В Сторожинці проектують нові очисні споруди

Очисні споруди

У багатьох людей в місті виникає питання про очисні споруди в Сторожинці. Щоб прояснити ситуацію, ми звернулися до заступника міського голови Киюка Сергія Романовича з проханням розповісти, яку роботу проводить міська рада в цьому напрямку:

“Наразі в місті є локальні очисні споруди, які збудовані орієнтовно століття тому (можна сказати, що їх немає).

Міською радою ще в 2013 році розпочаті роботи по коригуванню проекту (який був розроблений в 2006 році) очисних споруд.

Очисні споруди

Коригування робиться через те, що з 2006 року по даний час змінилися норми щодо будівництва такого виду споруд, з’явилися новітні технології, які відповідають сьогоденню. Коригування проекту робило столичне підприємство “Промтехвод”, яке має 20-ти річний стаж роботи в даному напрямку на Україні. З цим підприємством вдалося домовитися за суму наполовину меншу, ніж озвучували місцеві фірми.

В старому проекті було заплановано дві бетонні чаші по 1000 м³ кожна. На даний час в проекті закладена блочна система очистки. Кожен блок має об’єм 120 м³. Загальна потужність очисних споруд буде 2000 м³ на добу.

Очисні споруди

Блочна система дасть можливість вводити поетапно очисні споруди в експлуатацію. На даний час по розрахунках КП “Сторожинецьке ЖКГ” необхідно очищувати до 1000 м³ на добу. Проект розроблений з перспективою розбудови міста та підключення нових абонентів до мережі.

Наразі міською радою завершено роботи по коригуванню проекту та йдуть підготовчі роботи до подачі документації для проходження експертизи в державне підприємство “Укрдержбудекспертиза”. Очисні споруди планується розмістити за містом в кінці вул. О. Кошового.

Проектні роботи були би завершені ще в минулому році. Але в зв’язку з тим, що ПАТ “Чернівціобленерго” видали технічні умови на очисні споруди по нових вимогах прийшлося допроектовувати – проводити додаткові роботи по проектуванню двох незалежних високовольтних ліній КЛ-10кВ від підстанції ПС-110/10кВ, що знаходиться по вул. Карюкіна.

Очисні споруди

Раніше було запроектовано брати напругу з ліній 10кВ Ропчанського та Петрівського напрямків. Однак, згідно вимог Правил утримання установок, такі об’єкти, як очисні споруди, мають мати дві незалежні лінії по 10кВ.

Також в даному проекті передбачено встановлення двох каналізаційно-насосних станцій (КНС) по вул. Матросова. В даний проект також входить прокладання каналізаційної мережі від вул. Б. Хмельницького (міст) до самих очисних.

В зв’язку з тим, що рельєф не дозволяє будувати самоточний колектор (довжина якого буде біля 2 км), виникла необхідність будувати КНС.

Очисні споруди

Попередня загальна вартість будівництва – 85 млн. грн. Остаточна вартість буде встановлена після проходження проектом експертизи.

Хочеться звернути увагу, що 13 лютого було засідання Асоціації міст України, на якому було зазначено, що територіальні громади, які об’єднаються одні із перших, можуть від Мінрегіонбуду отримати державну субвенцію на розвиток громади. На нараді було озвучено, що на ці цілі в державному бюджеті є 3 млрд. грн.

Якби у нас в районі поскоріше пройшло об’єднання територіальних громад, можна було б спробувати подати заявку на отримання субвенції і тим самим прискорити будівництво такого важливого для міста об’єкту – очисних споруд.”

Категорія: Новини міста
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ