результати перевірки та вжиті заходи.

ОДПІ ПРО НАДАННЯ ПОСЛУГ ПЛАТНИКАМ ПОДАТКІВ

ОДПІ ПРО НАДАННЯ ПОСЛУГ ПЛАТНИКАМ ПОДАТКІВ

Вижницька об’єднана податкова інспекція нагадує, що Центри обслуговування платників податків у Вижницькій ОДПІ, Путильському відділенні Вижницької ОДПІ та Сторожинецькому відділенні Вижницької ОДПІ надають адміністративні, консультативні та інформаційно-довідкові послуги з питань оподаткування, єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та іншого законодавства, контроль за додержанням якого покладено на ДФС. До функцій ЦОПів також належать функції прийняття податкової звітності.

В ЦОПах, для зручності відвідувачів, розміщена тематична друкована продукція, оформлено інформаційні та тематичні стенди, що містять зразки заповнення заяв, податкової звітності, актуальну інформацію з питань оподаткування.

ОДПІ ПРО МЕТОДИ БОРОТЬБИ З ПОДАТКОВИМИ ПРАВОПОРУШЕННЯМИ

ОДПІ ПРО МЕТОДИ БОРОТЬБИ З ПОДАТКОВИМИ ПРАВОПОРУШЕННЯМИ

Cьогодні державна податкова служба рухається у напрямку відмови від суто фіскальних методів роботи у бік зменшення податкового тиску, спрощення обліку та звітності, вдосконалення механізмів оподаткування. Робота податкової служби повинна плануватися таким чином, щоб ідеологія налагодження партнерства між державою і підприємцем увійшла в повсякденну практику, щоб міцніли довіра та взаєморозуміння між податковим працівником і платником податків, а конституційний обов’язок кожного громадянина нашої держави щодо сплати податків став його моральною нормою.

Податкова практика розрізняє два основних методи боротьби з податковими правопорушеннями:

  • попереджувальні (превентивні методи);
  • покарання (репресивні методи).

Слід зазначити, що важливою умовою для зменшення числа правопорушень є розширення сфери превентивного податкового контролю. До комплексу попереджувальних мір входить надання консультативно-методичної допомоги платникам податків, своєчасне висвітлення змін податкового законодавства у пресі, публікація про найбільш типові порушення податкового законодавства й огляд господарської і судової практики.

ОДПІ НАГАДУЄ ПЛАТНИКАМ ПОДАТКІВ ПРО СЕРВІСИ ДФС

ОДПІ НАГАДУЄ ПЛАТНИКАМ ПОДАТКІВ ПРО СЕРВІСИ ДФС

ДФС України постійно вдосконалює та збільшує кількість електронних сервісів, головною метою створення яких є забезпечення платників наданням якісних та актуальних послуг. Так, для комфортного звітування на веб-порталі відомства (sfs.gov.ua) розміщені сервіси «Електронна звітність» та «Електронний кабінет платника податків». Завдяки ним можна сформувати, перевірити та надіслати до ДФС податкову звітність, перевірити розрахунки з бюджетом, дізнатися про терміни сплати податків, а також іншу корисну інформацію. Оцінити податкові ризики діяльності з вашим партнером по бізнесу, який можливо не є платником ПДВ, є банкрутом чи відсутній за визначеною в установчих документах адресою допоможе сервіс «Дізнайся більше про свого бізнес-партнера». Отримати консультацію з питань податкового, митного законодавства можна за допомогою «Загальнодоступного інформаційно-довідкового ресурсу» (ЗІР).

Платники податків можуть скористатися іншими сервісами фіскальної служби: «Дані Реєстру платників ПДВ», «Анульована реєстрація платників ПДВ», «Реєстр платників єдиного податку», «Акредитований центр сертифікації ключів», «Інформація про РРО, книги ОРО», «Митна статистика» та інші. Нагадуємо також і про постійно діючий сервіс «Пульс» – телефонна гаряча лінія ГУ ДФС України (044) 284-00-07.

Категорія: Економіка
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ