ПФУ: Дбайливе ставлення до учасників АТО – в пріоритеті пенсійної служби

Щоб допомогти військовослужбовцям, які брали участь в антитерористичній операції, та членам сімей загиблих під час АТО в реалізації права на пенсійне забезпечення в Головному управлінні Пенсійного фонду України в Чернівецькій області діє практика постійного та систематичного інформування щодо призначення пенсій такій особливій категорій громадян. А також фахівці пенсійної служби краю надають допомогу в підготовці необхідних документів для призначення пенсій.

З метою реалізації пенсійного права військовослужбовців, які брали або беруть участь в антитерористичній операції, відповідно до чинного законодавстві, в Головному управлінні Пенсійного фонду України в Чернівецькій області діє практика постійного та систематичного інформування громадян про питання щодо призначення пенсій по інвалідності учасникам АТО, в разі втрати годувальника членам сімей військовослужбовців, загиблих під час проведення АТО, надається допомога у підготовці необхідних документів для призначення пенсій.

З початку проведення бойових дій 112 військовослужбовцям призначено пенсію по інвалідності, яка пов’язана з участю в АТО. Не залишаємо напризволяще й тих, хто втратив рідну людину на полі бою. З початку року 151 члену сім’ї 62 загиблих призначено пенсії у разі втрати годувальника, середній розмір якої становить 2925,15 грн.

Працівники органів Пенсійного фонду України в Чернівецькій області вдячні героям, що виборюють для нас мирне майбутнє! Тому й надалі робитимуть усе від них залежне, аби виплата пенсій для цих категорій громадян проводилася вчасно та в повному обсязі.

Закриття ФОПів не вплинули на надходження до бюджету

Закриття ФОПів не вплинули на надходження до бюджету

З початку року усі негативні прогнози щодо ризиків підвищення мінімальної заробітної плати до 3200 гривень, зокрема, подальшої тінізації бізнесу через збільшення податкового тиску, у першу чергу, на “загальносистемників”, зазнали краху.

Як свідчать останні показники, у січні 2017 року лише 10,3% від загальної кількості ФОПів припинило свою діяльність, а в лютому цей відсоток становив лише 3%. При цьому не відбулося скорочення надходжень внаслідок сплати ЄСВ від фізичних осіб – підприємців, а навпаки у порівнянні з відповідним періодом минулого року спостерігається збільшення цього показника на 46,2 %. Як правило, знімаються з обліку лише ті підприємці, які фактично не займалися діяльністю та не сплачували до бюджету жодних внесків.

Натомість щомісяця збільшується кількості ФОПів, що готові офіційно сплачувати ЄСВ. Станом на 01.03.2017 в області їх обліковувалось 46291. А заплановані результати від запровадження обов’язкової сплати мінімального єдиного соціального внеску для усіх підприємців починають давати свої плоди, у вигляді збільшення надходжень до бюджету Пенсійного фонду.

На замітку страхувальнику: наслідки неподаного звіту

На замітку страхувальнику: наслідки неподаного звіту

При формуванні щомісячної звітності страхувальники повинні керуватися вимогами «Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування», затвердженого наказом Міністерства юстиції України 23.04.2015 за №460/26905 (далі – Порядок 435).

Згідно Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 №2464-VІ одним із завдань Пенсійного фонду є формування та ведення реєстру застрахованих осіб Державного реєстру. Дані до реєстру застрахованих осіб, зміни та уточнення вносяться на підставі звітності страхувальників. Сьогодні щомісячна звітність подається платниками до органів доходів і зборів та передається до Пенсійного фонду України в порядку міжвідомчого обміну інформацією.

Враховуючи норми Порядку 435, звертаємо увагу страхувальників на те, що у випадку формування звіту без дотримання вимог Порядку 435, звіт вважається таким, що НЕ ПОДАВАВСЯ (п.8 розділу ІІ Порядку 435). Наслідком неподаного звіту є невнесення відомостей в розрізі застрахованих осіб з такого звіту до реєстру застрахованих осіб Державного реєстру, що призводить до втрати страхового стажу застрахованими особами та порушення їх конституційного права на його зарахування. В такому випадку страхувальник повинен сформувати звіт відповідно до вимог Порядку 435 та подати його повторно до органу доходів і зборів за місцем обліку.

Щодо виправлення помилок у звіті нагадуємо наступне:

  • У разі виявлення помилки у Звіті до закінчення строку подання цього Звіту страхувальник повторно формує та подає Звіт у повному обсязі до органу доходів і зборів за місцем обліку. Чинним вважається останній електронний або паперовий Звіт, поданий страхувальником до закінчення строків подання звітності, визначених цим Порядком (п.1 розділу V Порядку 435).
  • Якщо страхувальником не подавався Звіт за попередній звітний період (періоди), то у поточному звітному місяці не допускається відображення сум нарахованого єдиного внеску застрахованим особам за попередній звітний період (періоди). У такому випадку страхувальник зобов’язаний подати Звіт за поточний звітний період та у разі потреби окремо за попередній період (періоди) (п.3 розділу V Порядку 435).

Враховуючи викладене вище, звертаємо особливу увагу всіх страхувальників (роботодавців, платників ЄСВ), що подання звітності з помилками та не виправлення цих помилок, приводить до того, що інформація про заробіток (дохід), стаж, періоди трудових відносин, сплату внесків, в розрізі Ваших працівників, не потрапляє до їх персональних карток.

Хто має право на пенсію за вислугу років?

Хто має право на пенсію за вислугу років?

Законодавством України для працівників освіти, охорони здоров’я та соціального забезпечення передбачене право на призначення пенсії за вислугу років, а відтак можливість виходу на пенсію до досягнення пенсійного віку.

В 2015-2016 роках відбулися певні зміни щодо умов призначення такої пенсії. Зокрема, пенсія за вислугу років призначається працівникам освіти, охорони здоров’я та соціального забезпечення після досягнення 55 років і за наявності необхідного спеціального стажу. Отже, сьогодні пенсійне забезпечення цієї категорії осіб залежить не лише від наявності необхідного стажу роботи на відповідних посадах, а і від досягнення певного віку. Так, у 2017 році право на пенсію за вислугу років мають працівники освіти, охорони здоров’я та соціального забезпечення, зокрема, після досягнення ними такого віку:

– 50 років – для осіб, які народились в період з 1 січня 1966 р. по 30 червня 1966 р.;

– 50 років 6 місяців – для осіб, які народились в період з 1 липня 1966 р. по 31 грудня 1966 р.

Як зазначалося вище, крім досягнення певного віку, ще однією умовою для реалізації права на призначення пенсії за вислугу років є наявність спеціального стажу роботи згідно з Переліком закладів і установ освіти, охорони здоров’я та соціального захисту і посад, робота на яких дає право на пенсію за вислугу років, який затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 04.11.1993 №909.

Звертаємо увагу, що на даний час, зокрема, за умови звернення за такою пенсією по 31.03.2017 необхідний стаж за вислугою років складає не менше 26 років. У випадку звернення починаючи з 01.04.2017 по 31.03.2018 необхідний спеціальний стаж має становити не менше 26 років 6 місяців.

Пенсія за вислугу років працівникам освіти, охорони здоров’я та соціального забезпечення призначається за умови звільнення з роботи, яка дає право на таку пенсію. У разі влаштування на роботу за посадою, яка дає право на пенсію за вислугу років, виплата пенсії припиняється на весь період роботи на цій посаді, у тому числі і випадках, коли робота на цих посадах має місце після досягнення пенсійного віку.

Забудьте про черги – використовуйте електронні сервіси!

Забудьте про черги – використовуйте електронні сервіси!

Головне управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області нагадує про зручну можливість здійснювати постійний контроль за даними, що впливають на Ваші пенсійні права, зручно і оперативно взаємодіяти з органами Пенсійного фонду України, дистанційно отримувати послуги, які раніше вимагали особистого звернення до управління. Принциповою відмінністю від попередніх форм інформування через Інтернет є той факт, що Веб-портал надає електронні послуги кожній особі індивідуально. Портал працює з дотриманням вимог до захисту персональних даних. Електронні послуги, які може отримати користувач на порталі після відповідної реєстрації: отримання інформації з персоніфікованого обліку (для працюючих громадян); отримання інформації про стан розрахунків платників з Пенсійним фондом України (для юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців); формування запитів на попередню підготовку документів; отримання інформації зі своєї пенсійної справи (для пенсіонерів) та інше.

Тож, шановні громадяни, закликаємо Вас скористатися перевагами, які надає Веб-портал електронних послуг вже зараз та заздалегідь потурбуватися про свою майбутню пенсію! (https://portal.pfu.gov.ua).

Сумлінний роботодавець – запорука розвитку економіки краю

Сумлінний роботодавець – запорука розвитку економіки краю

Легалізація заробітної плати є не лише джерелом наповнення бюджету Пенсійного фонду, кошти якого  витрачаються на фінансування пенсій та грошової допомоги, в першу чергу – це захист прав застрахованих осіб! Застосування нелегальних схем виплати заробітної плати перешкоджає проведенню соціальних реформ та негативно впливає на добробут кожного мешканця нашої області.

Відповідно до чинного пенсійного законодавства встановлена пряма залежність розмірів пенсій від страхового стажу та заробітку, з якого сплачено єдиний соціальний внесок. Тобто, до страхового стажу при виході на пенсію зараховують лише ті періоди, за які повністю сплачені внески із заробітної плати не менше мінімального розміру.

З січня 2017 р. розмір мінімальної заробітної плати підвищено до рівня 3200 грн. При обчисленні розміру заробітної плати працівника для забезпечення її мінімального розміру не враховуються доплати за роботу в несприятливих умовах праці та підвищеного ризику для здоров’я, за роботу в нічний та надурочний час, роз’їзний характер робіт, премії до святкових і ювілейних дат. У випадку, коли працівнику встановлені доплати за роботу у шкідливих умовах праці, зазначені доплати мають виплачуватись понад розмір мінімальної заробітної плати. Тож звертаємо увагу роботодавців на недопустимість „зрівнялівки” в розмірах заробітної плати, необхідність забезпечення диференціації заробітної плати працівників, які отримують її  на рівні мінімальної, за рахунок встановлення доплат, надбавок, премій залежно від складності, відповідальності  та умов виконуваної роботи, кваліфікації працівника, результатів його праці.

Щодо працюючих осіб – пам’ятайте, що одержуючи зарплату в «конверті», ви сприяєте роботодавцю у порушенні законодавства та позбавляєте себе гідної пенсії в майбутньому, оскільки низька заробітна плата передбачає низький коефіцієнт заробітку, який враховується при обчисленні пенсії.

Джерело: Управління Пенсійного фонду України в Сторожинецькому районі

Категорія: Економіка
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ