Знеболююче для онкохворої родині довелося випрошувати по владних кабінетах

Стається, що до обійстя приходить біда, коли важка хвороба косить кого з рідних, друзів, близьких. Тоді, не думаючи про себе, майже кожен готовий віддати все, аби покращити або полегшити стан хворого, підтримати його та знайти шлях його спасіння.

Все частіше ми чуємо про страшні історії онкохворих людей та ті страждання, які доводиться їм переживати. Для полегшення їх болю використовують важкі препарати типу морфіну.

Такі ліки просто так в аптеці не купиш – рецепт на них виписується суворо лікарем і компенсувати хворим вартість такого знеболювального повинні за рахунок бюджетних коштів. Сторожинецька міська рада виділила Центральній районній лікарні на початку року на ці цілі більше 250 тис. грн. і ще біля 60 тис. повинні виділити на наступній сесії. Ці кошти, зокрема, мали би піти на інсулін для діабетиків та морфін для онкохворих, але про це пізніше.

769 гривень за 2 дні – саме такі кошти витрачає сім’я Ольги, волонтера з Сторожинця, в минулому військовослужбовця, на лікування своєї родички, яка зараз важко онкохвора. Людина потребує великих щоденних доз знеболюючого – морфіну.

Коли Ольга в понеділок, 20 березня, звернулася до Центральної районної аптеки за ліками, їй відмовили, мотивуючи це їх відсутністю. Прийшлося купляти. Відразу Ольга пішла до першого заступника голови Сторожинецької РДА Діани Ковальчук, а звідти її відправили до першого заступника голови Сторожинецької міської ради Петра Брижака. Ольга зазначає, що Петро Михайлович порекомендував написати заяву до мерії на отримання матеріальної допомоги та зробив десяток телефонних дзвінків у її присутності і запевнив, що наступного разу знеболююче сім’я волонтера буде отримувати безкоштовно.

Сьогодні зранку, 22 березня, Ольга знову направилася з рецептом на безкоштовний морфін до аптеки, але їй знову відмовили, зазначивши, що фінансування немає, хворої у списках немає, тому ліки можна придбати тільки за готівку. Звідти Ольга пішла прямо до першого заступника міського голови. Той, увімкнувши гучномовець на телефоні, зізвонився з лікарнею, де йому підтвердили, що два дні тому проблема вирішена, знеболювальне буде.

І знову Ольга йде до аптеки, де знову їй сказали, що безкоштовно видати не можуть, лише за гроші. Оскільки на “безкоштовне” лікування сім’я витратила вже дуже багато, Ользі довелося йти додому та викликати швидку допомогу, тому що по часу вже чотири години як треба було ставити укол морфіну хворій.

Аж за третім походом до аптеки, після декількох днів біганини та очікування, Ольга отримала згідно рецепту знеболюючі та ліки, дуже дорогі та дуже необхідні її родичці.

Ще в понеділок родичі, які були у розпачі, зателефонували до Української федерації боротьби проти раку, де підтвердили, що ліки пацієнтам, які знаходяться на паліативній допомозі з діагнозом рак та потребують вживання наркотичних препаратів, повинні бути забезпечені за бюджетні кошти.

Також там розповіли, що у лікувальному закладі повинен бути вивішений список наркотичних препаратів, який є в цій медичній установі в залишку.

Ольга тим часом звернулася до Сторожинецької прокуратури з заявою, де просить перевірити правильність та законність використання коштів на пільгові ліки.

Категорія: Важливо Відео Суспільство
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ